Toks svarbus ryšys su savimi..

Kai žmogus neturi ryšio su savimi (kitaip tariant, yra nesąmoningas), vaizdą apie jį supantį pasaulį jis susidaro ne kritiškai mąstydamas, ne pasiremdamas savo paties išgyventa patirtimi ar palygindamas ją su kitų žmonių panašia asmenine patirtimi.

Toks žmogus orientuojasi į išorinius autoritetus, į įvairius išorinius informacijos šaltinius, ir lengvai priima kitų sugalvotas teorijas ir koncepcijas, net jei jos praktiškai nepatvirtintos ar net absurdiškos.

Pavyzdžiui, jis gali lengvai patikėti reklama, madingo “guru“ teorija, filme ar knygoje parodyta “laimės istorija“, sėkmingumo “trenerių“ dėstomomis koncepcijomis, įtakingų visuomenėje veikėjų teiginiais ir pažadais, ir t.t..

Ir net jei išorinėje informacijoje gali būti dalis tiesos, jei ji ir nušviečia kažkokią realybės dalį, tačiau jei žmogus neturi ryšio su savimi – nesiremia savo patirtimi, su kuria gali palyginti tą informaciją, arba jei negali jos patikrinti – jis susikurs iškreiptą, klaidingą pasaulio matymą.

Beje, ir klaidingos informacijos skleidėjai ne visada tai daro piktybiškai – dažnai jie patys taip pat yra nesąmoningi ir tiesiog kartoja kitų žmonių skleidžiamą informaciją. Tačiau yra ir tikslingi manipuliatoriai, turintys plačias poveikio priemones ir galimybes.

Taip sukuriamos iliuzinės, virtualios informacinės erdvės, per kurias galima žmonėms įteigti bet ką: įskiepyti netikras vertybes, manipuliuoti žmonių patiklumu, iškreipti tiesą, įtikinti bet kokiu melu, suformuoti šabloninį mąstymą ir klaidingą pasaulėžiūrą, ir t.t..

Įtraukti į tokias iliuzines informacines erdves, žmonės galiausiai praranda ryšį su savimi ir pradeda gyventi primetamais iš išorės šablonais.. Maža to, jie ne tik jas palaiko, bet ir neigia bei ginčijasi dėl visko, kas prieštarauja ar neįsirašo į tą išorinę informaciją: jie gina ją, nes turi pateisinti sau tai, ką jau laiko savo nuomone ir savo asmenine pasaulėžiūra.

Atrodytų – kas čia blogo, jei žmogus turi kad ir klaidingą, įtakotą, bet vis gi savo pasaulėžiūrą? Bet ar savo, jei tai įtakota iš išorės? Gal todėl žmonės dabar gyvena, laikydami “normaliomis“ negatyvias žmonijos gyvenimo puses: priešiškumą, konkurenciją, žalingus įpročius, skurdą, bedarbystę, ekonomines krizes ir net karus?..

Tai gali atrodyti “normalu“, kol nepaliečia žmonių asmeniškai ir kol jie nepradeda galvoti apie negatyvių gyvenimo pusių priežastis. Tai vadinama pabudimu arba praregėjimu – tai nelengvas akistatos su savimi, su savo dvasiniu vidiniu pasauliu momentas.

Kodėl nelengvas? Nes sukelia daug vidinių neatitikimų ir prieštaravimų, nusivylimų, apmaudo ir neteisybės pojūčių. Tačiau toks išsigryninimas – vienintelis būdas vėl tapti savimi tikruoju, išugdyti kritinį mąstymą ir atgaivinti savo prigimtines dvasines savybes – sąžinę, laisvę, intuiciją, tiesos ir vienybės poreikį, gebėjimą besąlygiškai mylėti ir kurti..

Šių dvasinių savybių dėka mes esame dvasingi žmonės – Tikri Žmonės – kurie gali mylėti, kurti visų gerovei, harmonizuoti pasaulį, evoliucionuoti.. O jei prarandame šį sakralinį ryšį su savimi – rizikuojame tapti įvairiausių manipuliatorių valios vykdytojais.

Saugokime šį sakralinį ryšį su savimi. Jis toks svarbus.. Svarbiausias.

Parengė ruvi.lt

Geros savaitės mums visiems 🙂 !

 

2 mintys apie „Toks svarbus ryšys su savimi..“

  1. Sveika, Rūta,
    norėjau pasidalinti savo mintimis ir palinkėti gražaus rugpjūčio sutikimo:

    Žmogus ateina į pasaulį jau su savomis savybėmis, einant metams jis įtakojamas, laužomas, bet ateina ir momentas, kai jis gauna dovaną (nesigilinsiu į aplinkybes) – žmogų, kuris jam paaiškina geriau, teisingiau, plačiau ir tuomet pradedi eiti jau savu tikruoju keliu – savęs, aplinkos pažinimo, analizavimo, lyginimo, mąstymo keliu. Metams bėgant ateina vis gilesnis supratimas (pirmiausia savęs paties) ir atrandi sau, kad tik gerai pažindamas save patį, gali suvokti viską aplinkui plačiau ir geriau. Kodėl taip sakoma? Todėl, kad pažinęs save gali reguliuoti savo mintis, reakcijas į aplinką, emocijas, net savo jauseną, būsenas. O stebėdamas aplinką, joje vykstančius įvykius labai gerai pamatai jų atsiradimo priežastis ir pasekmes, randi atsakymus, kodėl tai įvyko. Tik štai, ar galiu įtakoti to nebuvimą? Na ir kas kad žinau kaip veikia mintys – ko negalima galvoti ir kad toks ir toks galvojimas gali privesti prie kažko negero, na ir kas kad žinau, kokią svarbą turi žmogaus mąstymas ir kad yra priemonė (knyga), kuri gali padėti lavinti mąstymą, logiką, žinau, kokią svarbą turi žmogaus asmenybė, jos savybės, žinau, kokią netokią jau gerą ir teigiamą reikšmė turi žmonių jausmai, ir jie neturi būti pagrindas žmogaus gyvenime, nors atrodytų be jų neįmanoma gyventi. Kai visa tai ir dar daugiau žinai, gali tarsi jaustis saugus gyvenime, tačiau taip nėra, nes dauguma to nežino ir nenori žinoti. Tad aš einu tuo pažinimo keliu ir toliau. Tai įdomu ir naudinga ir ne tik man pačiai, bet ir kitiems – gerai žinau, kad nuo mano minčių priklauso ir kitų žmonių gyvenimas. Kviečiu prisijungti!

    Patinka

Parašykite komentarą