Apie pažadus

Ko gero, vienas iš garbingiausių pripažinimų žmogui – kai žmonės pasako, kad juo galima pasitikėti. Pasitikėjimas pelnomas pažadų vykdymu – tai yra ir padorumo rodiklis. Bet kokios bendros veiklos sėkmė taip pat priklauso nuo žmonių pasitikėjimo vienas kitu.

Garbė, padorumas, patikimumas – ne tušti žodžiai, o gyvenimo pozicija. Žadėdamas žmogus žodžiais patvirtina, kad imasi atsakomybės įvykdyti tai, ką pažadėjo. Neįvykdyti duoto pažado – tas pats, kas įžiebti viltį ir paskui sąmoningai ją sutrypti.

Todėl geriau nežadėti, nei pažadėjus neįvykdyti. Gal ir ne visada galime padaryti tai, ką norėtume, tačiau žadėti ar ne – visada mūsų valioje. Ypač svarbu laikytis vaikams duoto žodžio, nes vaikai mokosi iš suaugusiųjų elgesio pavyzdžio.

Įprotis žadėti ir nevykdyti savo pažadų nepastebimai paverčia žmogų apgaviku. Kodėl nepastebimai? Todėl, kad žadėdami jaučiamės darantys gerą darbą, o štai pažadų nevykdymas – nemalonus, todėl randame sau pasiteisinimų ir stengiamės apie tai tiesiog negalvoti.

O kadangi nesurišame savo elgesio su to elgesio pasekmėmis, tai ir pradeda atrodyti, kad žadėti – gerai, kad tai patinka žmonėms.. todėl ir noriai atliekame pirmąją šio veiksmo dalį – įprantame žadėti, nesusimąstydami apie pažadų vykdymą.

Žinoma, yra ir piktybiškų “pažadukų“, kurie melagingai žada, turėdami paslėptus motyvus ir tikslus. Jie daug kalba apie savo “sąžiningumą“, “patirtį“, “kilnius tikslus“, o iš tiesų naudojasi žmonių patiklumu savo tikslams. Taip elgiasi įvairūs aferistai ir machinatoriai.

Tokie “veikėjai“ stengiasi sudaryti įspūdį, kad žmogus pats nori to, kas jam žadama. Tokiu būdu kratomasi atsakomybės, nes visi apgavikai žino, kad tiesa anksčiau ar vėliau išaiškėja, todėl visada bando apkaltinti tą, kurį apgaudinėjo (“pats to norėjo“). Apgavikai visada gudrūs ir ciniški.

Jie stengiasi paveikti žmogaus emocijas – taip greičiau palaužiama valia. Lengviausiai apgaunami geri ir patiklūs, naivoki žmonės. Ir nors apgavikai naudoja visokias psichologines manipuliacijas, tai, kad jie apgauna – ne manipuliacijų nuopelnas, o apgavikų moralės klausimas.

Kaip nuo tokių piktybiškų “pažadukų“ apsisaugoti? Būti budriems – juk visuomet pasidaro įtartina, kai žmogus daug žada, bet mažai daro; prisiminti, kad visi pažadai turi būtinai virsti aiškiai matomais rezultatais. Tiesiog būkime atidūs.

Beje, įdomu tai, kad dažniausiai nevykdome pažadų.. sau. Ir, pasirodo, žadame sau daugiausiai, ir nuolat atidėliojame pažadų vykdymą: gal rytoj, kitą savaitę, po švenčių, reikėtų susiimti.. Pažįstama :)?..

Pažadai sau dažnai susiję su senų įpročių keitimu, todėl reikalauja kantrybės ir nuoseklumo. Tam, kad susiformuotų naujas naudingas įprotis – reikia laiko. O štai nerimtas požiūris į pažadus sau didina vidinę įtampą ir nepasitikėjimą savimi.

Todėl kam bepasižadėtume – sau ar kitiems žmonėms – vykdykime. Juk pažadas yra įsipareigojimas, kurį duodame patys ir už kurio įvykdymą esame atsakingi. Nepamirškime įvykdyti veiksmą iki galo: pereikime nuo gražių žodžių prie gražių veiksmų.

O kad netaptume “pažadukais“, atminkime paprastus dalykus:

* Žadėkime tik tai, ką tikrai galime ištesėti. Tiesiog gerai pagalvokime prieš žadėdami, apsvarstykime savo galimybes. Jei įmanoma – geriau atsisakyti, nei tuščiai žadėti.

* Jei pažadėjome – pildykime, kad ir kaip būtų sudėtinga. Tai ugdo atsakingumą ir išmoko duoti pagrįstus pažadus.

* Bet koks pažadas vienodai svarbus, nes mes duodame savo žodį jį įvykdyti. Tai pirmiausiai garbės reikalas.

* Jei dažnai žadate – užsirašykite savo pažadus. Paryškinkite, apibrėžkite juos ir kartas nuo karto peržiūrėkite.

* Jei keičiasi sąlygos ar terminai – perspėkite žmogų, kuriam įsipareigojote. Tačiau jei tikrai negalite įvykdyti – geriau atvirai prisipažinti ir atsiprašyti, nei nuolat atidėlioti.

Vykdykime savo pažadus – nuo to priklauso mūsų padorumas ir kitų žmonių pasitikėjimas mumis. Geriau mažas geras poelgis, geriau malonus netikėtumas, nei iškilmingai duodamų pažadų ar net priesaikų laužymas. Juk anksčiau ar vėliau už viską atsakysime..

6 mintys apie „Apie pažadus“

  1. Labas vakaras Ruvi 🙂

    Straipsnis labai pastūmėjo peržvelgt savo vidinę švarą. Taip žadame iš anksto norėdami būti geri, o pažadas tai tarsi buvimas geru išsimokėtinai.

    Bet labai teisingai parašyta- daug geriau neprižadėti.

    Ir iš tiesų kartais per pažadus savęs ir kitų tokių kokie jie iš tikro yra nematome. Taigi kodėl nepabuvus maištininku ir nenuspėjamu (tuo kuris dažnai tiesiog gali pasakyt- “negalėsiu šito įvykdyt“). O tai jau vidinė laisvė. Kaip norisi kartais pabūt tuo maištininku, kuris vietoj į saldainio popieriųką įvynioto “tiesos nesakymo“ ( taip gražiau skamba nei melas 😀 ), drebia rūgščią tiesą, bet po to jau jo mintyse gimsta idėjos kaip tą tiesą padaryt tikrai malonia 🙂

    Norime laisvės- turime puoselėti vidinę švarą.

    Taip tikrai daugiausia pažadų netesime sau, ir tai jau atskira kategorija. Kaip pastebėjo V. Zeland knygose gyvenimo transerfingas- vienas iš labiausiai ėdančių žmogaus gyvenimą dalykų yra neįgyvendinti ketinimai.

    Tuomet žinojimas apie tikrąjį pasaulį, jo dėsnius mums padės atsiriboti nuo netikrų norų ir tuo pačiu ketinimų, vadinasi taip rasime tikruosius norus, sieksime ir įgyvendinsime juos 🙂

    Ačiū labai Ruvi 🙂

    Patinka

  2. Sveiki 🙂

    Vytautai, pritariu tau pilnai: vidinė švara – svarbiausia, nes koks vidus, tokia ir išorinė išraiška.

    O parašyti paskatino vieno žmogaus elgesys – lyg ir mielas žmogus, bet pažadukas.. ir kai nesulauki tų lengvai žarstomų pažadų vykdymo, apima keistas jausmas. Ir niekas juk netraukia už liežuvio žadėti. Matyt, meluoti dabar tiek įprasta, kad žmonės net nepastebi tokių “smulkmenų“ kaip neįvykdyti pažadai.

    Tai ir susimąsčiau.. Šį kartą pasimokiau iš svetimų klaidų :).

    Felicija, taiklus pastebėjimas! Kažkur girdėjau posakį: daugiausiai žada prieš rinkimus ir prieš intymius santykius, o daugiausiai meluoja – po žvejybos ;). O jei rimtai – atsakingas nežada, o turi konkrečių veiksmų planą. Man atrodo, žmonės jau “atsivalgė“ pažadų ir žiūri į rezultatus, o ne į tuščias kalbas.

    Jaukaus vakaro! 🙂

    Patinka

Parašykite komentarą