Kinų mitybos filosofija

Kinai teigia, kad padidinti savo energiją, gyvybines jėgas ir net pasiekti harmoniją galime tinkamai maitindamiesi. Skirtingai nei vakarietiškos mitybos kriterijai – kalorijų kiekis, angliavandeniai, vitaminai ir riebalai, kinų mityboje svarbiausias yra energetinis ir šiluminis maisto poveikis organizmui. Kinams nesuvokiamas vakariečių paviršutiniškas maisto produktų pasirinkimas. Maistą jie renkasi labai kruopščiai ir atidžiai.

Sveikos ir visavertės, energetiškai suderintos mitybos pagrindas – švieži, nemodifikuoti, natūralūs produktai, valgomi švieži arba paruošiami deramai termiškai juos apdorojant. Kinų virtuvės filosofijoje labai svarbiu laikomas maisto produktų yin ir yang poveikis žmogaus organizmui, todėl savo mityboje jie siekia šių jėgų pusiausvyros.

Kaip kiekvienas žmogus ar daiktas siunčia tam tikrus signalus, lygiai taip pat energiją spinduliuoja ir maistas, kurį valgome. Todėl labai svarbu valgyti šviežius visaverčius vietinius maisto produktus, atsižvelgiant į sezoną, nes tai tinkamiausias maistas. Patartina valgyti kuo daugiau sezoninių patiekalų iš vaisių ir daržovių, augančių tam tikru metų laiku: nevalgykite braškių žiemą, o kopūstų – vasarą.

Feng šui mitybos teorijoje maistas skirstomas ir pagal temperatūrą: jis gali būti “šiltas“ (yang) arba “šaltas“ (yin). Kinai teigia, kad sunegalavus ar susirgus reikia valgyti tam tikrus produktus. Jų patirtis parodė, kad pagal yin ir yang suderinta mityba padeda įveikti įvairias ligas, antsvorį, be to, organizmas aprūpinamas teigiama energija.

Yang produktai: kukurūzai, imbieras, garstyčios, pipirai, ridikai, bananai, kriaušės, bulvės, finikai, česnakas, svogūnai, pupos, grikiai, ryžiai, kviečiai, saulėgrąžų aliejus, kukurūzų aliejus, jautiena, aviena, vištiena, antiena, triušiena, karvės pienas, makaronai, miltai, žalia ir juoda arbatos, cukrus, vištų kiaušiniai, graikiški riešutai..

Yin produktai: arbūzai, vynuogės, granatai, citrina, mandarinai, apelsinai, obuoliai, persikai, slyvos, baklažanai, žirneliai, aguročiai, gūžiniai kopūstai, morkos, agurkai, petražolė, pomidorai, špinatai, žemės riešutai, grybai, kiauliena, žuvis karpis, kefyras, vanduo, druska, krakmolas, putpelių kiaušiniai, actas, lapinės salotos, kava..

Kiekvienas maisto produktas, kinų manymu, turi tam tikrų gydomųjų savybių. Pavyzdžiui, jei žmogui nuolat šalta arba šąla galūnės, jam reikėtų dažniau gerti “šildančios“ imbiero arbatos ir valgyti “šildančių“ produktų – kriaušių, bulvių, grikių ir t.t.. O jei kankina padidėjęs kraujospūdis, vadinasi, žmogus sunaudoja per daug yang šilumos ir jam reikėtų valgyti daugiau yin produktų – obuolių, apelsinų, lapinių salotų, morkų ir t.t., nes tai “šaldantis“ maistas.

Maistas dar skirstomas ir pagal penkių elementų teoriją ir juos atitinkantį skonį – kartus, saldus, aštrus, sūrus ir rūgštus. Tam, kad maistas būtų suderintas, visų skonių per dieną valgoma po truputį. Gyvybinės energijos chi judėjimą kūne labai greitai galima suaktyvinti augaliniais produktais, taip pat galime maistu paveikti šios energijos kryptį ir padaryti poveikį tam tikriems organams. Trumpai apžvelkime maisto produktų poveikį pagal penkių elementų teoriją.

Medis – rūgštus skonis – atitinka kepenis ir tulžies pūslę – išlaiko sultis, sutraukia. Produktai: vištiena, antiena, kviečiai, nenugriebtas pienas, šviežias sūris, pomidorai, citrinos, vyšnių sultys.

Ugnis – kartus skonis – atitinka širdį ir plonąsias žarnas – džiovina, nukreipia energiją chi žemyn. Produktai: ant grotelių kepta mėsa, ėriena, grikiai, ožkos sūris, rugiai, lapinės salotos, žalioji arbata, juodoji arbata.

Žemė – saldus skonis – atitinka blužnį ir skrandį – atpalaiduoja, drėkina, paskirsto, atkuria chi energiją. Produktai: cinamonas, pankoliai, saldieji ryžiai, moliūgai, razinos, soros, kukurūzai, morkos, karvės pienas, sūris, miežiai, vynuogių sultys, obuoliai, saulėgrąžų sėklos, alyvuogių aliejus.

Metalas – aštrus skonis – atitinka plaučius ir storąsias žarnas – išjudina iš sąstingio, nukreipia chi energiją į viršų. Produktai: čili, karis, avižos, žvėriena, žąsiena, kalakutiena, žieminiai svogūnai, sūris, imbieras, bazilikas, ryžiai, pipirmėčių arbata.

Vanduo – sūrus skonis – atitinka inkstus ir šlapimo pūslę – suminkština, nukreipia chi energiją į apačią. Produktai: žuvis, žirniai, lęšiai, sojų pupelės, druska, sojų padažas, mineralinis vanduo.

Ruošiant maistą, anot kinų, negalima ignoruoti nė vieno elemento. Patiekalai, suvalgomi per dieną, turi būti įvairūs, sudaryti iš visų penkių elementų produktų, taisyklingai paruošti. Svarbiausia taisyklė – visų elementų pusiausvyra. Iš įkvėpto oro ir suvalgyto maisto organizmas pasiima chi ir energetiniais kanalais – meridianais ir kraujagyslėmis – perduoda ją organams.

Sveikas, suderintas, teisingai paruoštas maistas ir bent du litrai švaraus natūralaus vandens lemia sveikatą, didina gyvybingumą, entuziazmą ir darbingumą. Kinai laikomi vieni iš sveikiausių žmonių pasaulyje, tarp jų daug ilgaamžių. Iš dalies tai lemia jų tradicinė mityba: neriebus, subalansuotas maistas ir tinkamas jo paruošimas.

Ar tinka ji mums – sunku pasakyti, bet pati sistema logiška ir atitinka ir kitų sveikos mitybos sistemų principus – maisto įvairovė, maistas pagal sezoną ir paruošimo būdas. Kiekviena tauta, pelniusi sveikuolių šlovę, turi vertingą patirtį, iš kurios galime pasimokyti ir mes. Galime pasisemti tai, ką galima pritaikyti savo gyvenime, tiesa?

2 mintys apie „Kinų mitybos filosofija“

  1. O ačiū, pagaliau supratau apie tuos in-jan. Ir skoniai pagal stichijas, labai panašu į Ajurvedą. Tikrai, matau, kad visos sveikatingumo sistemos turi kažką bendro.

    Patinka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: