Eksperimentas, įrodantis rūkymo žalą

Kviečiu susimąstyti apie rūkymo žalą. Šis bandymas parodo, kaip tabakas veikia žmogaus organizmą. Kiekviena cigaretė turi 18 mg dervų. Eksperimentui imami 2 blokai cigarečių po 10 pakelių, tai 400 cigarečių. Sukonstruojamas specialus įrenginys, imituojantis rūkymą ir pridegama 1, 2, 10 cigaretė, ir taip iki 400. Matome, kaip vanduo sugėrė dervas ir pasidarė juodas. Toliau šis tirpalas užvirinamas ir išgarinamas.

Iš 400 cigarečių gavosi 7200 mg arba 7,2 g dervų (400×18=7200). Tai mirtinai pavojingi, lipnūs ir kartūs nuodai, turintys dar ir per 400 įvairių cheminių junginių. Todėl nenuostabu, kad rūkantys žmonės suserga plaučių vėžiu. Pagalvokite: ši lipni nuodinga derva vis kaupiasi rūkančiojo plaučiuose kaskart, surūkius cigaretę. Ir organizmui reikalingos papildomos pajėgos tam, kad išsivalytų nuo nuodų. Nepamirškime, kad rūkymas pavojingas ir aplinkiniams – tai vadinama pasyviu rūkymu.

Verčia susimąstyti, tiesa?

21 mintis apie „Eksperimentas, įrodantis rūkymo žalą“

  1. Pirma mintis buvo: gerai, kad nerūkau. Baisus vaizdelis ir žmogus gi ne įrenginys kurį galima išplauti. Dar kai įsivaizduoju kvapą, fee…

    Patinka

  2. Vika, o ar bandai kaip nors išvengti pasyvaus rūkimo, nes man sunkoka būtų išvengt – visa aplinka rūko.

    Ruvi, vaizdelis tikrai baisokas juolab, jei čia buvo tik 400 cigarečių, juk užkietėję rūkoriai tokį kiekį gali ir per savaitę sutraukt.

    Gero vakaro.

    Patinka

  3. Labas, Vladai 🙂

    Apie tai, kad tokį kiekį cigarečių galima per tokį trumpą laiką surūkyti – net nepagalvojau, o juk nuodų gumulėlis gaunasi nemažas! Vladai, privertei susimąstyti kita linkme..

    O dėl pasyvaus rūkymo – tai didelė bėda ir tikrai rimtas reikalas. Nežinau, gal Vika parašys, ką ji apie tai galvoja, bet aš manau, kad su tuo taikstytis negalima, nes mokėti teks savo sveikata. Žinau, kad ne visada paprasta su rūkoriais susitarti, bet vistiek reikia visais būdais mažinti kontaktą su dūmais, bent jau patalpas dažniau vėdinti. Ir, žinoma tartis su rūkančiais, taikytis tikrai negalima.

    Patinka

  4. Akivaizdus taršalų egzistavimo pavaizdavimas – puikus video! Ir visa tai žmonės deda į savo plaučius per kokius 3-6 mėnesius. Įdomu, kaip jie neuždūsta – atsparūs tie mūsų kūnai. (4 nuodai per dieną, 120 per mėnesį, 360 per 3 mėnesius).

    Manau, kad pasyvaus rūkymo metu, kur kas mažiau tų taršalų patenka. Juk ir kelią turi nemažą oru nukeliauti. Nebent stovit šalia rūkančiųjų – o taip man būna labai retai ir kiek galima didesniu atstumu. Ir apskritai, ko prie jų stovėt? 🙂

    Labiausiai erzina, kai kas nors priekyje eina ir rūko. Pats vaikštau labai greit, todėl visad visus pasiveju. Na, o užuodęs kvapą, tiesiog dar padidinu tempą, kad greičiau aplenkti, be to pradedu eiti kita tako puse ir pan.

    O kokiose situacijose jums labiausiai kliūna rūkantieji?

    P.S. man pasisekė, kad mano aplinkoje rūkančiųjų yra absoliuti mažuma.

    Patinka

  5. Labas, Povilai 🙂

    Man vis sekasi tokius filmukus į temą atrasti. Tikrai įspūdingas ir įtikinantis bandymas.

    O dėl pasyvaus rūkymo – nėra taip viskas nekalta. Filme “Tabakas. Sulaikykite kvėpavimą“ papasakotos istorijos, kai dirbantys kavinėse ir baruose žmonės (kur buvo rūkoma), susirgo rimtomis plaučių ir bronchų ligomis. Taigi, nėra čia taip nekalta..

    Rūkantieji man asmeniškai “kliūna“ dar ir dėl to, kad dauguma visur, kur papuola mėto nuorūkas. Dabar tvarkymosi metas – šiek tiek pagal jėgas tvarkėme aplinką, tai didelė dalis šiukšlių – nuorūkos, kurias numeta praeiviai.

    Ir man pasisekė – mano artimoje aplinkoje niekas nerūko 🙂 .

    Patinka

  6. nežinau, man tai rūkantieji nekliūna, pats retkarčiais sutraukių tų smalkių ir dervų, kogero, kaip ir Ruvi tas pats kliūna, mat keletas draugų yra nusipirkę nešiojamas pelenines, kad neterštų, jos per daug nekainuoja, tik vat nėra kultūros, negi smirdančia(lyg kai šiaip rūko nesmirda) nuoruką dėsi į peleninę ir su savimi nešiosies – na jau ne…

    Patinka

  7. Ką darysi, Vladai, kai pats rūkai, žinoma, kad ir požiūris į rūkančius kitoks..

    O apie tokias pelenines prmąkart girdžiu.. bet geriau jau nerūkytų žmonės.. juk ardo pirmiausiai savo sveikatą.

    Patinka

  8. Na, tamsta nerūko tai ir nežino, bet, kogero, mažai kas žino ir tarp rūkančiųjų, o gaila…
    O mano tas rūkimas tai toks, kad niekada nebuvau nusipirkęs pakelio cigarečių, tik retais atvejais pasitaiko tokių “incidentų“, kad rūkčiau.

    Patinka

  9. Atgalinis pranešimas: Šeštadienio nuorodos
  10. Pritariu rokiui.

    Uždrausčiau rūkyti mieste, viešose vietose, ir gerti uždrausčiau. Aišku, draudimas yra ne išeitis, žmonės sugalvoja visada kaip draudimus apeiti, bet tegu tai daro kur nors savo kamputyje ir netrukdo kitiems. Nes dabar mieste dažnai tenka pro rūkančius eiti nosį užsikimšus.

    Geriausia, aišku, kad žmonėms nereikėtų svaigintis tabaku arba alkoholiu. Atrodo, utopija, bet aš manau, kad anksčiau ar vėliau taip bus 🙂

    Patinka

  11. Sveiki 🙂

    Kaip pratino po truputį, taip ir atpratinti nuo žalingų įpročių reikėtų palaipsniui – mažinant ir galiausiai naikinant reklamą, atskiriant alkoholio ir tabako prekybą toliau nuo miesto (kad nebūtų prekybos centruose), ribojant jo pardavimo laiką ir pagaliau su laiku jo visiškai atsisakant.. Pritariu oposumui – draudimai sukelia pasipriešinimą ir norą juos apeiti. Ir, žinoma, būtina teisinga informacija, laisvalaikio be alkoholio organizavimas – tai labai motyvuoja sveikai gyventi :).

    O kad žmonės nustos svaigintis – ne utopija. Vis daugiau žmonių jau pasiekė teisinga informacija, kuri, be abejo, tikrai padarys poveikį. Be to, juk žmonės vis aiškiau mato alkoholizmo ir rūkymo pasekmes ir pagaliau supranta, kad žalingas įprotis – žaloja. Aš manau, kad nereikės ilgai laukti – žmonės tikrai atsisakys visko, kas jiems kenkia ir pasirinks sveiką gyvenseną.

    Prisimenu, vos prieš keletą metų straipsniai apie alkoholizmą ar rūkymo žalą susilaukdavo daug piktų komentarų, o dabar vis daugiau matau pritariančių. Na, o nemėgsta šia tema kalbėti tie, kas vartoja alkoholį arba rūko ir kas iš svaigalų ir tabako turi pelną.

    Kantrybės.. Viskas bus gerai :).

    Patinka

  12. Sveiki,
    Mūsų tinklaraštyje atsirado panašaus tipo straipsnis supažindinantis su rūkymo žala organizmui ir jų sukeliamomis lygomis, jei kam yra įdomu, prašome skaityti čia: vape.lt

    Dėkoju.

    Patinka

    1. Sveiki!

      Už nuorodą į straipsnį dėkui :). O dėl elektroninių cigarečių, kurias reklamuojate – tai vieną blogį norite pakeisti kitu.

      Administratoriaus prašymas: nedėkite užslėptos reklamos, nes komentarai bus šalinami. Čia priimtinos tik tos nuorodos, kurios susijusios su dvasiniu tobulėjimu, sveikatingumu, psichologija, t.y., NEKOMERCINĖS.

      Patinka

  13. Labas, Edita 🙂

    Ne, tokio įrenginio neturime. Man atrodo, pakanka pažiūrėti šį bandymą, o jei yra noras – kiekvienas nagingesnis žmogus galėtų tokį įrenginį sumeistrauti 🙂 .

    Patinka

  14. Atgalinis pranešimas: Sveikata arba.. rūkymas – ruvi

Parašykite komentarą