Meilė “nemadinga“?..

Yra tiesioginis ryšys tarp žmogaus poelgių ir jo vidinės būsenos. Elgiesi teisingai – jautiesi puikiai, laisvai, džiaugsmingai. Elgiesi neteisingai – atsiranda prislėgtumas, įtampa, pyktis.

Padarei gerą darbą, pamatei nuoširdžią šypseną – ir pačiam šviesiau širdyje. Kažką aprėkei, su kažkuo susibarei – ką gi, bjauri nuotaika kelioms artimiausioms valandoms garantuota!

Atrodytų, tokia paprasta logika, bet kodėl gi tuomet pasaulyje tiek nelaimingų žmonių? Ir atsakymas lyg ir paprastas: elkis teisingai ir jausies gerai! Bet iškyla logiškas klausimas: o kaip yra “teisingai“?

Poelgio teisingumas nustatomas žmogaus pojūčiais po jo. Jei kažką padaręs jautiesi gerai – reiškia, elgiesi teisingai, o jei jautiesi blogai – tuomet elgiesi neteisingai. Ir šito neįmanoma išmokti, kaip kokių matematikos taisyklių, tai galima tik pajusti.

Vienas šviesus žmogus labai seniai pasakė tokius žodžius: “Elkis su kitais žmonėmis taip, kaip norėtumei, kad elgtųsi su tavimi.“ Ir juk iš tiesų – jei vadovausimės šia taisykle, tuomet VISKAS stosis į savo vietas.

Nori įžeisti žmogų? Pagalvok, aš tau pačiam būtų malonu išgirsti tai, ką tu nori pasakyti. Nori apgauti? O kaip pasijusi, jei apgaus tave patį? Arba, atvirkščiai – ar tau pačiam bus malonu patirti kitų meilę, rūpestį, nuoširdumą, palaikymą, dėmesį?..

Tuomet kodėl žmonija lyg užkerėta eina visai kita linkme, kodėl sėja bedvasiškumą?.. Juk akivaizdu, kad dabar žmonėms taip trūksta meilės, nuoširdaus bendravimo, palaikymo.. Tačiau aplink mes matome vartotojišką gyvenimą, skandalus, intrigas, prievartą, melą, egoizmą, priešiškumą.

Belieka konstatuoti: atėjo 21 amžius ir.. meilė dabar “nemadinga“. Nes mylintis žmogus yra viso dabartinio gyvenimo bedvasiškumo priešingybė.

Informaciniai ruporai šaukia apie kūniškas aistras, intymų gyvenimą, savimeilę, bet beveik nieko nekalba apie tyrą, besąlygišką meilę ir dvasingumą. Visuomenę nuo pat mažens moko rūpintis tik savimi, savo egoistiniais poreikiais ir pramogomis.

O vartojimo filosofija nuolat skatina pirkti vis naujus ir naujus madingus daiktus: telefonus, kompiuterius, automobilius, elitinius butus ir namus, naujausių kolekcijų drabužius.. ir užkrečia žmones neįveikiama aistra pirkti dar ir dar.

Ir mes taip susergame ta pirkimo priklausomybe, kad kartais net nesuvokiame, kodėl mes taip norime buto miesto centre už kosminę kainą, kur begaliniai transporto kamščiai ir klaiki ekologija, kodėl perkame rankinuką ar batus už mėnesio algą.. Nes reklama tvirtina, kad tai paskutinis mados klyksmas, kad tai – prestižo reikalas.

Todėl bėgdami paskui visas šitas madingas “vertybes“ mes siekiame karjeros, lipame per galvas, piname intrigas, pavydime, patiriame stresą, kovojame, įgyjame kompleksus, lendame į paskolas. Kad paskui, gyvenimo saulėlydyje apsižvalgytume ir suprastume, kad paliekame po savęs nuolat išeinančias iš mados krūvas šlamšto. Ir pajustume gilų nepasitenkinimą gyvenimu..

Bet mus taip įtraukia toks bėgimas per gyvenimą, tos kovos, aistros ir intrigos! Iš kur gi tame bėgime atsiras laiko tyrai meilei?.. Tokiose sąlygose žmonės bendrauja su kitais tik tada, kai jiems iš jų ko nors reikia arba kai galima jais pasinaudoti.

O paskui žmonės stebisi – kodėl jų gyvenime tiek nusivylimų ir liūdesio?.. O juk viskas paprasta: ką neši pasauliui, tą jis tau ir sugrąžina. Arba: ką pasėsi, tą ir pjausi..

Nori meilės? Mylėk žmones. Nori nuoširdumo? Būk nuoširdus su kitais. Nori, kad tau sakytų tik tiesą? Būk sąžiningas su žmonėmis ir nemeluok. Nori dėmesio? Būk dėmesingas. Tiesiog pradėk daryti tai, ką norėtumei matyti savo gyvenime – štai ir visa laimės paslaptis!

Tačiau tai ne egoistinis noras, o bendros gerovės siekis, nes žmogus gali būti laimingas tik laimingų žmonių visuomenėje. Prisimenate – po savo norų ir darbų turime gerai jaustis, tuomet tai teisinga! Todėl pirmiausiai reikia atsisakyti egoizmo, nes egoistas gyvena tik dėl savęs – jis nemoka besąlygiškai mylėti, nemoka gyventi dėl kitų, nemoka kurti bendros gerovės.

Besąlygiška meilė – žmones vienijanti jėga, mylėdami mes gyvename vieni dėl kitų ir visų labui. O vartotojiškas gyvenimas užgesina mūsų gebėjimą mylėti besąlygiškai ir paverčia mus šaltais, bedvasiais vartotojais materialistais.

Vartotojas nuolat siunčia pasauliui egoizmą, godumą, puikybę ir kaip atsaką gauna tą patį: jis valia-nevalia įsisuka į nuolatinio nepasitenkinimo, nusivylimo ir liūdesio ratą. Jis – bejausmis, “šaltas“ ir “kietas“, nes šilti žmogiški jausmai trukdo jo egoizmui. Meilę egoistas laiko silpnumu, sentimentalumu, senamadiška atgyvena..

Bet būtent meilė gali nutraukti šį užburtą bedvasiškumo ratą ir pažadinti žmones kurti kitokį – šviesų ir harmoningą pasaulį. Jau šiandien, jau dabar.

Todėl pradėkime kiekvienas nuo savęs: atverkime savo širdis tyrai, besąlygiškai meilei! Mylėkime – savo artimuosius, visus žmones, visą gyvybę, gamtą.. Ir meilė sugrįš ir augs, o pasaulis palengva prisipildys harmonija, džiaugsmu ir laime.

Nepamirškime: juk mes esame kūrėjai! Kurkime harmoniją, pajuskime bendros šviesios realybės kūrybos džiaugsmą 🙂 !

Parengė ruvi.lt

Šviesios savaitės mums visiems 🙂 !

4 mintys apie „Meilė “nemadinga“?..“

  1. Labas vakaras,🍁
    Likau be žado.. Gaila,bet tokia jau ta realybė kurios dažnai per tą šurmulí nepastebime… labai labai vertingas straipsnis…. Didelis ir storas Ačiū nuo mūsų visų!🌸

    Patinka

    1. Labas, Juozai 🙂 !

      Gryna teisybė – per bėgimą ir šurmulį mes daug ko nepastebime.. Bet kai nuolat susiduriame gyvenime su problemomis ir pradedame ieškoti jų priežasčių – daug kas atsiveria. Dauguma mūsų gyvenimo problemų – dirbtinai primestos, bet kai nesuprantame jų priežasčių, mums atrodo, kad taip, kaip mes gyvename – tai vienintelis įmanomas gyvenimo būdas.

      Tačiau viskas šioje realybėje yra palaikoma mūsų pačių – mūsų mintimis ir veiksmais, todėl tiek daug informacinio poveikio, net nuolatinio spaudimo per reklamą ir kitas informacines priemones. Mus valdo per mūsų dėmesį, mes nuo ryto iki vakaro esame didžiuliame informaciniame lauke. Kai tai suprantame, galime sąmoningai patys rinktis informaciją ir pradėti gyventi žmoniškai, dvasingai, dorai ir sąžiningai. Ir tuo pačiu keisti šią mūsų realybę.. Žmonėms sunku tuo patikėti, bet tai yra tiesa, todėl kiekvienas žmogus gali daryti poveikį mūsų visų realybei.

      Ačiū, Juozai 🙂 !

      Patinka

  2. Nuostabus tekstas, džiaugiuosi radusi šį puslapį!
    Iš tiesų, labai gaila, jog apie tyrą meilę yra tylima. Gaila, jog verčiau yra diskutuojama apie madas nei apie vertybes, gaila, kad materialiais būdais ieškome to, kas nėra materialu.
    Man yra įstrigusi viena mintis – visi esame vienas. Visi vienas kitam darome įtaką net ir tada, kuomet to nežinome. Kuomet tai suprantame giliai savyje, pradedame mylėti kitus. Suprantame, jog įskaudinant kitą, skaudiname save.
    Ačiū už puikų tekstą! ❤️

    Patinka

    1. Labas, Paulina 🙂 !

      AČIŪ JUMS 🙂 ! Kaip smagu sutikti bendramintę! Buvau Jūsų tinklapyje – viskas, apie ką rašote, taip nuoširdu ir artima.. Linkiu Jums kūrybinės sėkmės!

      Iš tiesų – visi mes esame viena, ir jungia mus visus Meilė.. Todėl turime kalbėti, rašyti apie Meilę, kad neprarastume to mūsų sakralinio ryšio. Dabar žmonės nelaimingi ne todėl, kad jiems trūksta daiktų, bet todėl, kad mums visiems labai trūksta Meilės.. Pasinėrimas į materialumą palengva ištrina mūsų nuovoką apie tikrąsias dvasines vertybes, apie mūsų žmogiškąją prigimtį.

      Mes visi gimėme šiame pasaulyje, kad padarytume jį geresniu. Mylėti iš tikrųjų paprasta, nes tai mūsų prigimtis, tereikia pažvelgti į mažus vaikus – jie myli ne tik savo artimuosius, bet ir visą gyvybę, visą supantį pasaulį.. kol materialumas to gebėjimo mylėti neužgožia.

      Viskas mūsų rankose 🙂 .. Tiesiog mylėkime 🙂 .

      Patinka

Parašykite komentarą