Menas ilgai gyventi

Luidži Kornaro – vis plačiau cituojamas sveikos mitybos klasikas, gyvenęs Italijoje 1464-1566 metais. Remdamasis asmenine patirtimi, jis parašė knygą “Menas ilgai gyventi“, kuri sudaryta iš keturių skyrių-pokalbių. Unikalu ne tik tai, kad knyga buvo pildoma kelis dešimtmečius, bet ir tai, kad prieš keletą šimtmečių rašytos mintys aktualios ir šiandien.

Parašyti knygą pastūmėjo asmeninė patirtis: apie keturiasdešimtuosius savo gyvenimo metus autorius tapo paliegusiu bejėgiu. Priežastis – pernelyg gausi mityba ir netvarkingas gyvenimas. Laimei, pasitaikė išmintingas gydytojas, kuris vietoje gydymo vaistais pasiūlė iš esmės pakeisti mitybą ir gyvenimo būdą. Pagrindinės sąlygos – blaivybė, saikingumas maiste ir sveika gyvensena. Ligonio nuostabai, laikydamasis šių rekomendacijų, po metų jis visiškai pasveiko.

Įkvėptas pasveikimo, L. Kornaro ėmė stebėti savo organizmo reakcijas į maistą ir jo kiekį. Bandymų keliu jis nustatė savo optimalų maisto kiekį – 12 uncijų (340 g) sauso maisto ir 14 uncijų (397 g) šviežių vynuogių sulčių, kurios 15 amžiuje buvo geriamos Italijoje ir kaip gira – tik pradėjusios rūgti. Beje, ilgą laiką būtent vynuogių sultys buvo vadinamos vynu, o alkoholis iš vynuogių – senu vynu.

Knygoje dažniausiai autoriaus kartojami žodžiai – blaivybė ir saikas. Autorius neviršydavo savo nusistatytos maisto ribos, nes net nuo nedidelių nukrypimų jis pradėdavo prasčiau jaustis. Stebėjo ir įvairių produktų poveikį organizmui bei tvirtino, kad tai turėtų daryti kiekvienas žmogus. Jis paneigė tuo metu paskleistą mitą, kad viskas, kas skanu – yra sveika.

Polinkis mėgautis maistu neišvengiamai veda į persivalgymus ir iš to sekančius sveikatos sutrikimus. Tai, kas iš tiesų sveika, nesukelia jokių nemalonių pojūčių. Maistas turi būti skanus, tačiau skonis nėra naudingumo rodiklis. Jei valgome sveikai ir saikingai, tuomet mėgaujamės sveikata – o tai žymiai svarbiau, nei mėgavimasis maistu.

L. Kornaro juokavo, kad norintys daug valgyti turėtų paskirstyti savo norą – valgyti nedaug, nes nedidelis maisto kiekis prailgina gyvenimą: o jei gyvens ilgai, tai ir galės daug pavalgyti, nes gyvens ilgai 🙂 .. Taigi, sveika mityba – ne tik tinkantys (bandymų keliu atrinkti) produktai konkrečiam žmogui, bet ir optimalaus maisto kiekio nustatymas pagal kūno konstituciją ir fizinį krūvį.

Yra ir kitų negatyviai veikiančių sveikatą faktorių. Anot autoriaus, tai pernelyg karštas, šaltas ir užterštas oras; nuovargis (poilsio trūkumas); melancholija, nerimas, liūdesys; neapykanta ir kitos stiprios emocijos. Bet jei žmogus gyvena sveikai, tuomet jis lengviau išgyvena stresines situacijas ar nelaimingus atsitikimus.

Labai svarbūs ir mūsų įpročiai – laikui bėgant jie tampa mūsų antrąja prigimtimi ir verčia kartoti ne tik gerus, bet ir blogus veiksmus. Jie būna tokie stiprūs, kad dažnai jokie protingi argumentai negali jų pakeisti. Tai ypač liečia saikingumą maiste: besaikis valgymas ir girtavimas gimdo nepasotinamą alkį, kuris ir jaunus žmones paverčia išdribusiais seniais.

Gamta mus moko tenkintis mažu: tiek, kiek pakanka gyvybės palaikymui ir reikalingai veiklai. O blaivybė yra mūsų visų prigimtinė būsena. Disciplinuota, sveika gyvensena – sveikatos pagrindas ir vienintelė tikroji, natūralioji medicina. Sveikai gyvendamas, žmogus užkerta kelią ligos priežasčiai atsirasti.

Sveikas žmogus – laimingas ir naudingas sau, šeimai ir visuomenei. Tik sveikata gali dovanoti ilgą ir laimingą gyvenimą, nes išgrynina jausmus ir suvokimą, pripildo kūną jėga, sielą – laisve ir harmonija, protą – aiškumu. Sveikata – didžiausia brangenybė, viršijanti visas materialias gėrybes: ligoniui jų nereikia, jis trokšta tik sveikatos.

Dažnai žmonės teisina savo ydingą gyvenseną ir nurodo žmones, kurie gyvena nesveikai, bet vis dar atrodo sveiki. Tačiau tai rizikingas kelias, o ilgaamžių tarp nesveikai gyvenančių – vienetai, o ir tie gyvena nuolatinėje ligų baimėje: toks gyvenimas anksčiau ar vėliau sudarys sąlygas ligai.

Tuo tarpu sveikas žmogus yra žvalus ir energingas. Jam nekelia nerimo sveikata, todėl jis džiaugiasi gyvenimu. Jis sveikas, todėl niekam nėra našta. Jo ilgaamžiškumas – prasmingas, jis veiklus, džiaugiasi augančia šeimyna, bendravimu su vaikais ir anūkais.

Visi mes – žmonės – apdovanoti mąstymu, o tai reiškia – mes turime būti visų savo veiksmų šeimininkai. Ir svarbiausia – mes turime išmokti matyti visa ko priežastis, t.y., susieti savo gyvenimo būdą ir mitybą su savo sveikata.

O skeptikus L. Kornaro kvietė nors kelias savaites ryžtis laikytis sveikos gyvensenos principų – kad įsitikintų jų neginčijamais privalumais. Jis juokavo, kad pergyveno visus jį jaunystėje gydžiusius gydytojus :). Ir svarbiausia – paliko mums savo gyvenimišką patirtį ir išmintį..

Reklama

3 mintys apie „Menas ilgai gyventi“

  1. Sveiki, gyvenimo būdas, sveikata, mityba, šimtas vienas patarimas, nesuskaičiuojamų tiesų gausa, ir rezultate, atsakydami į klausimą (koks tas menas ilgai gyventi?) dar daugiau klausimų iškeliame, bet jeigu taip visus tuos 102 gyvenimo metus sverti – valgyti, sverti – valgyti, truputį vargintų, nors gal tampa kaip ir įprotis – tiek ryte, tiek vakare dantis valytis? Visumoje, tai man žavu, kad žmonės taip atranda save per visokeriopas tiesas, o dar labiau jiems širdis prijaučia, kad tiek VALIOS pas juos daug. Skanaus, bevalgantiems 🙂

    Patinka

  2. Labas Vilte 🙂

    Labai daug pozityvių ir teisingų minčių parašyta. Tas žmogus juk pats ir sugriovė savo sveikatą, o po to ją atstatinėjo. Nebūtų grioves nereikėtų taisyti savo kūno 🙂

    Bet kai vienas žmogus griauna savo kūną tai griūna ir aplinkinių žmonių taip pat. Šeima, draugai… Reikia pagalvoti nors kartą ir apie kitus 🙂

    Svarbus yra tai ką valgom. Žiūrėjau filmą ‘Food,Inc’ (2008 metų). Jame rodoma kaip JAV maistas patenka į parduotuves. Viską valdo monopolininkai ir juos ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti. Apie maistą prekybos centruose net nėra ką šnekėti, nes nieko nėra be maisto priedų. Dar guodžia tai, kad atsirado ekologiški skyreliai. Juos įsteigė privatūs ūkininkai.

    Žmonės, jei norit gyventi sveikai reikia maitintis tik vaisiais ir daržovėmis. Net jei ir jos iš didžiųjų prekybos centrų tai daug sveikiau už mėsą. Pasidomėkite kas yra ‘Superfoods’. Jais besimaitinant galima gauti visų reikalingų medžiagų 🙂

    Apie alkoholio vartojimą ir rūkymą tai niekas jau nebesiginčyja, kad kenkia, bet žmogų veikia negatyvios mintys ir emocijos, kurios duoda smegenims signalus gerti alų ir rūkyti cigaretes, o žmogus galvoja, kad tai jo mintys.

    Vilte, šis tavo sakinys nepakartojamas : ‘Visi mes – žmonės – apdovanoti mąstymu, o tai reiškia – mes turime būti visų savo veiksmų šeimininkai. Ir svarbiausia – mes turime išmokti matyti visa ko priežastis, t.y., susieti savo gyvenimo būdą ir mitybą su savo sveikata.’ 🙂

    Būkite visi sveiki 🙂

    Patinka

  3. Sveiki 🙂

    pačios įdomiausios ir įtikinamiausios knygos apie sveikatą – žmonių, kurie patys ne tik pasveiko, bet ir ilgai ir laimingai gyveno 🙂 (K. Niši, Vydūnas, P. Bregas ir t.t..) . Visos šios knygos – rekomendacinio pobūdžio, visi autoriai pabrėžia: jie dalinasi tuo, kas veikia jų gyvenime, bet kadangi esame unikalūs, turime patys pasirinkti – kas kiekvienam tinka.

    Sutinku, Lina, kad ir sveiko gyvenimo būdo įgūdžiai tampa tokie patys įprasti, kaip dantų valymas – taip ir yra, labai teisinga mintis! O valios tam gal tik pradžioje reikia, kad pakeistume blogus įpročius.., bet kai pamatome sveikos gyvensenos naudą – jokių pastangų nebereikia, viskas einasi natūraliai 🙂 . Aš savo sveiką gyvenseną tebekoreguoju iki šiol, ir labai džiaugiuosi, kai atrandu tokias knygas, kaip ši.

    Pritariu autoriui, kad saikingumas maiste – kertinis dalykas. Pritariu, kad sveikata yra brangiausias turtas – tuo labai akivaizdžiai įsitikinau po avarijos ir operacijos. Taip pat pritariu, kad sveikai gyvenantys žmonės įvairias traumas ir stresus perneša lengviau, be komplikacijų – tuo taip pat įsitikinau.

    Evaldai, palietei svarbų klausimą – šiuolaikinio maisto kokybę. Matyt, L. Kornaro laikais tokių problemų nebuvo, žmonės (reikia manyti, tik turtingi) tiesiog buvo linkę persivalgyti. Todėl jis ir pabrėžė saikingumo ir blaivybės svarbą.

    Žinoma, kad alkoholio poveikis visapusiškai žlugdantis – jis griauna sveikatą, išvysto priklausomybę, temdo sąmonę. Tais laikais dar nebuvo tai įrodyta, bet žmonės jautė, kad tai yra absoliutus blogis. Šiandien jau turime visus įmanomus alkoholio poveikio tyrimus, ir tai yra labai gerai – galiausiai Tiesa padarys poveikį, ir žmonės atsipeikės..

    Aišku, mūsų laikų paradoksas, kad eidami į parduotuvę maisto, nusiperkame nuodų. O juk jie kaupiasi organizme, sudaro pavojingus junginius, griaunančius sveikatą.. Manau, čia informacija taip pat padarys savo darbą.

    Žinau, kad daug žmonių jau kepa namuose bemielę duoną (Ir mes jau antrus metus kepame :)), auginasi, jei yra sąlygos, daržoves ir vaisius, arba perka ekologiškai užaugintus pas ūkininkus. Ir tai yra puiku – tai galiausiai taip pat privers ir gamintojus bei prekybininkus keistis.

    Ačiū jums ir aš taip pat linkiu visiems sveikatos! Jaukaus vakaro :)!

    Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s