Alkoholizmas: liga ar pasileidimas?

Psichiatrai ir narkologai alkoholizmą skaito sunkia progresuojančia liga su aukštu mirtingumu, o visuomenė alkoholio vartojimą dažniausiai vertina kaip pasileidimą. Abi pusės teisios – alkoholizmas turi dvejopą prigimtį: liga yra tampriai persipynusi su palaidu gyvenimo būdu. Atkreipkite dėmesį: beveik visi žmonės alkoholizmą vertina neigiamai, tačiau… geria dauguma. Bėda tame, kad žmonės linkę pastebėti paskutines, atstumiančias alkoholizmo stadijas, bet į kelią iki jų nenorima žiūrėti, o alkoholikas įvardinamas kaip žmogus, kuris „nemoka“ gerti.

O kaip yra iš tiesų? Specialistai tvirtina, kad kiekvienas (ne specialistas), pamatęs alkoholizmo pasekmes – alkoholines psichozes, alkoholinės epilepsijos priepuolius, baltąją karštinę ar ilgalaikio alkoholio vartojimo sukeltą mirtį – pasibaisėtų, ir nekiltų klausimų, ar alkoholizmas yra liga. Bet visuomenę ar geriančiojo giminaičius taip pat galima suprasti: sunku stebėti kaip žmogus degraduoja – ir daro jis tai ne prievarta, o savo noru – todėl tai ir atrodo kaip pasileidimas.

Alkoholizmą galime įvardinti kaip labai specifinę savanorišką kančią. Išskirtinė šios kančios savybė – tiek už ligos pradžią, tiek ir už jos pasekmes yra atsakingas pats ligonis. Alkoholizmas baigiasi arba mirtimi, arba ilgu ligos vystymųsi į chronišką ligą. Arba – grįžimu į normalų blaivų gyvenimą. Nei vienas geriantis žmogus nėra apsaugotas nuo alkoholizmo, todėl reikia prisiminti paprastą taisyklę: slidaus alkoholizmo kelio pradžia visada yra pirmas stikliukas ar taurė, o susirgusiam alkoholizmu žmogui dažnai jau sunku sustoti dėl fizinės ir psichologinės priklausomybės.

Viskas prasideda būtent nuo pirmojo stikliuko: dažnam tai atrodo nekalta, bet retai kada šventimas pasibaigia vienu stikliuku. Ir jau po pirmojo stikliuko pakinta sąmonė, užblokuojama kontrolė išgertam alkoholio kiekiui (todėl geriama toliau), žmogus pradeda elgtis neadekvačiai – taip, kaip blaivas jis niekada nepasielgtų: jis elgiasi iššaukiančiai, leidžiasi į abejotinus nuotykius, kelia skandalus, sėdasi už automobilio vairo ir t.t…

Todėl reikėtų gerai pagalvoti prieš keliant tą pirmąją taurelę – juk dažnas tik ją ir prisimena: „išgėriau vieną, porą stikliukų, bokalą, taurę…“ Ją keldamas nei vienas žmogus neturi tikslo tapti alkoholiku ar padaryti tai, ko paskui gailėtųsi – kiekvienas įsitikinęs, kad jam tai negresia. Na, o įsitraukęs į alkoholio vartojimą, žmogus sugalvoja neįtikėtinus pasiteisinimus savo priklausomybei, ir visą savo gyvenimą pertvarko taip, kad organizuotų išgertuves ir jas pateisintų. Bet pagalvokite: kam reikalingi tokie pasiteisinimai? Žinoma, tik pačiam geriančiajam.

Tuo tarpu tiesa tokia: jei priklausomybės priežastis yra pačiame žmoguje, tuomet tik jis pats gali įveikti priklausomybę. Kol jis ieško pateisinimų savo priklausomybei, tol jis yra priklausomas. Beveik kiekvienas alkoholikas pabrėžia, kad jis ne alkoholikas, nes žino „saiką“ ir gali bet kada nustoti gerti – tačiau tai nėra sveikatos rodiklis. Jis teisus tik dėl to, kad gali nustoti gerti alkoholį (nors ir geria). „Saikas“ – tėra iškreiptos sąmonės sukurtas pasiteisinimas. Saikingai vartoti narkotinę medžiagą neįmanoma.

Pagrindinė pasveikimo nuo alkoholio vartojimo sąlyga – prisiimti atsakomybę už savo priklausomybę ir nustoti ją teisinti. Tuo tarpu gyvenime dažnai matome kitokį vaizdą: dėl savo gėrimo geriantysis kaltina visus ir viską, tik ne save. Alkoholiko bėda tame, kad jis nenori mesti gerti. O juk jis visada turi pasirinkimą – negerti, jis turi daug kitų pasirinkimų, išskyrus vieną – stikliuką, kuris jį veda į pragaištį.

Yra ligos, kurių eiga visiškai nepriklauso nuo ligonio: tarkim, ūmus apendicitas – tuomet viskas chirurgo rankose. O štai chroniškų ligų atveju daug kas priklauso ir nuo ligonio disciplinuotumo bei noro pasveikti, ir nuo gydytojo profesionalumo. Ir tik dviem atvejais: nutukimo ir alkoholizmo – nuo žmogaus nusiteikimo ir veiksmų priklauso viskas.

Nutukę žmonės paprastai išbando daugybę dietų, reklamuojamas „stebuklingas“ lieknėjimo piliules, gimnastikos pratimus, treniruoklius, kol galiausiai supranta paprastą tiesą: vienintelis efektyvus lieknėjimo būdas yra optimalus maisto kiekis konkrečiam žmogui. Tačiau yra esminis nutukimo ir alkoholizmo skirtumas: be maisto žmogus negali gyventi, ir jei jis nori būti lieknas ir sveikas – jis turi išsiugdyti sveikus mitybos įpročius: valgyti sveiką maistą ir neviršyti kiekio, t.y., pajusti saiką.

Tuo tarpu su alkoholizmu viskas yra principingai kitaip. Skirtingai nei maistas, alkoholis organizmui yra toksinė medžiaga, todėl alkoholikas, kaip ir kiekvienas kitas žmogus, turi jo atsisakyti, o apie „saiką“ negali būti nė kalbos – saiko matas nėra taikomas nuodui. Natūrali žmogaus būsena yra blaivybė, o alkoholio vartojimas yra primestas ir priešingas žmogaus prigimčiai žalingas įprotis.

Nuo alkoholizmo kasmet žūva daugybė žmonių. Alkoholis nusineša daugiau gyvybių bei atneša daugiau nelaimių (nusikaltimai, avarijos, išsigimimai ir t.t.), nei stichinės nelaimės, katastrofos ir karai. Tai praeito ir mūsų amžiaus rykštė. Galime vadinti tai ir liga, ir pasileidimu, bet turime pagaliau ją įveikti. Nieko gero alkoholis į žmonių gyvenimą neatnešė: iš pradžių jis dovanoja dirbtiną euforiją, o vėliau – tikrąja ta žodžio prasme – sudegina žmogų.

Iš karčios alkoholikų gyvenimo patirties gimęs liūdnas aforizmas: „alkoholis dar vakar – „gyvybės eliksyras“, o jau šiandien – „mirties eliksyras“ – labai tiksliai nusako alkoholizmo esmę. Todėl, manau, klausimai – kas yra alkoholis, kas yra alkoholizmas – šiandien jau aiškūs, svarbesni yra kiti klausimai: kaip jį įveikti ir kaip nutraukti tą ydingą alkoholizmo estafetę, kuri perduodama iš kartos į kartą.

Alkoholio vartojimas nėra nekaltas laiko praleidimas ar šventimas – tai žalojantis žmogų gyvenimo būdas, gyvenimas iškreipta sąmone, gyvenimas iliuzijose. Tam, kad nutrauktume šią alkoholizmo estafetę, turime grįžti į natūralią, prigimtinę žmogaus būseną – blaivybę. Ir kiekvienas turime pradėti nuo savęs, kito kelio tiesiog nėra.

(Pagal narkologo A. V. Melnikovo darbus, vertė ruvi.lt)

8 mintys apie „Alkoholizmas: liga ar pasileidimas?“

  1. Sveika,
    Tikra tiesa,“jei priklausomybės priežastis yra pačiame žmoguje, tuomet tik jis pats gali įveikti priklausomybę“. Todėl taip sunku suprasti ir pripažinti, kad čia ne pasileidimas. Atrodo tyčia, sąmoningai žmogus taip elgiasi…O didžiulis artimųjų bejėgiškumo jausmas tiesiog smaugia…
    Geros mintys, ačiū

    Patinka

  2. Labas, Vida,

    tema iš tiesų skaudi, nes jei yra alkoholikas šeimoje, kenčia visi. Ir tikrai artimieji mažai ką tegali pakeisti, kol žmogus pats neapsisprendžia.

    Dėkui, Vida, jaukaus vakaro 🙂 .

    Patinka

  3. Labas,Ruvi,
    Aktualiausias (turbūt retorinis)klausimas – kur rasti stebuklingus, paveikius žodžius ar elgesio modelius, kuriais galima būtų paveikti “mirties eliksyro“ mėgėjus, “savanoriškos kančios“ praktikuotojus ir paskatinti tvirtai apsispręsti?
    Rodos atrandu kažką panašaus, prižada, ištesi net 2 mėnesius…ir vėl…
    Šiandien – jau 2,5 mėn. abstinencijos. Bijau džiaugtis. Tik dėkoju Dievui.
    Ramaus vakaro.

    Patinka

  4. Labas, Vida,

    Jei tai liečia asmeniškai, tuomet būtent geriančiojo artimiesiems reikia žinoti tiesą apie alkoholį. Kitaip galima padaryti klaidų ir tokiu būdu kartais net paskatinti ar sudaryti sąlygas vartoti alkoholį.

    Gal tai gali pasirodyti keista, bet ir patiems giminaičiams reikia rodyti blaivybės pavyzdį ir neruošti švenčių su alkoholiu. Tai nėra lengva, nes deja, dar pas mus yra stipriai gerianti visuomenė, kur blaivininkai nėra toleruojami.

    Ir kuo ilgesnis blaivybės periodas, tuo geriau – žmogui ne tik prašviesėja sąmonė, bet ir organizmas išsivalo nuo toksinų. O stiprinti motyvaciją blaivybei galima teisinga informacija apie alkoholį (jos dabar daug) – neįkyriai, prie progos. Ir, žinoma, asmeniniu pavyzdžiu.

    Linkiu jums sėkmės, artimųjų palaikymas yra didelė jėga 🙂 . Jums, Vida, stiprybės!

    Patinka

  5. Sveika, Ruvi,
    Sunku apsakyti kiek šis straipsnis sustiprino mano nuostatas. Tiesiog patvirtino tai, ką esu išmąsčiusi ar skaičiusi anksčiau.
    Liūdniausia, kad švenčių vengimas atitolina nuo draugų, giminaičių, nes šventės be alkoholio daugelio neįsivaizduojamos.Ir pats tokios šventės rengimas rodos sako, kad šeimininkai turi problemų. O taip nesinori viešinimo…
    Ačiū už palinkėjimus.
    Gražaus šilto vakaro.

    Patinka

  6. Vida, labas,

    Šio narkologo knyga ir man atvėrė daug informacijos. Tai žmogus, kurio darbas yra padėti priklausomiems žmonėms, todėl jo įžvalgos – iš gyvenimo, paremtos patirtimi.

    Sutinku – labai jau įsišaknijusi nuomonė, kad be alkoholio šventės neįmanomos.. Ir kad taip švenčiantieji turi problemų su alkoholiu.

    Ir aš iš pradžių taip galvojau, bet taip nėra. Problemų su alkoholiu turi būtent tie, kas švenčia su alkoholiu.. Juk jiems nėra alkoholio – nėra ir šventės. Ar ne taip? 🙂

    Jau daug metų nevartojame alkoholio, ir mūsų šventės tikrai puikios, ir žinote, kodėl? Pirmiausiai todėl, kad mes daugiau bendraujame, ir tas bendravimas nuoširdus, be jokių išsišokimų, kaip tai dažnai vyksta su alkoholiu. Ir kitą dieną visi sveiki, visi viską prisimena 🙂 .

    Nereikia gėdintis blaivybės – tai natūrali žmogaus būsena. Ir tik pradžioje yra aplinkinių nesupratimas, bet kai pamato tvirtą nuostatą, tai dažniausiai sukelia pagarbą.

    Būtent blaivūs žmonės gyvena sveikai, su aiškia sąmone. Gal pradžioje yra keista, bet reikia tiesiog mokytis gyventi blaiviai. Tokio gyvenimo vieni privalumai: sveikata, sąmoningumas, viskam užtenka laiko ir t.t.. Gal reikia susirasti bendraminčių? 🙂

    Vida, ačiū! Vakaras tikrai puikus ir šiltas, gamta žaliuoja 🙂 . Ir, turbūt, jau labanakt 🙂 .

    Patinka

  7. Sveiki. Aš labai džiaugiuosi kad palietėte tokią temą. Man ji labai aktuali.Gyvenu su žmogumi kuris geria… Aš noriu jam padėti.Kvailai nuskambės,bet jį myliu. Todėl skaitau visus straipsnius kurie rašo apie alkoholizmą.Tikiuosi rasti raktą tai ligai.Žinau kad jam tiesiogei padėti negaliu,jis blokuoja bet kokią mano pagalbą.Tai ir ieškau išeities.Tokios temos svarbios tiems kurie su tuo susiję.Bent jau žinai kad esi ne viena .ačiū

    Patinka

    1. Labas, Freda!

      Meilė daro stebuklus :). Linkiu jums įveikti šią bėdą. Svarbiausia, kad jūs suprantate, kad tai – bėda ir ieškote būdų – kaip padėti, svarbu, kad ir jis tai suprastų. Kantrybės ir stiprybės!

      Patinka

Parašykite komentarą