Chemikalai daržovėse ir vaisiuose

Vis daugiau žmonių renkasi sveiką mitybą, kurios pagrindas yra švieži daržovės ir vaisiai. Tačiau vis didėjantis įvairių chemikalų (pesticidų, nitratų, konservantų, augimo stimuliatorių ir pan.) naudojimas auginant daržoves ir vaisius kelia abejonių tokių produktų nauda.

Tikslas lyg ir paaiškinamas: tai siekis apsaugoti augalus nuo kenkėjų, trąšomis padidinti derlių, stimuliatoriais pagreitinti augimą, konservantais kuo ilgiau išsaugoti derlių. Bet tai, kad jų kasmet naudojama vis daugiau – kelia nerimą.

Juolab, kad visų šių chemikalų neigiamas poveikis žmogaus sveikatai jau įrodytas – jie pavojingi tuo, kad kaupiasi organizme, gali sukelti ūmius apsinuodijimus, alergines reakcijas, imuninės sistemos sutrikimus, įvairias chroniškas ligas, piktybinius auglius ir t.t..

Todėl – paradoksas – pasirinkę sveiką mitybą ir pirkdami daržoves ir vaisius iš parduotuvių, rizikuojame.. susirgti! Geriausia išeitis – patiems auginti daržoves arba pirkti ekologiškai užaugintas. Tačiau ne visi tai galime..

Bet – visi galime sumažinti arba net visai panaikinti nuodingas chemines medžiagas, galime ir pagal produktų išvaizdą suprasti, ar daug juose tų medžiagų.

Svarbu žinoti, kad:

* Daugiausia nuodingų medžiagų kaupiasi augalų žievelėje, jų stiebuose arba paviršiuje. Todėl kruopštus plovimas po tekančiu vandeniu – vienas iš geriausių būdų sumažinti iki minimumo chemikalų kiekį daržovėse ir vaisiuose.

* Jų mažėja ir termiškai apdorojant: verdant, kepant, apipilant virintu vandeniu (chemikalai “pereina“ į vandenį). Jei verdate daržoves – pirmojo vandens nesūdykite, užvirus išpilkite, po to įpilkite naują vandenį ir virkite kaip įprasta.

* Prieš plaudami lapines daržoves, galite kelioms minutėms pamerkti jas į sūdytą vandenį (litrui vandens šaukštas druskos), po to nuplauti tekančiu vandeniu.

* Chemikalus neutralizuoja ir soda – ja gerai ištrinkite vaisius ar daržoves ir po to gerai nuplaukite.

* Tam tiks ir acto (ketvirtis stiklinės į litrą vandens) arba citrinos rūgšties tirpalas (2 šaukštai vienam litrui vandens).

* Jei turite vandens jonizatorių – vaisių ir daržovių plovimui tiks rūgštinis (negyvas) vanduo.

* Vašką ir parafiną galima nuplauti su muilu po šiltu tekančiu vandeniu.

* Citrusinius vaisius išplovus papildomai nupilkite verdančiu vandeniu.

* Jei lupant daržovės ar vaisiaus žievelę pamatysite geltonas dėmes – tai ženklas, kad juose daug nitratų, todėl jų geriau nevalgyti.

* Idealios išvaizdos, labai ryškių spalvų ar pernelyg dideli daržovės ir vaisiai gali liudyti apie chemijos perteklių juose.

* Agurkai neturi būti labai tamsiai žali – tai rodo nitratų perteklių. Tokiu atveju geriau juos nulupti ir nupjauti po centimetrą iš abiejų galų.

* Pomidorai neturi būti oranžiniai ar vos rausvi, tarsi neprisirpę. Jei balkšvas minkštimas, jei labai stora oda – juose daug chemijos. Valgant pomidorus, reikia išpjauti tą dalį, už kurio pomidoras prisitvirtinęs prie stiebo.

* Kopūstui būtina nuimti kelis viršutinius lapus ir nevalgyti griežčio – ten kaupiasi visos nuodingos medžiagos.

* Morkos kaupia chemikalus viršutinėje dalyje, kur auga lapai, todėl 2-3 centimetrus geriau nupjauti, ypač jei ta dalis žalia.

* Bulvės kaupia nuodingas medžiagas odelėje ir gumbo šerdyje. Kai verdate – pirmąjį vandenį užvirus nupilkite.

* Džiovinti vaisiai neturi būti ryškių spalvų ir blizgūs. Juos nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nupilkite verdančiu – tai padės atsikratyti konservantų ir kitų nuodingų cheminių medžiagų.

Cheminės medžiagos daržovėse ir vaisiuose ypač pavojingi vaikams ir sergantiems žmonėms – o juk jiems dažniausiai šiuos produktus ir perkame.. Todėl visi turime žinoti ir taikyti būdus, kurie padėtų maksimaliai pašalinti nuodingas medžiagas.

Pirkdami vaisius ir daržoves, rinkimės vietinių augintojų užaugintus – sezoninius, prisirpusius, prinokusius. Venkime iš toli atvežtų, šiltnamiuose užaugintų.

Idealu, jei turime galimybę užauginti daržoves ir vaisius savo sode – tai mūsų laikais didžiulė vertybė. Nepamirškime ir mažųjų “darželių“ ant saulėtos palangės – svogūnų laiškus, pipirnes, petražoles, salotas ir daug kitų žalumynų galime auginti ištisus metus!

Visiems linkiu geros sveikatos! 🙂

Viena mintis apie „Chemikalai daržovėse ir vaisiuose“

  1. Atgalinis pranešimas: Apie žaliavalgystę – ruvi

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s