Mintys apie sąmoningumą

* Mes gyvename, būdami pastoviai nedėmesingi tam, kas vyksta aplink mus. Taip, mes tapome efektyvūs nuolatiniame kažko daryme. Tokie efektyvūs, tokie mechaniški, kad tam mums nereikia jokio sąmoningumo. Mes dar ne žmonės; mes mašinos.

* Mes gyvi proporcionaliai tam, kiek esame sąmoningi. Mes gyvi ne tik todėl, kad kvėpuojame ar todėl, kad plaka širdis. Fiziologiškai mūsų gyvybę galima palaikyti ir ligoninėje, be jokios sąmonės.

* Kažkas ateina ir jus pagiria, išpūsdamas jūsų ego, ir jūs jaučiatės puikiai. Paskui kažkas ateina ir įžeidžia jus, ir jūs supykstate, jaučiatės suirzę ir sugniuždyti. Tai ne veiksmas, o reakcija. Kažkas jumis manipuliuoja, o jūs reaguojate. Jis paspaudė mygtuką, o jūs įsijungėte lyg mašina. Mašina negali pasakyti “ne“. Lygiai taip pat jūs spaudžiate mygtuką, įjungdami ir išjungdami šviesą – būtent tai žmonės daro su jumis. Jie jus įjungia ir išjungia, jūs ne šeimininkas pats sau.

* Sąmoningumas – tai būsena, kai žmogus pilnai suvokia save, savo emocijas, savo kūną, savijautą, supantį pasaulį. Sąmoningumas – tai, kas padaro jus savo gyvenimo šeimininku, bet tai nereiškia kontrolės. Kontrolė – sąmoningumo surogatas, labai menkas pakaitalas, varginančios pastangos. Vos tik nustosite kontroliuoti, viskas, kas buvo kontroliuojama, išsiverš pro visus buvusius kontrolės rėmus.

* Prabudimas – tai kelias į gyvenimą. Prabuskite, ir jūs tapsite gyvybingas. Sąmoningumas – ne kažkas, ką reikia įskiepyti, tai jau yra, tereikia jį pažadinti. Gyvenimas yra tikslas, o sąmoningumas – metodologija jam pasiekti. Kas yra sąmoningumas, galima suprasti tik tuomet, kai esate sąmoningas.

* Vienintelis dalykas, ką reikia išmokti – tai stebėti. Stebėkite! Eikite per gyvenimą, būdami pilnai dėmesingi. Stebėkite kiekvieną savo atliekamą veiksmą, kiekvieną jus užvaldžiusį troškimą. Įkvėpkite aromatą, pajuskite prisilietimą, jauskite vėjo gūsį ir saulės spindulius. Ką bedarytumėte, suvokite, kad jūs tai darote. Jei pykstate, suvokite, kad pykstate. Tai išgrynins jūsų pojūčius ir jausmus. Kai stebite, esate dėmesingas – ateina aiškumas.

* Kai tampate vis sąmoningesni, pradeda vykti stebuklai: dauguma dalykų, ypač negatyvių, išnyksta kaip nereikalingi; mintys palengva pradeda tekėti ramiai ir neblaško minčių chaosas; jūs pradedate pastebėti savyje didžiules geras permainas; gyvenimas įgauna pusiausvyrą. Sąmoningumas keičia ir harmonizuoja visus jūsų veiksmus.

* Gali būti, kad vėl ir vėl užsimiršite, bet nenusiminkite dėl to, tai natūralu. Atminkite viena: kai suvoksite, kad vėl tapote nedėmesingas, neapgailestaukite ir nekaltinkite savęs; taip tik prarasite laiką. Tiesiog pradėkite iš naujo. Sąmoningumo stebuklas tame, kad nereikia daryti nieko, tik tapti sąmoningu. Pats sąmoningumas viską keičia.

* Sąmoningą žmogų labai sunku paveikti, nes jis turi išvystytą intuiciją ir tiesos pojūtį. Nesąmoningu žmogumi lengva manipuliuoti, nes jis pasikliauna savo mechaniškomis reakcijomis nesvarstydamas. Mieganti sąmonė riboja žmogaus augimą, užgesina jo kūrybingumą ir dvasinį potencialą.

* Senuose tibetiečių raštuose apie sąmoningumą yra graži alegorija: sakoma, kad Dievas ateina pas žmones daug kartų, tačiau neranda jų ten, kur jie yra. Jis beldžia į duris, bet šeimininko nėra namie – jis visada dar kažkur kitur. Kai gali Dievas jus atrasti? Jums nereikia pas jį eiti, tiesiog būkite namuose, ir jis jus atras. Jis ieško jūsų lygiai taip pat, kaip ir jūs jo. Tačiau… jis ateina, jis beldžia milijonus kartų, jis laukia prie durų, bet jūsų niekada nėra namuose.

* Žinote, kodėl Buda nekalbėjo apie Dievą? Jis teigė, kad nėra prasmės kalbėti apie tai su miegančiais, nes jie klausysis sapnuodami. Todėl jis nekalbėjo apie tai, jis tenorėjo mus pažadinti…

* Daug kartų jūs sakėte sau, kad atsisakysite pykčio, ambicijų, godumo ir viso įmanomo negatyvumo, bet vėl ir vėl pakliūdavote į tuos pačius spąstus. Jūs bandėte daugybę dalykų, kad pakeistumėte save, bet vis nesigaudavo, ir jūs likdavote toks pats. O aš sakau, kad yra paprastas raktas – sąmoningumas. Tačiau jūs negalite tuo patikėti. Kaip gali padėti sąmoningumas, tik sąmoningumas, jei niekas kitas nepadėjo? Raktai visuomet labai maži, raktai – nedideli daiktai. Bet mažas raktas gali atrakinti labai dideles duris…

Pagal Ošo (Bagavano Šri Radžnišo) knygas ir paskaitas

Gražaus visiems artėjančio savaitgalio!! 🙂

4 mintys apie „Mintys apie sąmoningumą“

  1. Sveiki, netyčiomis užklydau į Jūsų puslapiuką, žiūriu, paskutinės tos pačios mintys pas jus surašytos, kuriomis lyg ir dabar gyvenu, kurios giliai tiek metų snaudė, tiek ieškomos buvo, bet tik dabar atėjo tas laikas, kuomet tuom gyvenu. Skaitant, žmogau, atrodo taip tyra, suprantama, paprasta, nuoširdu, ar ne kiekvieno mūsų /čia ir dabar/, tik deja, nelengvai įgyvendinama, ne taip jau ir lengva tą savęs dalį iškelti į paviršių, kuri visa ko, pasak sąmoningumo, esmė. O gal nėra ko gailėtis, o priešingai, džiugu širdžiai, kad žmogus atradai tą tiesą, kuri tikimasi išsikeros, ir gal bent vienu žingsniu priartins prie vadinamo Kelio. Minčių tiek begalės, viduje tiek įžvalgos /verda/. Laikas, saviugda, mokymasis tikriausiai išlaisvina iš visų GAL. Malonu, kad dalinatės mintimis, ar galima sakyti net savo diena/gyvenimu, esant laikui, įdomu paskaityti Jūsų archyvines temas, norisi prisiliesti prie TIKRŲ žmonių minčių, suprasti, rasti ne tik įžvalgą, kuri lyg tokia suprantama, bet ir pajusti, kad yra Žmonių, gyvenančių ir šioje dienoje. Ačiū.

    Patinka

  2. Labas, Lina M. 🙂

    Tai jums Ačiū už nuoširdumą 🙂 . Šio tinklapio tikslas ir buvo dalintis savo išgyvenimais, savo atradimais, nesureikšminant – kas aš. Aš esu viena iš mūsų visų, ir lygiai kaip ir visi, einu savo gyvenimo keliu, suvokdama, kad yra ir visų mūsų bendras kelias ir bendri tikslai :). Labai norėjau, kad žmonės taip pat pasidalintų savo patirtimi ir įžvalgomis 🙂 .. Ir labai džiaugiuosi, kai dalinasi :). Žinote, jau tiek daug nuostabių įžvalgų perskaičiau komentaruose, kurios pastūmėjo panagrinėti smulkiau daugelį temų.

    Sąmoningumo temą aiškinausi nuo pat pradžių. Ir tai buvo vienas iš sudėtingesnių klausimų man, kaip ir laisvės tema, ar mūsų visų vienybės klausimas, ar mūsų visų ateities perspektyvos. Taip po truputį ir atsiveria tiesa, ir šis tiesos atvėrimo būdas man nepaprastai įdomus 🙂 .. Todėl labai džiaugiuosi kiekvienu bendraminčiu, kuris taip pat noriai dalinasi savo mintimis 🙂 .

    Užėjau į jūsų tinklapį, ir atradau temą apie naminę Duoną 🙂 – o, iš karto pagalvojau – artimas žmogus! 🙂 Aš taip pat kepu Duoną, renku medžiagą apie jos naudingumą, būtinai artimiausiu metu pasidalinsiu. Ir būtinai pasiskaitysiu plačiau jūsų tinklapį 🙂 .

    Dar kartą – Dėkui jums! Jaukaus savaitgalio, Lina! 😀

    Patinka

  3. Kai man būna sunku, visada užklystu į šį puslapį ir VISADA randu tai kas paguodžia. Dar kartą didelis AČIŪ UŽ TAI KAD ESATE. Šis straipsnis mane sustabdė, ir vėl miegojau! O rodos jau tiek daug padaryta einant samoningumo link… Deja tokie jau mes žmonės esame, tik kartodami tuos pačius veiksmus, juos pradedame suvokti visa esybe. Būti samoningu galime kiekvienas, tik tuomet pamatome mus supančio pasaulio tikrąjį grožį.

    Patinka

    1. Labas, Saulita 🙂

      Ačiū už gerus žodžius 🙂 .

      Dėl sąmoningumo – tai nereikia bijoti tų proto nuklydimų, svarbu žinoti, kad siekiate maksimalaus sąmoningumo ir kaskart sugrįžti į sąmoningą būseną. Juk aplinka pilna blaškančios veiklos, informacijos… todėl tiesiog reikia nuspręsti – ko atsisakysite, kiek dalyvausite toje blaškančioje veikloje. Yra toks patikrintas ir labai paprastas būdas – kad išliktų tai, kas tikrai vertinga ir reikalinga, tereikia atsisakyti to, kas nereikalinga 🙂 .

      Pritariu jums pilnai – tik būdami sąmoningi mes galime pamatyti ir supančio pasaulio tikrąjį grožį, ir suvokiame, koks turi būti bendravimas, kas yra meilė ir t.t.. Mums įdėtas harmonijos troškimas, o ją pasiekti galime tik būdami sąmoningi 🙂 .

      Patinka

Parašykite komentarą