Saulė: mitai ir realybė

Saulė yra Saulės sistemos centras, ji yra gyvybės ir energijos šaltinis visam, kas gyva. Be saulės nebūtų gyvybės. Žmonės kažkodėl linkę patikėti sukurtais priešais ir su jais kovoti. Net jei tas priešas – jų gyvybės šaltinis.. Kodėl taip atsitinka? Todėl, kad dedama labai daug pastangų tam, kad mes taip galvotume ir naudotumėmės siūlomomis priemonėmis kovai su sukurtu priešu.

Mes esame gamtos dalis ir nuo senų senovės žmonės pagarbiai žiūrėjo į saulę. Jie pastebėjo ir gydomąsias saulės spindulių savybes, ir žalingą jų poveikį, todėl šioje sąveikoje visais laikais svarbiausias buvo saikingumas. Šiandien gi visaip kultivuojamas grožio “etalonas“ – įdegęs kūnas, todėl paplito ir soliarumai, be to, visa turizmo pramonė pagrinde siejama su poilsiu prie vandens telkinių, oro ir saulės voniomis.

Taigi, per trumpą laiką norima išgauti maksimalų rezultatą – kuo tamsesnį įdegį. Kadangi greitai ir saugiai neįmanoma, tai peržengiamas bet koks saikingumas. Todėl ir siūlomi “filtrai“ ir kitokios apsaugos priemonės nuo “kenksmingų“ saulės spindulių. Ir, paradoksas – su šių priemonių atsiradimu vis daugėja įvairiausių odos susirgimų. Iš dalies dėl jų besaikio naudojimo, o iš dalies ir dėl supaprastinto požiūrio: pasitepiau ir galiu būti saulėje neribotą laiką..

Tuo tarpu vasara – laikas, kai galime pasisemti jėgų ir energijos iš saulės, sustiprėti ir užsigrūdinti. Saulės spinduliai turi antiseptinių ir antibakterinių savybių – dėl šios priežasties mūsų močiutės išskleisdavo saulėje ir patalus.. Saulės spinduliai dalyvauja insulino palaikymo reakcijose ir odos mikrofloros balanse. Jiems veikiant, organizme gaminamas vitaminas D – svarbus kalcio-fosforo apykaitos reguliatorius.

Saulės šviesoje gaminamas ir serotoninas – “laimės hormonas“. Jis kontroliuoja nervų ląstelių impulsus, nuo kurių priklauso apetitas, miegas, žmogaus nuotaikos ir emocijos. Kai jo sumažėja, prasideda nuotaikų svyravimai. Serotonino stygius ypač jaučiamas tamsiuoju metų laiko periodu – tuomet plinta vadinamosios sezoninės depresijos. Saulės spindulių poreikis užprogramuotas genetiškai, įvairiose tautose jis skirtingas. Todėl pietietis, pakliuvęs į šiaurės rajonus, greitai pajunta stresą dėl šviesos trūkumo, o šiaurietis, atvirkščiai – pakliuvęs į pietinius rajonus, jaučia energijos antplūdį.

Yra ir gydymas saule – gelioterapija. Šiuo būdu, saikingai, skirtingai dozuojant saulės spindulius, nuo senų laikų gydomos įvairios chroniškos ligos. Saikingas buvimas saulėje stiprina imunitetą, aktyvina protinę ir fizinę veiklą, vegetatyvinę nervų sistemą, gerina medžiagų apykaitą. Ir, atvirkščiai, pernelyg intensyvus saulės poveikis silpnina imuninę sistemą.

Dvejopas saulės spindulių poveikis ir veido odai: saikingai būnant saulėje, odos veikla stimuliuojama ir gydomi smulkūs uždegimai bei išbėrimai. Perdozavus saulės spindulių, suardomos odos ląstelės ir pradeda nykti kolagenas ir elastinas, nuo kurių priklauso odos stangrumas. Oda dirbtinai sendinama, šis procesas vadinamas fotosenėjimu.

Taip mums patinkantis odos patamsėjimas tėra apsauginė odos reakcija į saulės spindulius. Jei saulės poveikis saikingas, tai ir nudegimas tolygus, be paraudimų, sveikas – mes įgyjame natūralų saulės spindulių filtrą. Jei poveikis ilgalaikis, tai jis yra agresyvus: organizmas patiria šoką, spindulinę ataką, jame vyksta destruktyvūs pokyčiai – nuo išorinių odos uždegimų iki viso organizmo ligų. K.Niši pastebėjo, kad odos paraudimai saulėje gali būti ir užteršto organizmo reakcijos, dėl to gali paūmėti ar prasidėti rimtos ligos.

Maksimalus saulės aktyvumas yra maždaug nuo 11 iki 16 valandos. Turime prisiminti, kad šiuo metu galime įdegti ir šešėlyje. Švelniausia yra saulėtekio ir saulėlydžio saulė, todėl labai naudinga šiuo metu sportuoti (ryte), medituoti ir daryti ramesnius pratimus vakare. Tai teikia energijos ir žvalumo, o taip pat proto skaidrumą ir ramybę. Senųjų mokymų sekėjai visuomet laikosi šios taisyklės – saulėlydis ir saulėtekis jiems – sakralinis įvairių praktikų laikas.

Tam, kad būtume saugūs saulėje, turime laikytis ne tik saiko, bet ir žinoti savo odos fototipą. Jų pagal prof.Tomą Ficpatriką yra penki:

1. Ypatingai jautrūs saulės spinduliams, oda visada saulėje parausta, bet neįdega (neįgauna natūralaus “filtro“- įdegio). Itin balta oda, šviesūs plaukai, žydros arba žalios akys. Saugus laikas saulėje – 5-10 minučių.
2. Sunkiai įdega, oda saulėje parausta. Šviesi oda, rausvi arba kaštoniniai plaukai, žalios arba rudos akys. Saugus laikas saulėje – 10-20 minučių.
3. Lengviau įdega, kartais oda saulėje parausta. Vidutinio šviesumo oda, kaštoniniai arba tamsūs plaukai, rudos akys. Saugus laikas saulėje – 15-25 minutės.
4. Lengvai įdega saulėje, oda niekada nerausta. Tamsesnė nei vidutinė oda, tamsūs plaukai, tamsios akys. Saugus laikas – 20-30 minučių.
5. Niekada oda nereaguoja į saulę. Tamsiaodžiai, juodi plaukai, juodos akys.

Kaip matome, buvimo tiesioginiuose saulės spinduliuose laikas neribojamas tik tamsią odą (stiprų natūralų “filtrą“) turintiems žmonėms. Turime prisiminti, kad ypač jautrūs saulei yra maži vaikai – jiems saulėtą dieną sveikiau žaisti pavėsyje. O ir suaugusiems saugus laikas tiesioginiuose saulės spinduliuose yra 40-50 minučių per dieną su pertraukomis. Nepamirškime, kad vanduo stiprina įdegimą.

Negalima daug degintis, jei odoje yra pigmentinių dėmių, strazdanų, daug apgamų. Saulėje negalima naudotis kvepalais ir dezodorantais – galime sulaukti nenumatytų reakcijų. Riboti buvimą saulėje nėščioms ir maitinančioms moterims. Negalima degintis tiesioginiuose saulės spinduliuose, jei sergama chroniškomis ligomis, geriami antibiotikai, hormoniniai preparatai, trankvilizatoriai, jonažolių preparatai, alkoholis.

Jei neįmanoma išvengti tiesioginių saulės spindulių ilgesnį laiką, rinkimės apsaugines priemones: šviesius drabužius, kepures nuo saulės, apsauginius kremus. Nepamirškime, kad viskas, ką tepame ant odos, yra sugeriama ir įsisavinama, todėl rinkimės kuo natūralesnes priemones. Nuo saulės poveikio puikiai apsaugo natūralūs aliejai – avokadų, mangų, kokosų, sezamų, alyvuogių – jų rasite bet kurioje ekologiškų produktų parduotuvėje.

Saulė yra vienas iš mūsų gyvybės šaltinių. Mes patys sukuriame situacijas, kuriose ji tampa priešu – naivu tikėtis, kad nebus jokių organizmo reakcijų, jei kelias valandas ar visą dieną esame saulės atokaitoje. Apsispręskime, ko siekiame – trumpalaikio įdegio ar sveikatos. Gyvenkime sveikai, saikingai mėgaukimės saulės spinduliais, ir nereikės kovoti su tuo, kas mums teikia gyvybę. 🙂

8 mintys apie „Saulė: mitai ir realybė“

  1. Labai gerai išreiškei ir mano mintis, visada atrodė absurdiška būti saulėje ir teptis nuo saulės. Dar pas Bregą apie visokių cheminių apsaugų kenksmingumą parašyta. Kaip paprasta, tiesiog galvokim, ką darom. Mes su kolegėm įvedėm į paiešką kai kurias UV filtrų kremų sudedamasias dalis, tai daugiau nekyla noro jais teptis. Apie aliejus nežinojau, ačiū, kad pasidalinai. Ir tikrai, saugokime vaikus, nes mamytės nori nudegti ir kartu vaikelius kankina, kuriems tas nudegimas nė motais.

    Patinka

  2. Labas, Bagira 🙂

    Dėl informacijos apie aliejus ačiū Agnei iš mano draugų – jei nori sužinoti plačiau, užeik į jos labai naudingą svetainę moterims – “Pati Sau“: http://grozio-testai.blogspot.com/

    Kacudzo Niši apie reakcijas į saulę rašė knygoje “Auksinės sveikatos taisyklės“ – ten daug parašyta apie organizmo užterštumą, to priežastis ir būdus išsivalyti organizmą. Dabartiniai žmonės dažnai vaikščiojantys “E“ sandeliukai, taigi, tik saulutės betrūksta, ir prasideda ligos.. o kaltiname saulę, ir viską pasaulyje, tik ne savo mitybos ir gyvenimo būdą..

    Parašyti apie tai paskatino atrasta informacija apie skleidžiamus klaidinančius įsitikinimus. Ojj.. kiek mes tos chemijos tepame ant savęs, purškiame, valgome, dėvime.. brrr.. o paskui stebimės, kad sergame..

    Patinka

  3. Ačiū, naudingos žinios. Žinoma, saulės spinduliai su saiku. Turiu tokią teoriją, kad man nuo besaikio mėgavimosi saule daugėja apgamų, ar žinote ką nors apie tai?

    Dar labai geras pastebėjimas dėl chemijos – išties nežinau ką purškiuosi, nors ir taip aišku, kad kenksminga… Laikas pradėti domėtis natūralesniais dalykais. Keista, kad norint būti sveiku tenka grįžti prie natūralumo nuo kurio esame nutolę nežinia kiek…

    Patinka

  4. Labas, Sauliau 🙂
    Laikantis šių paprastų taisyklių viskas turėtų būti gerai.
    Apie apgamus reikėtų specialios literatūros paieškoti, nieko negaliu apie tai pasakyti. Skaičiau įvairių teorijų – kad jie atsiranda dėl imuninės sistemos, kepenų veiklos sutrikimų.
    O vietoje chemijos tikrai rekomenduoju natūralius aliejus – išbandžiau ir labai esu dėkinga Agnei už tokį atradimą 🙂
    O man, Sauliau, atrodo labai logiška, kad norint būti sveikais, turime grįžti prie natūralumo 😉 . O kad nutolę nuo jo esame, tai faktas.. Bet gi visada galime grįžti 😉 ..

    Patinka

  5. Sveiki 🙂

    Žiūrint, ką turite omenyje, petraukai – jei atidžiai skaitėte, turėjote suprasti. Kas liečia saulę, tai čia svarbiausias yra saikas – nepersikaitinti ir, aišku, netepti ant savo kūno chemijos 🙂 .

    Patinka

  6. Atgalinis pranešimas: Kad vasara neprabėgtų.. – ruvi

Parašykite komentarą