Laiko ėdikai

Na, kas nėra su tuo susidūręs: savaitgalio rytą, vos įsispyrę į šlepetes – prie kompiuterio, ir nors buvo planuota daug ką padaryti – deja-deja, taip ir likome su šlepetėmis prie kompiuterio.. visą dieną. Galime sakyti, kad kompiuteris yra laiko ėdikas, tačiau tą ėdiką savo veiksmais palaikome mes patys!

Todėl tik patys galime atsekti – kam mes leidžiame savo laiką ir pašalinti tuos laiko ėdikus. Žinoma, gali būti ir nenumatyto laiko gaišinimo – pavyzdžiui, automobilių kamščiuose ar eilėse įvairiose įstaigose, kurias galime užpildyti prasminga veikla, pvz., knygos skaitymu.

O ir ne kiekvieną laiko tarpą būtinai turime kažkuo užpildyti – svarbiausia, kad nepastebimai įtraukianti veikla netrukdytų atlikti būtinus ar numatytus darbus. Būtent tokia veikla ir vadinama laiko ėdiku – tai laikas, kurį praleidžiame tuščiai, nesvarbiems užsiėmimams.

Kokie tai užsiėmimai? Daugumai mūsų jie gerai pažįstami:

Kompiuteris, internetas – sukurti tam, kad taupytų mūsų laiką, bet.. būtent čia didžiulis įtraukiančios veiklos spektras:

1. Klaidžiojimas internete – vietoje 5 minučių galima užsisėdėti visą dieną. Todėl visuomet turėkime aiškų tikslą – ko ieškome ir nesiblaškykime.

2. Žaidimai, bendravimas socialiniuose tinkluose ir forumuose. Užmegzti ryšį, padiskutuoti konkrečiu klausimu, susitarti dėl susitikimo – naudinga ir reikalinga. O štai žiūrinėti nuotraukas, komentuoti draugus – įtraukiantis laiko gaišinimas. Todėl naudinga nusistatyti laiko limitą, pvz., valandą į dieną.

3. Internetinio pašto peržiūra. Dažniausiai pasiklystame prenumeratos sraute, todėl reikėtų kruopščiai ją rinktis – atsisakyti nebūtinos ir palikti tik tą, kuri tikrai reikalinga. Rūšiuokime laiškus, blokuokime visus nereikalingus, o paštą įpraskime peržiūrėti kartą-du į dieną.

Polinkis atidėlioti svarbius darbus, užsiimant nereikšmingais darbais. Atrodo nekaltai: trumpam į internetą, pokalbis su kolega, kaimynu, spaudos peržvelgimas ir pan.. Rezultatas – svarbus darbas neatliktas ir vėl atidėtas, arba daromas paskubomis. Išeitis – planuoti dienos darbus ir drausmingai laikytis grafiko.

Gulinėjimas, kuris dažnai “derinamas“ su kitu laiko ėdiku – televizoriumi. Pomėgis gulinėti veda į tinginystę ir pasyvumą gyvenime (tai neliečia poilsio po darbų). Na, o televizorių įpraskime įjungti tik tuomet, jei norime pažiūrėti konkrečią laidą ar filmą.

Polinkis daug kalbėti (plepėjimas). Atima labai daug laiko, tačiau temos dažniausiai – “iš tuščio į kiaurą“ – apkalbos, emocingi gyvenimo aptarimai ir patarimai. Puiki terapinė priemonė nuo tuščio plepėjimo – įrašyti tokį pokalbį ir jo pasiklausyti ;)..

Žalingi įpročiai. Pertraukėlės parūkymui tik atrodo nekaltos: kelios minutės per savaitę susideda į valandas, plius žmogus per jas dar ir gadina savo sveikatą. Tą patį galima pasakyti ir apie išgertuves, tik laiko ir sveikatos čia prarandama dar daugiau.

Kaip išvengti laiko švaistymo? Pirmiausia – būti dėmesingais tam, ką darome, tuomet neįsitrauksime į tuščią laiko gaišimą. Turime aiškiai suprasti, kad tai nėra taip nekalta, kaip gali pasirodyti: laiko švaistymas ilgainiui gali tapti blogu įpročiu ir negatyviai veikti mūsų gyvenimą.

Todėl svarbu pastebėti laiko ėdikus ir pradėti valdyti savo laiką:

– Nustatykime, kokie veiksmai sugaišina daugiausiai laiko, naudinga užsirašyti – kiek. Kuomet pamatome – kiek – atsiranda motyvas ištaisyti situaciją.

– Nuolatos pasitikslinkime gyvenimo prioritetus – jie keičiasi. Kai žinome, kas mums svarbiausia, tuomet tam ir skiriame savo laiką.

– Atsilaisvinusį laiką reikia efektyviai panaudoti – mokykimės jį organizuoti ir planuoti. Jei būtina – kažko pilnai atsisakykime, o veiklai, kurią ribojame, nustatykime konkretų laiką – kada ja užsiimsime.

Ir.. nebūkime sau pernelyg griežti – juk mes ne robotai, kartais galime praleisti dieną ir su šlepetėmis prie kompiuterio :). Svarbu, kad nuo to nenukentėtų nei mūsų artimieji, nei mūsų prioritetiniai gyvenimo darbai :).

5 mintys apie „Laiko ėdikai“

  1. Labai naudingas įrašas Ruvi :),

    Kompiuteris išvis palikęs didžiausiu dėmesio centru- juk ten ir darbas ir laisvalaikis, ir… gyvenimas kartais.

    Turiu tokią nuostatą dėl kompiuterinių žaidimų- kam žaisti tuos mažus žaidimėlius, jei gyvenimas yra įdomiausias žaidimas…

    Televizorius tai išvis hipnotinė dėžė- vis kviečia vėdėjai neišjungt tv, nes kita laida esą bus dar įdomesnė, net per reklamą nuo jo atsiplėšt sunku- reklamos tampa kaip mini serialai (pvz vieno mobiliojo ryšio reklama)- o laikas tai senka, kol sėdi prie tv.

    Alkoholis gi net visą sekančia dieną po išgertuvių laiką suvalgo- juk pagiriojantis žmogus yra nedarbingas.

    Žinoma dar darbai, kurie nesukuria jokios naudos- kitaip tariant darbo imitavimas.

    Ir taipogi miegas, kai meigama daugiau negu reikia, miegama dienos metu ilgiau nei pusvalandį, po tokio miego ir atsikėlus labai nedarbingi būname.

    O juk kaip dažnai numojama ranka į laiko valdymą, sakoma: “Aš ne koks direktorius ar prezidentas, kad tokiais darbais užsiimčiau. Bet ir asmeninėje srityje laiką kontroliuoti visai naudinga ir įdomu.

    Ačiū 🙂

    Patinka

  2. Labas rytas :)!

    Vytautai, viską, ką surašei taip pažįstama 🙂 .. Tiesiog reikia turėti omenyje, kad yra dėmesį pritraukiantys, įtraukiantys dalykai.. yra ir veiksmai, kurie ne tik atima laiką, bet ir kenkia. Aš manau, sąmoningumas tokiuose dalykuose yra labai svarbus.

    Yra kasdieniniai darbai, kurių negalime nei nustumti, nei ignoruoti, kurie tarsi ir neatrodo svarbūs, bet neatlikti kaupiasi. Tai va tokie laiko ėdikai dažniausiai nuo jų ir atitraukia.

    Laiko valdymas savaime ateina, jei žmogus sąmoningas. Ir nėra tame nieko mistiško: tiesiog žinai einamojo periodo prioritetus ir atlieki kasdieninius darbus – elementari savidisciplina.

    Vladai, koks šį kartą trumpas komentaras 😉 .. šitos paskutinės pastraipos neparašyti negalėjau, nes man atgrasus gyvenimo pavertimas į sausą grafiką, aš už kūrybišką požiūrį: svarbiausia atlikti tai, kas iš tiesų reikalinga, o visa kita – laisvas pasirinkimas, derinant su aplinkiniais :).

    Ačiū, gražios dienos ir jums! 😀

    Patinka

  3. Sutinku su Jusu nuomone.Ir siulyciau visiem stenktis tai pakeist.Isgerimus su draugas,pakeist i nuejima i sporto sale,gali tap pat su jais.Pasportuosi ir su jais pakalbesi.;)Jaii yra labai didelis noras ziureti nusipirk idomu dvd.Jis bus be reklamu ir butent toks,kokio noresi tu.Paziuresi filma ir sutaupysi laiko.Gaiztate laika kelyje,visada po ranka turekite idome knyga.

    Patinka

Parašykite komentarą