Suprasti žmogų

Noras suprasti kitus žmones yra natūralus kiekvieno iš mūsų siekis. Nuo sugebėjimo atrasti bendrą kalbą su žmonėmis, mokėti harmoningai bendrauti tiesiogiai priklauso mūsų sėkmė ir laimė. Mes negalime kurti tvirtų tarpusavio santykių, jei nesuprantame kito žmogaus. Suprasti kitą žmogų padeda geranoriškumas, gyvenimo patirties išvados ir psichologijos žinios.

Visada lengviau užkabinti šablono etiketę ant žmogaus, nei suprasti, kodėl jis elgiasi taip, o ne kitaip. Kiekvienas žmogus taiko savo susikurtą svetimų poelgių interpretacijų sistemą: paprastai mes vertiname kitą žmogų pagal savo patirtį ir suvokimą apie gyvenimą. Tačiau tai individualus suvokimas, ir dažniausiai jo negalima pritaikyti kitam asmeniui.

Įdomu tai, kad kuo didesnė ir platesnė žmogaus gyvenimo patirtis, tuo jis mažiau kategoriškas savo vertinimuose. Tik pabuvojus daugelyje gyvenimo peripetijų mes suprantame, kad ne visuomet galime teisti žmogų pagal jo poelgius, kad poelgiai kartais turi paslėptus motyvus. Tam, kad visiškai suprastume kitą žmogų, mes turime išgyventi tokią pačią arba panašią patirtį, kaip ir jis pats.

Todėl geriau vienas kitą supranta žmonės, kurie susieti panašiais išgyvenimais arba veikla. Pavyzdžiui, vienos tautybės žmonės geriau supranta vienas kitą, moteris – moterį, mokytojas – mokytoją, gydytojas – gydytoją, vyras – vyrą ir t.t.. Psichologiniais tyrimais taip pat įrodyta, kad tie žmonės, kurie tiksliai įvertindavo kažkokį bruožą kitame žmoguje, kaip taisyklė, patys turėjo tokį patį bruožą.

Tam, kad suprastume kitus, turime suprasti pirmiausiai save. Deja, žmonės daugiau linkę teisintis, nei analizuoti ir suprasti savo poelgius. Nuolat teisinantis savo poelgius žmogus niekuomet nesupras kitų, nes nesupranta savęs. Polinkis teisintis neleidžia pamatyti poelgių priežasčių ir motyvų. Toks žmogus paprastai yra nepakantus viskam, kas drumsčia jo ramybę. Taigi, pirmiausiai turime būti sąžiningais su savimi, tuomet galėsime suprasti ir kitus.

Be to, visi mes esame skirtingi, todėl net tą patį įvykį išgyvename skirtingai, todėl neskubėkime su vertinimais. Sunkūs išgyvenimai, kurie gali būti patirti, pavyzdžiui, vaikystėje, gali suformuoti psichologiškai sudėtingą asmenybę. Kuo daugiau sudėtingumų gyvenime, tuo sudėtingesnė ir asmenybė, todėl, ko gero, mes tik iš dalies arba kartais net klaidingai vertiname aplinkinius žmones.

Todėl jei norime nuoširdaus bendravimo, turime pirmiausiai patys būti nuoširdūs ir supratingi. Tam labai padeda vertingos psichologinės savybės – empatijos (įsijautimo į kito asmens emocinę būseną) vystymas. Empatija yra pažintinis sugebėjimas, kuris įgalina intuityviai pajusti kitą žmogų tokį, koks jis yra, pajusti jo psichologinę būseną ir išgyvenimus.

Tai labai vertinga savybė, kurią gali vystyti kiekvienas. Ji išmoko adekvačiai reaguoti į žmonių poreikius ir dvasines būsenas, taip pat neįžeisti jų neatsakingais, paviršutiniškais žodžiais ir poelgiais. Empatija ypač vertinga santykiuose su artimais žmonėmis, nes kartais skubotai mes priskiriame jiems neigiamas motyvacijas, kurių jie dažnai net neturi.

Kodėl taip svarbu suprasti kitus? Prisimenate posakius, kad kiti žmonės yra mūsų veidrodinis atspindys, kad jie yra mums raktas į save? Tai tiesa. Pripažinkime, kad save dažniausiai vertiname neobjektyviai ( ;).. ), o štai per santykius su kitais žmonėmis mes pamatome tikruosius, o ne deklaruojamus savo bruožus. Empatijos esmė – suvokimas, kad yra ne tik mūsų pačių vidinis pasaulis, bet ir daugybė kitų žmonių vidinių pasaulių, kuriuos taip pat reikia suprasti, padrąsinti, o reikalui esant ir padėti.

Tai tikrasis draugiškumas ir bendradarbiavimas, patvirtinantis dar vieną svarbų posakį – elkis su kitais taip, kaip norėtumei, kad su tavimi būtų elgiamasi. Geri, šilti santykiai kuria harmoniją tarp žmonių. Tokių santykių pagrindas – savitarpio supratimas. Todėl pasistenkime suprasti žmones, ypač artimuosius. Tai ne tik raktas į save, bet ir į nuoširdžius, šiltus santykius.

Ką jūs apie tai manote?

20 minčių apie „Suprasti žmogų“

  1. Tikslus straipsniukas 🙂
    Gal turite pasiūlymų, kokie metodai veiksmingiausi ugdant empatiją, nes siūlymas būti ar atrasti savyje kokias nors savybes be kelio link to man ne visada aiskus?
    Nes tai atrodo, lyg plėsti savo pojūčių lauką – matyti toliau, girdėti ir išgirsti aiškiau, tylėti ir klausyti laiku ir vietoje, užuosti ir skanauti gyvenimą…Ir viskas dabartyje, ne prisiminimuose ar svajonėse :))) Ir tuo pat metu tai suvokti, priimti, perdirbti savo pilkosiose ląstelėse ir veikti (pagal poelgius žmones dažnai sprendžia vieni apie kitus, ypač trumpų kontaktų metu)

    Patinka

  2. Sveiki, MYK 🙂 , ačiū už jūsų nuomonę.
    Man atrodo, pirmiausiai reikia geranoriškumo, noro suprasti žmogų, nes dažniausiai bendraujama iš ambicijų pozicijos (“aš geriau žinau, kaip tau geriau“). Mes tikrai linkę kabinti etiketes, o ne bandyti suprasti žmogų. Nuoširdumo ir geranoriškumo tikrai trūksta..
    Palyginimai ir paaiškinimai rašinyje yra tam, kad neskubėtume vertinti ir teisti. Žinoma, kad neįmanoma įsijausti į visas žmogaus pergyvenamas būsenas.
    Bet jei matome, kad žmogus kenčia ar yra nusiminęs (juk net išoriškai tai matoma), tai galime suprasti ir pajusti, kad jam dėl kažko sunku, ir galime pasikalbėti, palaikyti ar padėti jam, tiesa? Ypač jeigu tai artimas žmogus 🙂 ..
    Tikrosios žmogaus savybės išryškėja kritinėse situacijose (kurių ne taip jau daug gyvenime). Kadangi pati neseniai pabuvojau tokioje situacijoje, tai turėjau labai nemalonią patirtį dėl žmonių abejingumo (nesmerkiu, bet konstatuoju, matyt, jie taip pat turi priežastį tokiam elgesiui). Kartu galiu pasidžiaugti, kad yra labai gerų žmonių 🙂 .
    Todėl ir kviečiu visus prisiminti žmogiškas savybes ir vertybes. Juk gyvename visuomenėje, esame iš prigimties bendruomeniški, todėl bendraukime iš žmogiškumo pozicijų – būkime nuoširdūs, supratingi ir geranoriški.
    Juk ką pasėjame, tą ir pjauname, viskas anksčiau ar vėliau mums sugrįžta 🙂 ..

    Patinka

  3. labas, Ruvi,
    velgi – sunku su tuo supratimu 🙂 o ypac nesuvokiama ta vyriska logika 🙂 Atrodo, jau turiu patirties, ir namie vyru turiu, ir darbe dauguma, bet vis nustembu del nesuvokiamo ir , regis, keisto elgesio… gal kada nors ir iveiksiu ta ju mastymo ypatuma 🙂

    Patinka

  4. Labas vakarėlis, lyja 🙂
    Man kažkodėl ryškiausią supratimo ir gerumo prisiminimą paliko močiutė, kuri dar nešiojo skarelę (dabar tokių jau ir nėra), ir visi žmonės jai buvo geri.. Seniai tai buvo, bet va šitą bruožą – supratingumą prisimenu iki šiol.
    Žmonės dabar protingesni, daugiau išsilavinę, bet va nuoširdumo tikrai dabar mažiau. Dažniau pastebime kas bloga, o ne kas gera.
    Žinoma, vyrai kitokie, lyja, ar tik dabar pastebėjai 😉 ?

    Patinka

  5. oj ne, tikrai ne dabar aptikau…. ale va suprast ju iki galo man dar nepavyksta 🙂
    kaip manai – gal skarele uzsirist? 😛
    beje, mano mociute irgi nesiojo skarele, ir buvo laaaabai geras ir supratingas zmogus. As labai labai noreciau kada nors irgi but tokia kaip ji… beveik tobula…

    Patinka

  6. Labas rytas, lyja 🙂
    Gali būti, kad skarelėje kažkokia magija yra 😉 .. Bet rištis nelabai norisi. Gal bandom be skarelės tobulėti?
    Vyrai… Gali būti, kad čia reikia taikyti universalų metodą: mylėti 🙂 . O bemylint, žiūrėk, ir suprasti pradėsime 😉 .

    Patinka

  7. na, tikslas jau yra – tobulejam be skareliu 🙂
    is tikruju tai gal cia ir variantas – tiesiog myleti. Ir nebutina cia viska suprast….
    aciu, Ruvi :*

    Patinka

  8. lyja, pritariu 🙂 . Dėl supratimo, empatijos – juk tai pojūtis, ne logikos išvedžiojimai, todėl ir suprasti sunku, reikia mokytis pajusti. Logikos pagalba tik nustatome, kad nesuprantam, o toliau jau.. Mylim 😉 .

    Labas, Daiva 🙂 , kaip smagu, kad turime bent prisiminimą, kas yra tas supratimas ir gerumas, tiesa ? Ačiū nuostabioms Močiutėms! 😀

    Patinka

  9. O lyja, dėkui 🙂 . Draugai ir bendraminčiai – didelė jėga 🙂 .
    Be to, moteris geriau supranta moterį, vienodus išgyvenimus turėję geriau supranta vienas kitą.. ir dar daug daug bendro.. taigi, tarp mūsų jau gili empatija 😉 – dėl to mums ir lengva 🙂 .
    Ir Tau iš širdies dėkui, kad esi, lyja 😀 .

    Patinka

  10. Vienas iš geresnių straipsnelių. Primiršta nepelnytai empatija tikrai išgelbės žmoniją nuo buko egoizmo. Ir žodis toks gražus – EMPATIJA.

    Patinka

Parašykite komentarą