Minimalizmas kaip gyvenimo būdas

Minimalizmu galime pavadinti tiesiog paprastą, sveiką gyvenimą su optimaliu kiekiu reikalingų daiktų. Ir tai nėra kažkoks griežtas savęs ribojimas – tai atsisakymas to, kas gyvenime ne tik nebūtina, bet ir nereikalinga. Kai atsisakome to, kas nereikalinga – išgryniname pojūtį apie tai, kas yra svarbiausia.

Kasdienybės šurmulyje mes pamirštame, kas yra svarbiausia ir apsikrauname tuo, kas iš esmės sunkina gyvenimą. Juk gyvenimas – ne daiktai ar pirkiniai, persivalgymas ar žalingi įpročiai – visa tai tėra vartotojų “pramogos“. Gyvenimas – tai pirmiausia bendravimas, aktyvumas, kūryba, bendradarbiavimas, paprastas ir sveikas maistas, buvimas gamtoje, saviraiška..

Kai koncentruojamės į gyvenimą – visos vartotojų pramogos savaime netenka prasmės kaip nereikšmingi dalykai. Minimalizmas – ne tik tame, kad turime mažiau daiktų, bet ir ypatingoje estetikoje, didesnėje laisvėje bei gyvenimo filosofijoje: kai branginame tai, kas iš tiesų svarbu.

Tačiau įdomu, iš kur toks poreikis – kodėl perkame, kodėl apsikrauname nereikalingais daiktais? Ar perkame dėl to, kad manome, jog gali jų prireikti? O atsikratyti nedrįstame, nes tikimės, kad prireiks? O jei neprireiks, o jei tokių daiktų – daug?.. Sutikite – kartais paprasčiau prireikus nusipirkti daiktą, nei atspėti – ko gali prireikti ir kaupti daiktus.

Jei atidžiai peržiūrėsime savo poreikius, pamatysime, kad dauguma iš jų – primesti, dirbtini, iš kategorijos “vartotojų pramogos“, o tai reiškia – ne tik nebūtini, bet ir nereikalingi. Čia galime priskirti sezonines drabužių madas, šukuosenas ir kosmetiką, vis naujus automobilių, mobiliųjų telefonų, kompiuterių ir buitinės technikos modelius, modernius baldus, buto dizaino “tendencijas“, “prestižo“ ženklus ir t.t., ir t.t.

Ir dar – kaip dažnai viso to įtakoti, paprastam veiksmui atlikti mes perkame daugybę papildomų daiktų ir tą paprastą veiksmą padarome tikrai sudėtingu!.. Pavyzdžiui: norėdami numesti viršsvorį – perkame knygas, tabletes liesėjimui, maisto papildus, treniruoklius, sporto abonementus, mokame už konsultacijas.

Jei norime keliauti – perkame lagaminus, talpias rankines ir net specialius drabužius. Kad pradėtume medituoti – perkame specialų kilimėlį ir aprangą, knygas, muzikinius diskus, užsirašome į kursus. Ir taip visur – tarsi bet kokia pradžia būtų neįmanoma be tų visų nupirktų priedų.

Ir todėl taip dažnai vietoje geros pradžios teturime papildomų išlaidų ir problemų.. Mes tiesiog pamiršome, kad viską galime išspręsti paprastai, o mažesnis daiktų kiekis skatina būti kūrybingais – ir tai tikrai suteikia daug džiaugsmo :).

Visų šių dirbtinai sukurtų poreikių galima atsisakyti. Tiesiog paklauskime savęs – kas juose yra svarbaus ar būtino, kokią naudą jie atneša? Atsisakę jų, tikrai turėsime ne tik daugiau laisvo laiko, energijos ir lėšų, bet ir pasijusime laisvesni.

O ir vartotojiško mąstymo atsikratyti paprasta: tereikia išmokti galvoti ne apie prekes ir jų gausą, o apie tai, ko iš tiesų reikia. Minimalizmas išmoko džiaugtis gyvenimu ir suprasti savo tikruosius poreikius: galima teigti, kad tai tiesiog sveikesnis ir paprastesnis gyvenimas.

Išminčiai sakydavo: jei visą savo turtą gali lengvai neštis su savimi – esi laimingas! Mums tikrai nereikia daug daiktų, kad būtume laimingi.. Prisimenate: nuostabiausi dalykai gyvenime yra nemokami :)..

20 minčių apie „Minimalizmas kaip gyvenimo būdas“

  1. Daugumai dabartinių vartotojiškos kultūros žmonių,sunku suprasti apie ka čia rašoma 🙂 Pats toks esu,nors jau po truputi pradedu suprasti,kad ne daiktu gausybėje slepiasi laimė….

    Patinka

  2. Sveiki 🙂

    Emi, kalbame čia ne apie ekonominę situaciją, o apie mūsų vartotojišką požiūrį į daiktus. Vartotojas perka ir už paskutinius pinigus tai, ko jam nereikia, nes sieja savo laimę su daiktų kiekiu. Be to, tas vartotojiškas požiūris perkeliamas į visą gyvenimą, bendravimą, santykius.. O apie kainas – kitą kartą.

    Ramzi, taip, vis daugiau žmonių supranta, kad ne daiktuose laimė :).. Ir puiku. Ateityje tikrai taip negyvensime, viskas keičiasi :).

    Patinka

  3. Ačiū, Ruvi.Gera tema.Ypač taiklu, tiesiog į esmę:“Minimalizmas – ne tik tame, kad turime mažiau daiktų, bet ir ypatingoje estetikoje, didesnėje laisvėje bei gyvenimo filosofijoje: kai branginame tai, kas iš tiesų svarbu“.Tiesiog kartais nedrąsu būti nemadinga “balta varna“.
    Manau Ramzis teisus, kad daugelis sunkiai supras apie ką čia kalbama.

    Patinka

  4. Labas, Pinavija 🙂

    Iš tiesų, tai vis aktualėjanti tema. Anksčiau ar vėliau visi turėsime apie tai pagalvoti – juk esame vienintelės gyvos būtybės Žemėje, kurios “gamina“ šiukšles kalnais ir niokoja gamtinius resursus..

    Dėl “baltos varnos“ – geriau kartais balta, nei kaip visi, ypač kai dauguma klysta :).

    Jaukaus vakaro! 🙂

    Patinka

  5. Sveika, Vilte, buvau tave užmiršęs:(

    Manau žmogui tenka daug pirkti ir vartoti tuomet, ka jis stengiasi būti kažkuo, kuo nėra iš tikro, arba kuo geriau atlikti jam “pripaišytą“ socialinį vaidmenį:(

    Jai žmogus priima save tokiu, kos ir yra, gyvena santarvėje su savimi, tai nieko per daug ir atsisakinėti nereikia:)

    Vladas

    Patinka

    1. Labas, Vladai 🙂

      Smagu matyti :). Ir visiškai tau pritariu – kai žmogus stengiasi būti kažkuo, kuo nėra ar kai stengiasi atitikti primetamą “gerbūvio“ šabloną – jis stengiasi susipirkti daiktus, kurie atitinka tą šabloną.

      Tuo tarpu ne daiktai ar priklausymas “išrinktųjų“ būreliui suteikia gyvenimui pilnatvę.. Būti savimi pirmiausiai reiškia būti žmogumi (o ne socialiniu robotu). Žmoniškumas tai ir yra visos dvasinės ir moralinės vertybės, kurios ir suteikia gyvenimui pilnatvę. Tuomet ir daiktai yra pagalbininkai, o ne gyvenimo tikslas, ir jų yra tiek, kiek tikrai reikia :).

      Gražios dienos, Vladai :)!

      Patinka

  6. Atgalinis pranešimas: Minimalizmas gyvenime – ruvi
  7. Sveiki 🙂

    Užsukau pas jus, perskaičiau straipsnį ir parašiau savo atsiliepimą. Visada labai džiugu sutikti bendramintį. Ir smagu, kad užsukote pas mane 🙂 . Kūrybinio įkvėpimo ir ačiū, kad dalinatės savo patirtimi ir įžvalgomis!

    Patinka

  8. Atgalinis pranešimas: Apie gausą ir trūkumą – ruvi
  9. Atgalinis pranešimas: Šviesios realybės kūrimas – ruvi
  10. Man savaime gaunasi gyventi minimaliai. Pajamų turiu iš kapitalo, dirbti nereikia, bendrauti nemėgstu, keliauti – tuštybės tenkinimas ir planetos resursų naikinimas.

    Patinka

    1. Sveiki 🙂

      Labai įdomus jūsų požiūris į keliones. Puiku, kad nereikia rūpintis dėl lėšų pragyvenimui ir kad nežiūrint į tai renkatės minimalizmą – dažniausiai tokiu atveju žmonės renkasi prabangą. O dėl bendravimo – iš tiesų, bendrauti geriausia su bendraminčiais, o sutikti juos dabar – didelė retenybė 🙂 ..

      Patinka

  11. Atgalinis pranešimas: Minimalizmas be fanatizmo – ruvi
  12. Atgalinis pranešimas: Minimalizmas: pamąstymai.. – ruvi

Parašykite komentarą