Sąmoninga mityba

Žmogaus gyvenimo inertiškumas veikia ir jo požiūrį į mitybą. Pažvelgę į kiekvieno mūsų mitybos įpročius galime spręsti – paviršutiniškai ar rimtai į tai žiūrime. Reikia pripažinti, kad daugelis mitybos srityje esame inertiški ir negalvodami renkamės tai, ką mums siūlo. Mes nesiejame maisto kokybės ir kiekio su savo savijauta. Dažniausiai siekiame tik pasisotinti, o maisto pasirinkimo kriterijai – išoriniai (“skaniai“ atrodo).

Maisto pramonė tenkina šį poreikį ir maistas dažnai dabar atrodo lyg nuglaistytas, paryškintas iki nenatūralių atspalvių, t.y., jam suteikiama prekinė išvaizda. Kokia tos išvaizdos kaina, žinome jau daugelis. Žmonės intuityviai jaučia, kad visas tas išorinis maisto grožis, pakuotės, o ir tam tikros skonio savybės yra pasiekiamos chemijos pagalba. Labai džiugu, kad gimsta visuomeninės iniciatyvos, jų įkvėpėjai vykdo švietėjišką veiklą, parodo tikrąją padėtį ir priverčia apie tai pagalvoti:

Ar susimąstėte, kodėl iš kartos į kartą buvo perduodamos mitybos tradicijos, valgymo ceremonijos, arbatos gėrimo ceremonijos? Ar tik tam, kad tai gražu? Valgymo tradicijos buvo kuriamos tam, kad sąmoningai skirtume laiką mitybai, kad tai būtų sąmoninga veikla. Nuo mūsų mitybos didele dalimi priklauso mūsų sveikata, todėl visais laikais į tai buvo žiūrima rimtai, išskyrus.. mūsų laikus. Mitybos tradicijos, taip pat valgymo veiksmas yra paverstas išoriniu etiketu.. O kasdienybėje pripratome valgyti greitai, bet ką, neskirdami tam laiko, prabėgomis.

Tokio paviršutinio požiūrio rezultatas – sunkumas pavalgius, mieguistumas, slogi nuotaika, tingulys. Mes iškreipėme valgymo esmę, pavertėme tai gurmaniškomis įmantrybėmis, kurios tapo ėdrumu ir primityviu pilvo prikimšimu. Paplito nutukimas ir su nutukimu susijusios ligos, cheminiai maisto priedai taip pat ardo sveikatą: vis jaunesni žmonės serga pagyvenusių žmonių ligomis. Tuo tarpu jei sąmoningai ir teisingai maitinamės, po valgio turime jausti lengvumą ir energijos antplūdį.

Esame gamtos dalis ir gyvename pagal jos dėsnius. Iš chemijos mokslo žinome, kad materija yra keturių būsenų: kieta, skysta, dujinė ir plazminė. Tai atitinka gamtos elementus – žemę, vandenį, orą ir ugnį. Žmonės seniai ieškojo dėsningumų, atitinkančių mūsų prigimtį ir ryšio su mus supančia aplinka, kurios dalis mes ir esame. Dauguma mokymų priėjo vieningą išvadą: visais būtinais gyvybei elementais žmogus aprūpinamas per kvėpavimą, vandenį ir kietą maistą – būtent tokiu eiliškumu.

Viskas, kas yra šios civilizacijos sukurta mitybos ir gyvenimo būdo modeliavimo srityje, yra ne tik iškraipyta, bet ir pavojinga sveikatai (ir gyvybei) . Orientuota į išorę mitybos “kultūra“ destruktyviai veikia žmogaus psichiką ir organizmą. Tuo tarpu vidinės mitybos kultūros išraiškos ieškantis žmogus pirmiausiai turėtų sau užduoti klausimus: ką jis valgo, kada valgo, kaip valgo, kiek valgo, galiausiai – kam jis valgo?

Labiausiai paplitęs įprotis valgyti per daug, gausiai, orientuojantis į tai, ką matome, sukuria disbalansą organizme ir didžiulę perkrovą visam kūnui iš vidaus. Apsivalgymas (dažnai nekokybiškais ir chemizuotais maisto produktais) slopina natūralų žmogaus mitybos režimą ir trikdo medžiagų apykaitos procesus. Žmogus jau negali suprasti ir pajusti, ko jo organizmui iš tiesų reikia.

Tuo tarpu sveikas, neperkrautas virškinimo procesu kūnas pats “pasako“, ko jam trūksta. Ir ne pažiūrėjus į maistą, o gavus tiesioginį signalą iš smegenų: kada ir kokio produkto trūksta. Tuomet, suvalgius reikiamo produkto, kurio virškinimui ir pasisavinimui jau iš anksto išskiriamos visos reikiamos medžiagos, mes gauname būtent tai, ko organizmui šiuo metu reikia. Tai optimali mityba.

Tuo tarpu kai organizmo virškinimo sistema dirba perkrovos režimu, mes ne tik nesugebame pajusti, ko reikia organizmui, bet vienpusiškai perkrauname jį tam tikromis medžiagomis, nekalbant jau apie pražūtingus cheminius priedus, kurie sukuria skonio iliuziją ir nuolatinį alkio jausmą. Taigi, vietoje to, kad gautume energiją iš maisto, mes trikdome medžiagų apykaitą ir viso organizmo darbą.

Yra tam tikros laiko patikrintos mitybos taisyklės ir etika, apie kurias plačiau – sekantį kartą. Ką jūs apie tai manote?

Reklama

8 mintys apie „Sąmoninga mityba“

  1. Sveiki Gyvi, Ruvi ir komanda, 🙂

    Daugybė žmonių mitybą yra visiškai apleidę. Atrodo šiuo atžvilgiu žmogus juokiasi iš gamtos, bet gamtos dėsnių nesilaikymas turi savas pasekmes – ligos, skausmai, neigiama savijauta, energijos stoka. Mano požiūriu pirma būtina išmokti valgyti. Kartais atrodo, kad žmogus metus nevalgęs – beprotiškai skuba kimšti maistą, maišo maistą, o į pabaigą ir persivalgo. Šį procesą vainikuoja pasakymas – man bloga, aš persivalgiau.

    Kai nėra sąmoningumo ir savitvardos bei nors menkiausio supratimo kas tai yra maistas ir kaip jį vartoti – tai mityba yra kančia. O iš tikrųjų tai turėtų būti didžiulis kasdienis malonumas.

    Linkėjimai,
    Saulius

    Patinka

  2. Labas, Sauliau 🙂
    Visiškai pritariu ir apie tai parašysiu plačiau – ir apie skonio receptorius, ir kaip mes dažnai jų nepaisome ir neišnaudojame, o kartu netenkame ir malonumo iš valgymo, ir dėl turime nemalonumų dėl persivalgymo 🙂
    Pirmiausiai reikia sąmoningo požiūrio, sutinku su tavimi 🙂
    Ačiū už linkėjimus 😀 Ir TAU linkėjimai 😀

    P.S. O komentatorių komanda, matyt, atostogauja 😉 . Gerų visiems atostogų !! 😀

    Patinka

  3. Dabartinio “civilizuoto“ pasaulio mitybos įpročiai gana smarkiai nutolę nuo įgimtų savybių misti. Dauguma į save kišą viską, it kokias šiukšles į šiukšlių kibirą, nesusimastydami apie galimus padarinius.
    Manau reikia valgyt ką nori, tik tai turi būti kuo mažiau apdorota, ir patiekalą turi sudaryti kuo mažiau skirtingų komponentų – geriausia vienas 🙂 ..tuomet būna produktyviausias maisto pasisavinimas.. žinoma reikia gerai sukramtyt.
    Tik nelengva kartais būna atsisakyt kokio torto ar pan.kuomet pamatai ant stalo – jis tarsi prašyte prašosi būt suvalgomas 🙂

    Patinka

  4. Labas, Blogiukai 🙂
    Būtent – pataikaujame akims ir pilvui, tai gaunasi – kemšam ko akys nori ir kiek telpa 😉 .
    Situacija keičiasi po truputį, jau dažniau matau parduotuvėse žmones, kurie atidžiai skaito etiketes – tai džiugina. Juk aišku, kad tik tokiu būdu – teisingos informacijos skleidimu – gamintojai bus priversti liautis mus nuodyti.
    http://www.sveikasvaikas.lt – šaunuoliai! 🙂
    Informacijos dabar tikrai yra, tereikia ieškoti ir taikyti gyvenime 😀 .
    Taip, turime valgyti tai, ko organizmas “paprašo“, bet tam, kad tai “išgirstume“, turime pradėti tvarkingai, balansuotai maitintis, o tai.. nėra lengva 🙂 .. bet įmanoma, tereikia valios pradžioje ir DĖMESIO savo mitybai. 😀

    Patinka

  5. Labai aktuali problema- per greitas valgymas, ir tas nesamoningas “reikėjimas“ suvalgyti visą porciją, nesvarbu ar telpa ar jau nebe. Žmogus skuba, skuba, skuba. Skuba dirbti, skuba gyventi (jei žinoma rutiną “darbas-valgis-televizorius-miegas“ galima išvis vadinti gyvenimu) Greito maisto restoranai dabinasi rėžiančiomis spalvomis, kad žmonėms sukeltų agresiją viskam netgi valgiui, tam kad pirktų dar daugiau. O kur dar muzika valgant, juk rokenrolas tikrai netinka valgio metu. Štai kodėl kartais žmonės renkasi valgymo vietas, kur rami muzika, gamtos spalvos( ne tokios rėžiančios). Štai kodėl kinai atrodo tokie gyvibingi, valgymo kultūra ir absoliučiai gyvenimo kultūra yra kitokia.

    Patinka

  6. Labas rytas, Vytai 🙂
    Taip, maitinimo įstaigos dabar savotiškos – nuo tavo paminėto triukšmo dėl fono iki porcijų-lovių..
    Bet reikia pasidžiaugti, kad atsiranda sveiko maisto įstaigų, ir jų daugėja..
    O mano nuomone – reikia įprasti skirti laiko maisto gamybai namuose. Tai nėra taip sudėtinga, kaip piešiama ir tikrai būsime sveikesni 🙂

    Patinka

  7. Sveiki,

    Aš dar truputį įsiterpsiu. Buvo laikai, kai skųsdavausi, kad per mažos porcijos, o dabar jau praktiškai per didelės. Kaip viskas apsiverčia aukštyn kojomis! 😀 O kur muzika rami valgyti tikras malonumas. Valgiui skiriu maksimalų dėmesį ir koncentraciją, tai garsi muzika blaškytų.

    Linkiu sąmoningumo,
    Saulius

    Patinka

  8. Ir aš įsiterpsiu 🙂
    Kai pirmą kartą išgirdau apie sąmoningą mitybą.. nustebau, nesupratau, kaip galima nesąmoningai dar ir valgyti 🙂 .
    Paskui peržiūrėjau savo valgymo įpročius – taip, kol žiūrėjau televizorių – prie televizoriaus, užkandžiaudavau, dažnai varstydavau šaldytuvą, pirkinėjau saldumynus.. žodžiu, viską dariau neteisingai ir nesąmoningai 🙂 ..
    Dabar – taip, kai valgau, galvoju apie maistą. Būtinai atsisėdu, gražiai maistą padedu į lėkštę ir lėtai kramtau (tai svarbu) .Jokių žiūrėjimų į šaldytuvą ir valgymų prabėgomis.. Rezultatas? Pradėjau jausti kitaip skonį, valgau daug mažiau, ir apskritai pasikeitė požiūris į maistą, į valgymą. Galiu tvirtinti, kad esu sveikesnė ir žvalesnė 🙂 – ko gi daugiau norėti? 😀
    Verta apie tai pagalvoti.. Tai tik iš pirmo žvilgsnio atrodo keista 😉 , o galiausiai laimime sveikatą 🙂 .

    Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s