Ajurveda apie imunitetą

Senieji mokymai vertingi tuo, kad yra paremti ilgamete patirtimi. Šiuolaikinė medicina pasiekė didžiulių aukštumų naujų technologijų, cheminių preparatų srityje ir tikrai labai pagelbėja žmogui kritinėse situacijose. Bet sveikimo, geros sveikatos išlaikymo srityse senieji mokymai yra nepakeičiami. Neturime neigti nei vienų, nei kitų, o išmintingai taikyti tai, kas gali būti pritaikyta.

Senoji Ajurveda moko žmogų būti sveiku – tai jos pagrindinis uždavinys. Artėja šaltasis metų laikotarpis, ir daugelis mūsų jau rūpinamės savo sveikata – geriame vitamininius preparatus, grūdinamės ir visais kitais kiekvienam žinomais būdais stipriname sveikatą. Visi žinome: tam, kad nesirgtume, turime išlaikyti stiprų imunitetą. Žvilgtelėkime, ką apie imunitetą sako Ajurveda.

Imunitetas Ajurvedoje vadinamas Odžas – tai gyvybinė energija, kuri, pranos padedama, kontroliuoja gyvybines funkcijas. Odžas turi savyje visus penkis pagrindinius elementus ir visas gyvybiškai svarbias kūno audinių substancijas, nuo jo priklauso imuninės sistemos ir proto būklė. Žmogus su stipriu Odžu yra patrauklus, sveikas, ramus ir kupinas dvasinės bei fizinės jėgos.

Kai Odžas silpsta – paprastai žmogus savo gyvenimo būdu jį naikina – prasideda įvairios ligos ir nuotaikos svyravimai. Odžą suardo:

– Netinkama mityba, senas pašildytas maistas, mikrobangų krosnelėje gamintas maistas;
– Visos veiklos rūšys, kurios kelia įtampą, tame tarpe ir skrydžiai lėktuvu bei intensyvios sporto rūšys;
– TV, kompiuteriai ir kita technika – dėl jų skleidžiamų bangų dažnių;
– Garsi muzika, triukšmas;
– Neigiamos emocijos: baimė, pyktis, nerimas, liūdesys, gobšumas, nekantrumas ir kt.;
– Pervargimas;
– Pernelyg didelis lytinis aktyvumas.

Taigi, jei silpsta imuninė sistema, pirmiausiai turime peržiūrėti ir koreguoti savo gyvenimo būdą, o tik po to imtis stiprinančių priemonių. Odžą stiprina daugelis dvasinių praktikų, pvz., Rasajana (ilgaamžiškumo menas), tinkama mityba, taip pat augalai ir akmenys. Lietuviai imuniteto stiprinimui turėtų vartoti čiobrelį, baziliką, erškėtuoges, citrinvytį, lyčio (lycium barbarum) vaisius.

Primiršome, kad imunitetą stiprina pienas, nes pastaruoju metu jis nuvertintas, kadangi nemokame jo teisingai vartoti. Pieno negalima gerti šalto, nes tuomet jis padeda susidaryti gleivėms organizme. Tuo tarpu šilto pieno stiklinė su prieskoniais – cinamonu, gvazdikėliais, kardamonu, šafranu – vakare tuščiu skrandžiu sureguliuos visas došas ir padidins Odžą. Prieskoniai panaikina nepageidautiną pieno savybę sudaryti gleives.

Kad imunitetas būtų stiprus, Ajurveda skiria ypatingą dėmesį mitybai. Pagal Ajurvedą visos kūno ligos yra neteisingo virškinimo – įsisavinimo, maisto atliekų pašalinimo – pasekmė. Kad Odžas nenusilptų, labai svarbu, kad maistas būtų kokybiškas, gerai suvirškintas ir visos materialiosios bei subtiliosios maisto energijos pilnai įsisavintos, o virškinimo procese susidariusios atliekos (Ama) pilnai pašalintos.

Ajurveda moko, kad nesuvirškintas maistas yra nuodai (Ama) mūsų kūnui, jausmams, protui ir subtiliosioms energijoms. Šie nuodai savo ruožtu dar ir apsunkina, komplikuoja visą medžiagų apykaitą – susidaro tarsi užburtas sutrikimų ratas. Virškinimo sutrikimo požymiai: blogas kvapas iš burnos, apnašos ant liežuvio, dujų kaupimasis žarnyne, pykinimas ir sunkumas skrandyje.

Norėdami sureguliuoti virškinimą ir sustiprinti virškinimo ugnį (Agni), laikykimės paprastų rekomendacijų: valgykime ekologiškai švarų, be cheminių priedų maistą (geriau pasirinktą pagal došas); vartokime visų šešių skonių (saldus, aštrus, kartus, sūrus, aitrus, rūgštus) maistą, paįvairintą natūraliais prieskoniais; išlaikykime 3-6 valandų pertrauką tarp valgių; valgykime per vieną kartą ne daugiau, nei telpa jūsų sudėtuose delnuose; negerkime šaltų gėrimų ar pieno valgio metu, jei patiekalas labai sausas – užsigerkime keliais gurkšniais karštos arbatos su imbieru ar citrina; valgykime tik tada, kai pajuntame alkį; nevalgykime susijaudinę; pasistenkime dažniau valgyti namie; jei organizmas užterštas, valgykime tik šiltą maistą.

Ajurveda moko žmogų įsiklausyti į save, būti savimi, neskubėti, naudotis gamtos teikiamais vaistais ir tokiu būdu būti sveiku. Būtent iš Vedų yra kilęs teiginys, kad kiekvienas tinkamai parinktas maisto produktas yra mums kaip vaistas. Šį teiginį pripažįsta ir žymiausi pasaulio gydytojai. Ajurvedos mitybos filosofija rekomenduoja ne vien sočiai prikimšti pilvą, bet ir stiprintis bei gydytis maistu ir augalais. Ajurveda pirmoji pradėjo naudoti maisto papildus, kurie gydo kūną ir sielą ir stiprina imuninę sistemą – Odžą.

Šių dienų mokslas, ištyrinėjęs Ajurvedos rekomendacijas ir pradėjęs jas taikyti moderniose klinikose, nustatė, kad tai viena iš geriausių mitybos koncepcijų, kurios pagrindiniai principai yra tokie:

– Valgoma daug nesmulkintų kruopų, todėl gaunama maistinių skaidulų, ir geriau funkcionuoja žarnynas, stiprėja imunitetas;
– Mažai riebalų, iš jų naudojami tik aliejai;
– Nevartojamas rafinuotas cukrus ir gaminiai su juo;
– Daug mineralinių medžiagų, kurių yra negludintose kruopose, daržovėse, prieskoniuose;
– Nedaug gyvulinių baltymų, bet vartojami pieno produktai, kurių baltymai ypač vertingi;
– Nevartojami stimuliatoriai – alkoholis, kava, gazuoti tonikai;
– Vartojami įvairūs maisto papildai – tai su medumi arba specialia medžio derva (mira) sumaišyti įvairūs džiovinti vaistingieji augalai, taip pat vaisių džemai.

Visuomet pravartu žvilgtelėti į senųjų mokslų rekomendacijas – juk jos paremtos didžiule patirtimi – ir pritaikyti tai, kas mums asmeniškai tinka. Ajurvedos rekomendacijų praktinis taikymas padeda stiprinti imunitetą, padeda išlaikyti puikią sveikatą, gerą proto bei jausmų būseną. Sveikas žmogus – laimingas žmogus, jis yra kūrybingas ir spinduliuoja gerumą 🙂 ..

Ką jūs apie tai manote?

(pagal dr. V.Lad knygą “Ajurveda“ ir dr. D.Sekmokienės darbus)

Reklama

14 minčių apie „Ajurveda apie imunitetą“

  1. Ajurveda labai įdomių ir netikėtų dalykų atskleidžia 🙂
    Apie pieną ir man buvo naujiena, jau išbandžiau – labai subtilus skonis, nes cinamoną mėgstu visur 🙂
    Mikrobangės raginu visus atsisakyti, jau seniai įrodyta, kad ji maistą paverčia beverčiu balastu.. Patogu, bet nesveika 🙂

    Patinka

  2. Labutis 🙂 Pieną labai mėgstu, tačiau kiek prigazdino kadaise nuskambėjus istorija su antibiotikais…
    O šiaip visada pienuką šildau, arba net virintą geriu (gal tai nėra gerai?), nes labai skani man toji plėvelė, susidaranti pieno paviršiuje, ha ha 🙂
    Ačiū už naudingą straipsnelį 😉

    Patinka

  3. Labas, Edita 🙂
    Pagal Ajurvedą pieną tik pašildome. Oooo tai su ta plėvele nustebinote – prisiminiau vaikystę – kažkodėl karšto pieno ir manų košės nepamėgau 😉
    Apskritai yra taisyklė: kol geriame cheminius vaistus, žolinių preparatų nenaudojame – nežinia, kokie junginiai, kartais net pavojingi, gali susidaryti. Pieną, kai yra temperatūra, ar kai gydomės antibiotikais, šiandien nepataria gerti.
    Jis geriamas sveikimo stadijoje arba profilaktiškai, su gydomosiomis žolelėmis, kai baigiame gerti cheminius vaistus.
    Žodžiu, vaistais gydomės, o žolelėmis stiprinamės ir atsistatome.
    Aš dažniausiai gydausi tik žolelėmis, o jeigu geriu cheminius vaistus, tai būtinai po to kelias dienas geriu absorbentą (anglies tabletes), kad greičiau visa chemija iš organizmo išeitų.
    Žodžiu, kiekvienas pasirenka jam tinkantį būdą ir tai jam yra teisinga 🙂 .

    Patinka

  4. Turėjau omenyje tą skandalą, kuomet Rusija atsisakė pirkti lietuvišką pieną del jame aptikto normą viršijančio antibiotikų kiekio (ūkininkams gydant karves). Dar pamenu juokavome, kad einame ne pieno gerti, o imuniteto antibiotikams įgyti 🙂
    O dėl pieno sergant – žinau, kad negalima, nors vaikystėj mama girdė karštu pienu su medum ir esant aukštai temperatūrai. Ech.. 🙂
    Šįkart vaistus teko vartoti gydytojos nurodymais, kadangi peršalimas buvo labai ūmus, o man daug darbų ir mokslų – negalėjau ilgai žaisti su tom ligom (nors visgi teko :(. Būtinai įsigysiu angliukų 🙂

    Patinka

  5. Labas, Ričardai 🙂
    Kartais tokios žinios išties naudingos, jos patikrintos laiku 🙂 . Mes įpratome gesinti pasekmes, bet nesusimąstome apie priežastis.

    Edita, su pienu tikrai sudėtinga, pritariu. Na, bet geriam ką turim, gamintojai po “Sveiko Vaiko“ iniciatyvos tikrai pasitempė ir suprato, kad pirkėjai informuoti ir nebe tokie patiklūs, kaip anksčiau 😉
    Ir sveikite, skaičiau pas jus, kad sirgote stipriai.. Jūs labai teisingai viską darote, taigi viskas bus gerai 🙂 .

    Patinka

  6. Naudingas straipsnis, puikios, tikslios žinios. Tikrai rūpi kaip būti sveikesniam. Tai juk meilės sau išraiška? 🙂 Šilto pieno turbūt nesu gėręs nuo vaikystės – išbandysim!

    Linkėjimai,
    Saulius

    Patinka

  7. sveiki visi. As dar i sildoma piena dedu imbiero ir cili (astriosios paprikos), ir cesnako kartais, kai jau namie vakare. Laaaaabai sildo :)ir skanu. O geltona spalva ciberzole duoda, tai dar ir atrodo graziai 🙂

    Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s