P.Bregas apie badavimą

Badavimas yra pripažintas vienu iš seniausių gydymo metodų. Badaujant organizmui sudaromos tokios sąlygos, kad visa gyvybinė jėga būtų panaudojama valymui ir sanavimui. Senovės pranašai badaudavo, norėdami apsivalyti dvasiškai – jie žinojo, kad badavimas paaštrina ir sustiprina protą. Po badavimo visi jutimo organai atsinaujina, o proto funkcijos tiek sustiprėja, kad gali visiškai kontroliuoti kūną. Badavimas veikia trejopai – apvalo fiziškai, protiškai ir dvasiškai.

Mūsų dienomis išvystytos pramonės šalių gyventojai valgo negyvybingą, prisotintą cheminiais priedais maistą, todėl, kaip teigia dietologai, lėtai ir užtikrintai nuodijasi. Šalia galima išvardinti alkoholio, tabako, kavos bei arbatos besaikį vartojimą, taip pat vaistus, užterštą orą ir vandenį. Valgoma daug neorganinio maisto, kurio organizmas negali pasisavinti. Organinės medžiagos – gyvosios gamtos elementai, o neorganinės medžiagos yra pasyvios ir netinkamos gyvam organizmui.

Organinis maistas tai vaisiai ir daržovės, o taip pat gyvulinės kilmės produktai, nes gyvuliai organines medžiagas gauna iš augalų. Paplitęs žalingas maisto pagaminimo būdas, kai jis yra daug kartų apdorojamas ir tokiu būdu netenka daug naudingų medžiagų. Taigi, žmonės valgo vis daugiau, nes negali pasisotinti nekokybišku maistu, o taip pat neišlaikomas baltymų-riebalų-angliavandenių balansas. Taip tunkame ir griauname savo sveikatą.

Norint iš organizmo pašalinti susikaupusius skilimo produktus ir įvairiausius nuodus, reikia pabadauti. P.Bregas rekomenduoja tai daryti kas savaitę vieną parą ir, jei yra būtinybė – kartą per tris mėnesius pabadauti ilgiau. Paprastai žmonės mano, kad jei pradės badauti, tai organizme įvyks neigiami pakitimai. Tai yra tik mūsų baimės, nes mes esame įpročių vergai. Kai žinome, kad badaudami valomės, darome tai sąmoningai, tai ir alkis, ir neįprasti pojūčiai greitai praeina.

Kas gi vyksta organizme, kai žmogus sąmoningai badauja? Kai nevalgome, organizmas pradeda naudoti savo vidinius rezervus ir prasideda vidinis (endogeninis) maitinimas. Tokio maitinimo metu įvairūs organai ir audiniai rezervus eikvoja nevienodai: mažiausiai jų išeikvoja centrinės nervų sistemos ir širdies audiniai, daugiausia – riebalinis audinys. Įrodyta, kad visiškai badaujant ilgesnį laiką ir net netekus iki 20% kūno svorio, organizme neįvyksta jokių patologinių pakitimų.

Priverstinio, ne gydomojo ilgalaikio badavimo metu organizmas žūva dėl autointoksikacijos irimo produktais, o vykstant sąmoningam gydomojo badavimo procesui visi nuodai ir irimo produktai pašalinami iš organizmo geriant daug vandens ir kitomis valomosiomis procedūromis – masažais, voniomis, oro voniomis. Badaujant parą į savaitę visiškai pakanka gerti švarų vandenį.

Badavimas sudaro organizmui sąlygas visą jo gyvybinę jėgą panaudoti apsivalymui. P.Bregas savo asmeniniu pavyzdžiu įrodė, kad kassavaitinis 24 valandų badavimas ir keli ilgesni badavimai per metus padeda iš sąnarių, raumenų ir kraujagyslių išvalyti toksinus ir šlakus. Tokiu būdu žmogus ne tik atgauna ir išlaiko sveikatą, bet ir užkerta kelią priešlaikiniam senėjimui.

Badavimas – vidinis gydymas ir valymas. Kai nustojame valgyti, visa gyvybinė energija, kuri buvo naudojama maistui įsisavinti, dabar eikvojama nuodams iš organizmo šalinti. Be to, netenkama bereikalingo svorio ir žmonėms grįžta gera savijauta, energija ir žvalumas. Badavimas – greičiausias ir natūraliausias cholesterolio kiekio kraujuje mažinimo būdas.

Žinoma, po badavimo negalima pulti vėl nuodytis ir valgyti viską, dėl ko ir badavome. Turime peržiūrėti savo mitybos įpročius ir mokytis maitintis sveiku, energiją teikiančiu maistu. Šis organizmo valymo būdas geras tuo, kad yra natūralus ir nieko nekainuojantis. Sergantys chroniškomis ligomis ar turintys didelį antsvorį žmonės turėtų pasitarti su gydytoju ir neeksperimentuoti savarankiškai.

Jei nusprendėte valytis badaudami, kaip pataria P.Bregas – būtinai susiraskite literatūros apie tai ir griežtai laikykitės rekomendacijų. Jei norite badauti ilgiau – būtinai pasitarkite su dietologu. Nesitarkite su žmonėmis, neturinčiais supratimo apie badavimą – jų skeptiškumas numuš bet kokį entuziazmą. Jei jaučiate, kad toks valymosi būdas jums tinka – bandykite, nes tai pačios gamtos diktuojamas būdas.

Ką tai duoda? Atsinaujinimą, sveikatą, žvalumą ir neblėstančią jaunystę. Daugelis mūsų niekuomet neduoda poilsio savo skrandžiui.. Mitybos specialistas prof.A.Eretas pasakė: “Gyvenimas – tai mitybos tragedija!“ P.Bregas priduria dar vieną seną išmintį: “Žmogus kasa sau duobę peiliu ir šakute“ . Gamta mums padovanojo puikų būdą suteikti fiziologinį poilsį savo kūnui, ir remdamiesi daugelio sveikuolių patirtimi, kiekvienas tai galime išbandyti.

Kaip jūs manote? 🙂

96 mintys apie „P.Bregas apie badavimą“

  1. sveiki, man su sveikata pastoviai vis buna problemu.. tad pagalvojau “pakaks“. ir netiketai isgirdau apie stebuklingus badavimo ypatumus. Bet cia susiduriau su problema – visur kur tik skaiciau apie badavima, sako paugliam nerekomenduojama ir geriau nereikia, man 17 metu. Tad prasau, pagalbos – ar galiu valytis organizma badavimu ar reik laukt poros metu, ir kaip geriausiai butu valytis . Dekui 🙂

    Patinka

  2. Labas, jacinta 🙂

    Kiek aš skaičiau informacijos apie badavimą, tai visur pabrėžiama, kad valytis badavimu gali tik fiziškai subrendę žmonės, kaip jūs ir rašote – pilnamečiai.

    Taip yra dėl to, kad augantis, besiformuojantis organizmas kasdien turi gauti visas reikalingas medžiagas augimo ir brendimo procesams. Todėl logiška, kad badauti paaugliams nerekomenduojama.

    Žiūrint, dėl ko jūs norite pasivalyti, jei dėl sveikatos – tai geriau pasitarti su badavimo patirtį turinčiu žmogumi, geriau mediku ar natūralios medicinos žinovu.

    O sveikatą pagerinti visuomet padeda ir kiti žingsniai – sveika mityba, judėjimas, grynas oras, vandens procedūros, dienos režimo pakoregavimas, pakankamas poilsis, žalingų įpročių atsisakymas. Taigi, iki pilnametystės galite ir šiais prieinamais visiems būdais pagerinti sveikatą 🙂 .

    Šaunu, kad jūs tuo susirūpinote ir ieškote informacijos. Būtinai rasite jums tinkantį būdą atstatyti sveikatą. Tik reikia prisiminti, kad tai procesas, ir nesitikėti žaibiškų rezultatų.

    Jacinta, sėkmės jums! 🙂

    Patinka

  3. laba vakara
    as noriu pakeist visiskai savo mityba,todel pries tai noreciau badaut kiek galima ilgiau,kad issivalytu organizmas,visos nereikalingos medziagos,nuodai ir zinoma kas svarbiausia riebalai…be gydytojo prieziuros kiek ilgiausiai galeciau badaut?
    aciu 🙂

    Patinka

  4. Labas, Jurga

    jeigu dar niekada nesi valiusi savo organizmo ir manai, kad jis yra labai užterštas, tai siūlyčiau pradėti nuo vienos paros. Nes kažkaip intuityviai jaučiu, kad toks drastiškas būdas, kokį tu nori pritaikyti (“badauti, kiek galima ilgiau“), gali pakenkti tavo organizmui. Bent jau aš taip nedaryčiau 🙂 Aš valyčiausi palaipsniui, vieną kartą per savaitę. Kaip tik šiandien valausi, nieko nevalgau, tik geriu vandenuką.

    PS čia tik mano asmeninė nuomonė 🙂

    Patinka

  5. Sveiki 🙂

    Kaip gerai, kad atsakei, oposumai, nes šiuo metu ne visada randu laiko užeiti į tinklapį.. Kažką panašaus būčiau parašiusi, bet norėčiau kai ką pridurti. Būtų smagu, jei dažniau užeitum ir kartais pagelbėtum man su atsakymais – būčiau dėkinga ;). Nors vasarą komentarų mažiau, bet man vasarą – darbymetis, ne visada viską spėju.

    Jurga, gerai, kad turite pasiryžimą – tai svarbiausia. Jei norite keisti savo mitybą, tai nuo mitybos keitimo ir pradėkite, nes jei badausite ir valgysite kaip anksčiau – mažai bus naudos. Tiesiog atidžiai peržiūrėkite savo mitybą ir nuspręskite – ko reikėtų atsisakyti, ką pridėti, kokiu laiku valgyti, kaip dažnai. Svarbiausia – kad maistas būtų įvairus ir būtų pakankamai ląstelienos ir vaisių bei daržovių.

    Labai daug šlakų gaunama ir dėl žalingų įpročių – vertėtų jų atsisakyti. Ir, aišku, peržiūrėti dienos režimą ir pasirinkti optimalų fizinį krūvį. O va jau po visų šių veiksmų galima ir pabadauti, pavalyti organizmą :).

    Čia pritarsiu oposumui – geriausia pradėti nuo paros badavimo – juk ilgiau nereiškia geriau, svarbiau yra pastovumas. Galite pasirinkti mono dietas kartą į savaitę – valgyti visą dieną vienos rūšies vaisius ar daržoves, pavyzdžiui, obuolius – tai taip pat puikiai valo organizmą.

    Galite kartą į savaitę pasirinkti ir skystą dietą – gerti sultis, arbatas, jogurtus – taip pat veiksminga. Labai naudinga susirašyti mitybos planą, nusistatyti badavimo dieną, dietų dieną ir sportavimo dienas. Surašytas režimas ar grafikas visuomet motyvuoja veikti, kitaip.. entuziazmas gali greitai praeiti..

    Aš jums linkiu sėkmės :)! Jurga, svarbiausia, kad jūs nusiteikėte – tai pirmas ir svarbus žingsnis, o toliau tereikia kantrybės ir nuoseklumo. Sėkmės!! 🙂

    Patinka

  6. Labas vakaras, Ruvi 😉
    kiek leis mano negausios žinios, tiek bandysiu pagelbėti 🙂 o Tau turbūt daržų ir sodų metas prasideda, nuo ryto iki vakaro lauke būni? 🙂

    Patinka

  7. oposumai, panašiai: prisidėjo IR sodo darbai 🙂 .

    Kažkada tų lauko darbų.. na, visiškai nemėgau (švelniai tariant), nes esu gryna miestietė.. dabar jau tiksliau – buvau, nes miestas vis mažiau įdomus, ypač kai tiek laiko po avarijos prabuvau namie.

    Tai va sodas ir tapo išsigelbėjimas, atgaiva: vos tik su ramentais atsistojau, tuoj į sodą nuėjau, toliau negalėjau. Iš pradžių prasiblaškymas buvo, po to palengva įsitraukiau į sodo darbus. Mieste būtų buvę tikrai sunkiau sveikti :). Tai va, kažkaip ir pamėgau tuos darbelius, tai dabar su džiaugsmu, kasdien.. 🙂

    O dėl žinių – tai svarbu tiesiog pasidalinti savo patirtimi, jei ji yra, arba pasidalinti savo suvokimu, matymu. Juk niekas VISKO nežino – visi mes palengva judame link Tiesos. Ir labai įdomu stebėti, kaip keičiasi ir plečiasi suvokimas – aš tai matau iš savo rašinių: ta pačia tema vis naujų minčių atsiranda. Ir, beje, labai dažnai būtent iš bendraminčių komentarų, todėl visi komentarai man labai įdomūs!

    Tai puiku, kad sutikai, ir iš anksto Dėkui!!! 🙂

    Patinka

  8. Labas rytas, Ruvi 😉
    aš kai mažas buvau, gyvenau mieste, tai mane tėvai ir seneliai per prievartą tempdavo savaitgaliais į sodą ir ten reikėdavo arti – labai to nemėgau, nes visa tai buvo per prievartą. Ir niekad negalvojau, kad galėsiu išsikraustyti iš miesto į užmiestį. Dabar gi, jau kuris laikas gyvenu užmiestyje, ir visai nebenoriu grįžti atgal į miestą. Mieste jaučiuosi blogai, vis ieškau kur mažiau mašinų, mažiau asfalto, o daugiau vandens ir žalumos. Grįžtu namo, pavaikštau basas po pievutę ir atsigaunu. Ir sodo darbus jau su didesniu malonumu atlieku. Todėl labai gerai Tave suprantu ir džiaugiuosi dėl Tavęs 🙂

    Patinka

  9. Labas, oposumai 🙂

    Bet kokie darbai per prievartą – atgrasūs.. Bet taip jau buvo priimta auklėti – vertimu, spaudimu. Gerai, kad tai keičiasi.

    Šiuo klausimu turėjau įdomų pokalbį su vienu išmintingu žmogumi, ir tai pakeitė visą mano požiūrį į auklėjimą. Jei trumpai – tai pasiskundžiau, kad negaliu priversti vaikų padėti tvarkytis. Tikėjausi patarimų – kaip tai padaryti, o atsakymą gavau visiškai netikėtą..

    Jis tiesiog pasakė, kad tai mano namai, ir vaikai neprivalo juose dirbti tik todėl, kad aš to noriu. O tuo labiau negaliu versti tai daryti. Jei noriu pagalbos – turiu paprašyti ir nepykti, jei atsisakys. Ir dėl tvarkos palaikymo turiu su jais geranoriškai susitarti, paaiškinti jiems, kad tvarka yra tiesiog visiems naudinga..

    Man buvo šokas nuo tokio atsakymo, bet kadangi gerbiu šį žmogų – susimąsčiau.. ir pradėjau tai taikyti. Mano nuostabai, versti nieko daugiau nereikėjo, o paprašyti vaikai visuomet noriai padėdavo, nors sulaukus atsisakymo pradžioje supykdavau 🙂 .. Rezultatas labai geras, visi namuose atlieka tai, ką sugeba geriausiai, yra tvarkingi ir padeda, jei reikia 🙂 .

    O dėl miesto – matyt, ne veltui jau rašo knygas psichologai apie miesto specifiką – kad ji sunki, slegianti, kelianti įtampą, skatinanti susvetimėjimą, kad ateityje miestai bus keičiami nedidelėmis susisiekiančiomis gyvenvietėmis ir žmonės sugrįš prie gyvenimo mažesnėmis ir didesnėmis bendruomenėmis.

    Gamta – taip, stebuklas, atgaiva 🙂 ! O darbai sode dovanoja puikų rezultatą – sveiką maistą.. todėl verta pasistengti 🙂 .

    Patinka

  10. Labas, Ruvi 😉

    Norėčiau gyventi tokioje bendruomenėje, kur visi visus pažįsta ir visi sveikinasi bei bendrauja tarpusavyje. Kartais kai pamatau kokiame nors filme mažą amerikos miestelį, tai suprantu, kad norėčiau tokiame gyventi 🙂

    O dabar mieste važiuoji autobusu, o ten visi žmonės paskendę savo apmąstymuose ir problemose – slegiantis vaizdas. Belieka pačiam įsijungti ausinuką ar atsiversti knygą ir atsiriboti nuo visų.

    Patinka

    1. Oposumai, tokie amerikietiški miesteliai – režisierių fantazijos (arba svajonės?). Turiu išvykusių ten giminių, nieko panašaus neminėjo, atvirkščiai – pabrėžė susvetimėjimą ir išorinį žmonių apsileidimą, kurį jie supranta kaip laisvės išraišką.

      Kantrybės, viskas bus gerai :). Tokius mažus jaukius pasaulėlius galime kurti savo šeimoje, santykiuose su kaimynais ir aplinkiniais :). Visi dideli geri pokyčiai visada prasideda nuo mažų gerų darbų :). Dabar žmonės tiesiog pavargę nuo sunkaus gyvenimo.., ir todėl nelabai linkę bendrauti (per daug vidinių prieštaravimų ir problemų). Bet ir tokiu atveju sušildo nuoširdumas ir šypsena :).

      Patinka

  11. 🙂 Labas, Ruvi,

    žadėjau, kad parašysiu, kai įsigysiu vandens jonizatorių. Tai va, rašau 🙂
    Nusipirkau jį prieš kokius 3 mėnesius, užsisakiau internetu, atvežė iš Kauno, sakė, kad gerą daiktą įsigijau 🙂 Kelias dienas nagrinėjausi instrukcijas ir sulaukęs tinkamos progos išbandžiau jį. Būtum mačiusi su kokiu jauduliuku laukiau tas 10 minučių, kol gaminosi vanduo 🙂 Pirmas gurkšnis buvo ypatingas, atsimininsiu jį ilgai 🙂 Tiesa, skonio skirtumo nuo paprasto vandens nepajutau, bet pauostęs rūgštinį vandenį supratau, kad kažkokios permainos su vandeniu tikrai įvyko 🙂

    Tai va, jau 3 mėnesius kiekvieną rytą pagaminu šarminio vandens sau, visai šeimai, ir kartais kolegoms į darbą atnešu. Tenka du kartus gaminti, kad visiems užtektų 🙂 Dabar, kai jau tiek laiko geriu šarminį vandenį, jau skiriu jo skonį nuo paprasto vandens skonio.

    Dėl permainų tai nieko stebuklingo neįvyko (greičiausiai dėl to kad ir neturėjo įvykti), tačiau buvo du kartai, kai šiek tiek pašalus lyg ir turėjau susirgti, bet abu kartus nesusirgau – tad užskaičiau tai kaip šarminio vandens nuopelną 🙂

    Močiutė mano kadangi labiau visokių ligų dėl amžiaus turi, tai ji sako, kad jai susireguliavo skrandžio rūgštingumas (rėmuo, ar kažkas tai tokio). Liepiu jai mažiau vaistų vartoti ir daugiau vandens gerti ir išplauti visus tuos nuodus (nuo vaistų) iš savo organizmo 🙂

    Be vandens dabar negaliu išbūti, visur su savimi nešiuojuosi. Kitų gėrimų nebevartoju, net arbatą jau nebepamenu kada gėriau, tik vanduo vanduo ir vanduo 🙂 Įdomu, kaip žiemą per šalčius bus.

    Noriu paklausti, Ruvi, apie sidabringo vandens panaudojimą. Dar neteko jo gaminti, bet dabar susiklostė tokia situacija, kad reikia vieną bakteriją įveikti. Paskaičiau instrukcijas gautas su aparačiuku, tai ten taip sudėtingai parašyta, ir tada prisiminiau, kad Tu minėjai paprastesnį metodą, tiesiog kartą į savaitę jo išgerti. Gal galėtum smulkiau papasakoti, kiek laiko jį gamini, kokiais kiekiais jį geriate, greičiausiai kažkaip ji praskiedžiate. Būčiau labai dėkingas už pasidalintą patirtį 🙂

    Patinka

  12. Labas, oposumai 🙂

    Vis pagalvodavau – ar įsigijai vandens jonizatorių. Kaip gerai, kad parašei :).

    Pirmieji įspūdžiai ir mano buvo panašūs. O poveikis – aišku, kad jis ir negali būti nei greitas, nei išoriškai labai matomas. Kad būtų rezultatai, reikia laiko. Bet visi, kad jį geria, labai greitai pastebi, kad pradeda rečiau ir lengviau sirgti, jei suserga (lengva forma per porą dienų praeina).

    Juk turi praeiti laiko, kol vanduo padarys savo darbą: atstatys rūgštinį-šarminį balansą, sureguliuos natūralius procesus, o jau paskui ir energijos šaltiniu taps :).

    O kur dedi rūgštinį vandenį, kuris šalia pasigamina? Žinoma, galima ir išpilti – savotiška dezinfekcija vamzdynui. Aš skiedžiu juo indų ploviklį, galima palaistyti kartais gėles ir šiltnamio augalus nuo kenkėjų. Ir dar draugė pastebėjo, kad rūgštinis vanduo nepakeičiamas, jei sutrinka virškinimas, pykina ar suskausta pilvą – pakanka pusės stiklinėlės, ir viskas susitvarko, net rotavirusą rūgštiniu vandeniu išsigydė per dieną – o tokia varginanti liga (vėmimas, viduriavimas). Dar galima skalauti burną, gerklę, gydyti slogą, dantenų uždegimus – lašinti į nosį. Be to, rūgštinis vanduo labai tinka plauti daržovėms iš parduotuvės – nukenksmina visus apipurškimus..

    Dėl sidabrinio – mes jo pageriame profilaktiškai, kaip ir rašiau – kokias 2 minutes gaminame. Tą pagamintą indelį ir išgeriame dviese per kelias dienas. Jis nepakeičiamas, kai yra peršalimo simptomai. Skaičiau, kad jis labai padeda kepenų darbui, o perdozuoti jo neįmanoma, nes organizmas lengvai pašalina.

    Gyvo vandens dar galima lašinti į akis – jei pavargusios ar koks uždegimas. Moterims (ir ne tik) labai tinka purkšti veidą – pasidaro lygus ir švelnus :). Jei yra kokių bėrimų ar žaizdelių – tinka rūgštinis, “užtraukia“ ir pagydo labai greitai :).

    Ir mes gaminame jo draugams ir visiems, kas paprašo 🙂 . Pasistačiau jį savo kambaryje, šalia stiklainukus su užrašais, o sidabriniam vandeniui stiklainį apvyniojau folija, nes jį reikia laikyti tamsiai.

    Išgeriame gyvo gal po litrą gyvo vandens į dieną, retkarčiais vakare pusę stiklinės rūgštinio – profilaktiškai. Sidabrinį kartą į mėnesį.

    Gyvename jau seniai sveikai, bet vis gi pastebėjau skirtumą, kai pradėjome gerti gyvą vandenį. Aš manau, jis man tikrai pradėjo sveikti po avarijos, nes nemaža ir gili žaizda po operacijos gijo be jokių komplikacijų ir labai greitai. Mūsų šeimos draugas išsigydė per pusmetį šarminiu ir rūgštiniu vandeniu labai rimtą ligą – net negalėjo pats patikėti, o ir gydytojai nustebo – pasiruošė operacijai, o operuoti jau nebuvo ko :).

    Tai tiek tų pastebėjimų :). Džiaugiuosi, kad ir tu turi jonizatorių – patikėk, po kokių metų tikrai pastebėsi privalumus 🙂 . Kaip juokauja mano draugė: gal ir nesimato to poveikio iš karto, bet jei pabandytum vėl gyventi be jonizatoriaus, tai gal greitai pastebėtum skirtumą :).

    Jei nėra galimybių įsigyti jonizatorių, gyvo vandens alternatyva – švaraus šaltinio vanduo arba polydžio (sušaldytas ir po to atšildytas). Ilgą laiką tokį ir gaminausi šaldymo kameroje šaldytuve 🙂 .

    Patinka

  13. Labas rytas, Ruvi 😉

    o, kiek daug naujos informacijos apie panaudojimo būdus gavau, ačiū. Pabandysiu į nosį lašinti rūgštinį vandenį, nes jau nuo neatmenamų laikų mano nosis užgulusi yra, nors nesloguoju – gal padės 🙂 Bandžiau vieną kartą pašalus prasiskalauti gerklę rūgštiniu vandeniu, bet iškart atsisakiau to, nes labai nemalonus jausmas, šiek tiek pykinti pradėjo. Apie išgėrimą tai net galvot bijau, nors jeigu kada netyčia sustreikuos skrandis, tai gal prisiversiu. Tad kol kas visą laiką tą rūgštinį vandenį išpilu. Mano turimas jonizatoriaus modelis pagamina tik 0,3 l rūgštinio vandens, tai nedaug ten jo ir būna. Bet dar pagalvosiu, kur jį pritaikyti 🙂

    Dėl sidabringo vandens panaudojimo tai Tavo receptas paprastesnis, ačiū. Nes instrukcijoje siūlo 2 valandas gaminti sidabringą vandenį, o paskui, reikalui esant, skiesti jį tam tikromis proporcijomis – per daug sudėtinga.

    Ruvi, o man dar toks klausimas kartais iškyla. Ar įmanoma geriant šarminį vandenį pakreipti rūgščių/šarmų pusiausvyrą į šarminę pusę taip, kad jau būtų organizmas per daug šarminis irr kas tada būtų? Na jeigu pavyzdžiui valgyti vien tik šarminį maistą, vaisius, daržoves, ir gerti tik šarminį vandenį.

    Gražios dienos 😉

    Patinka

  14. Labas, oposumai 🙂

    žinau, kad kai kam rūgštinis vanduo neskanus, o kartais, kaip man po operacijos – jis buvo skanus, aš jo norėjau 🙂 .. Matyt, reikalavo organizmas, dabar jam abejinga.

    O gerklę, jei skauda, gerai skalauti sidabriniu vandeniu, tam reikalui gali stipresnį pasidaryti (10-15 min). Ir į nosį jį galima lašinti.

    Dėl nušarminimo būk ramus, nenušarminsi per daug, nes daugiau yra faktorių, kurie rūgština organizmą – ir maisto, ir aplinkos – taip kad gerdamas šarminį, gyvą vandenį tiesiog labai padėsi savo organizmui išlaikyti rūgščių-šarmų balansą 🙂 . Be to, sveikai gyvenančio žmogaus organizmas “paprašo“, ko jam reikia, pvz., gali “panorėti“ kažkokio maisto, kurio sudėtyje yra medžiagų, kurių trūksta organizmui. Viskas paprasta :).

    Saulėtos nuotaikos! 🙂

    Patinka

  15. sveiki, badauju jau ketvirta para nors planavau pabadaut tik para.siaip viskas normaliai tik jai staigiai atsikeli is lovos tai susisuka galva truputi.kartais nori lig pykinti bet keliom sekundem uzeina taip.tiesa dar toks jausmas kad sirdis smarkiai plaka bet pasimatavau spaudima tai normalus gal tik pulsas aukstokas 85 i minute.Bandysiu istem 7 paras ziuresiu kaip bus.

    Patinka

    1. Labas rytas, Andriau 🙂

      Jei ne pirmą kartą badaujate, tai žinote, kaip elgtis, kai prasideda tokie požymiai. Prasidėjus bet kokiems nemaloniems pojūčiams, aš badavimą nutraukiu. Tiesiog kartais būdavo sunku ir iškęsti, pavyzdžiui, galvos skausmus.

      Apskritai, sugrįžus prie sveikos mitybos ir neturint žalingų įpročių, organizmas pats palengva valosi nuo kadais susikaupusių toksinų.

      Aš badauju trumpai – parą, dvi – profilaktiškai. Aišku, jei būtų problemų su sveikata, ryžčiausi ilgesniems badavimams, ką jau dariau ne kartą.

      Svarbiausia – kad žmogus rūpintųsi savo sveikata, ypač mityba, tuomet ir organizmas nesiterš.

      Linkiu jums geros sveikatos! 🙂

      Patinka

  16. Sveiki,
    Susiduriau su tokia problema,mano veidas pradejo keistis atsiranda labai daug spuogu i daosi labai poblematiska,prisipazinsiu esu nesveiko maisto megeja..taciau siandien atsikelus nusprendziau pradeti i savaite karta pabadauti o kitomis dienomis sveikai maitintis..Tik butu idomu ar dings man spuogai jei darysiuos siuos valymus i savaite karta? :/

    Patinka

  17. Labas, Reree 🙂

    Labai teisingas sprendimas – ne tik kartą į savaitę badauti (tiksliau – valyti organizmą), bet ir pradėti teisingai maitintis. Tai labai svarbu – pradėti sveikai maitintis, kitaip – vis turėsite ką valyti..

    Dėl bėrimų – tai dažniausiai užteršto žarnyno požymis. Badavimai tokiu atveju padeda, tik, žinoma, ne iš pirmo karto pamatysite rezultatus, po pirmų valymų gali net paūmėti. Tokie procesai greiti nebūna. Svarbiausia – kad maiste būtų pakankamai ląstelienos, vaisių, daržovių, sulčių – tai padeda išvalyti žarnyną. Labai tinka grūdų sėlenos – jas galima pridėti į maistą arba suvalgyti šaukštelį prieš valgį.

    Ir dėl badavimo – stebėkite, kaip jaučiatės badaudama, nes kai organizmas užterštas, gali kilti visokių nemalonių pojūčių, kai pradeda valytis. Ne visi dėl to ir gali badauti. Ir tikrai paros į savaitę pakanka. Net sveikuoliai, kuriems kaip jau ir nėra priežasčių valytis, vis vien kartas nuo karto profilaktiškai badauja – tiesiog duodami organizmui pailsėti, proto skaidrumui.

    Linkiu jums sėkmės! 🙂

    Patinka

  18. Sveiki, esu domejesis badavimu iki 1 menesio laikotarpiu, ir toks budas man paliko ispudi, vien vandeniu ir meditacijomis, kai organizmas issivalo visiskai nuo riebalu, bei prarandama dalis raumenu mases. Pasiekus kritini taska pradedama maitintis vaisiais ir darzovemis, sriubomis, atsisakant gyvulines kilmes maisto, teigiama jog po tokio badavimo net zmogaus naturalus kuno kvapas tampa malonus. Noreciau tai patikrinti, bet vis truksta ryzto, noreciau kad isdestytumete savo nuomone,.

    Patinka

  19. Sveiki, Romualdai 🙂

    Komentaruose daug kas dalinosi savo badavimo patirtimi, galite paskaityti – gal kažkas bus ir jums naudinga. Ir, žinoma, pradėti reikia nuo 1 paros badavimų į savaitę, o po mėnesio-dviejų galima jau kokias 3 dienas pabadauti, ir tik po to, kai pamatote savo organizmo reakcijas – galima ilgiau, bet geriau, kad šalia būtų šito proceso žinovas. Ir dar svarbu – pajutus kažkokius skausmus, galvos svaigimą, silpnumą ar kitokius nemalonius simptomus – badavimą reikia nutraukti. Tik patyręs badavime žmogus žino, kaip juos palengvinti ir ar jie pavojingi.

    Mūsų maistas tikrai nėra sveikas, daug kas turi žalingų įpročių – todėl pirmiausiai reikia tai sureguliuoti, ir tik po to badauti. Kitaip gausis užburtas ratas ir begalinis organizmo teršimas ir valymas..

    Romualdai, jei nusprendėte – pasieškokite informacijos, jos dabar tikrai labai daug, ir galėsite apsispręsti. Linkiu jums sėkmės! 🙂

    Patinka

  20. Sveiki,

    Norėčiau sužinoti jūsų nuomonę apie badavimą norint išnaikinti kiaušidės cistą. Daktarai siūlo hormoninius preparatus, kitus vaistus, aš ieškau natūralaus gydymo. Badavusi nesu niekada. Dėkoju už atsakymą.

    Patinka

  21. Labas, Rita 🙂

    Aš galiu parašyti tik savo nuomonę. Ligos atveju tikrai geriau kreiptis pas medikus, nes ne visada ligos gali būti gydomos tik natūraliais metodais.

    Aišku viena: kiekviena liga turi priežastį. Ir efektyviausia yra panaikinti ligos priežastį. Gerai, kad jau žinote diagnozę, dabar tiesiog reikėtų pasitarti ir su kitais specialistais: pavyzdžiui, su fitoterapeutu arba su dietologu (jis, beje, gali pakonsultuoti ir dėl badavimo). Juk jei susirgote, reiškia, kažkoks faktorius ar kompleksas faktorių iš jūsų gyvenimo būdo sukėlė šią ligą.

    Todėl reikia atidžiai peržiūrėti ir savo gyvenimo būdą, dienos režimą, ir mitybą (būtinai), ir psichinę (psichologinę) būseną, ir įpročius (žalingus), ir paveldimumą (polinkį tam tikroms ligoms). Rytų medicinoje tai atliekama pirmiausiai ir koreguojama.

    O dėl badavimo – dėl skirtingo organizmo užterštumo lygio badauti gali ne visi. Bet pabadauti parą per savaitę tikrai naudinga kiekvienam. Ir tik po kelių mėnesių tokio kassavaitinio pabadavimo galima imtis vieno ilgesnio , pvz., trijų dienų badavimo. Tik būtinai reikia pradėti nuo paros badavimo ir stebėti savo savijautą. Jei jaučiatės blogai, geriau nebadauti. Tada gal geriau pagerti organizmą valančių žolelių arbatų – jų poveikis švelnesnis.

    O prieš pradedant reikėtų gerai susipažinti su badavimo metodika, badavimo poveikiu – tuomet aiškiai suprasite, kas vyksta organizme ir ko galite pasiekti.

    Pabandyti, žinoma, verta, tik labai atsakingai. Jei ieškote būdų atgauti sveikatą, pasveikti – būtinai atrasite. Nuoširdžiai jums to linkiu! 🙂

    Patinka

  22. Sveiki, esu trenere, vedu kalanetikos ir aerobikos uzsiemimus. Norejau paklausti ar galima badauti turint toki fizini kruvi? Dienos turiu ir po 2 ir po 4 treniruotes. Aciu 🙂

    Patinka

  23. Labas rytas 🙂

    Viskas priklauso nuo organizmo užterštumo lygmens. Jei labai užterštas – badavimas gali būti sunkus, su galvos skausmais, pykinimu ir silpnumu. Daug kas priklauso ir nuo pačio organizmo ypatumų – kaip greitai ir efektingai jis šalina susikaupusius šlakus.

    Visada reikėtų stebėti savo savijautą ir pagal tai reguliuoti badavimą. Jei blogai jaučiatės – badaukite trumpai, valykitės žolelių arbatomis. Gal tuomet paros badavimą galima atlikti per išeigines dienas. O jei jaučiatės gerai, nejaučiate jokio diskomforto – tuomet badauti galima bet kurią dieną.

    Ir svarbiausia – neteršti toliau organizmo. Jei žmogus neturi žalingų įpročių, sveikai maitinasi, pakankamai juda ir būna gryname ore – tai ir valyti nėra ko, ir badavimai galimi tik kaip profilaktika ir poilsis organizmui :).

    Patinka

  24. Sveiki,
    rytoj ketinu baigti savaitės badavimą, nors manau, kad galėčiau tverti ir ilgiau. Tačiau šaltukas spaudžia, arbatos nepakanka šilumai palaikyti. Siūlau visiems pabandyti bent 3 dienų valymą- savijauta po badavimo, atpirks jūsų sunkumus (jei tokių patirsite). Sėkmės visiems 🙂

    Patinka

  25. Sveiki 🙂

    Puiku, kai badavimas lengvas – tuomet ir badauti smagu, ir savijauta puiki. Gerai būtų, jei taip būtų visiems :).

    Dėkui, kad pasidalinote savo patirtimi, sėkmės ir jums :)!

    Patinka

  26. Sveiki 🙂

    Aš buvau apsinuodijus, turbūt, skrandis lyg sustojęs, be veiklos, vėmimas ir t.t.
    Tai nusprendžiau pabadauti parą, tiksliau gausis 36 val. Žadu lengvai pradėt valgyti, tai skysčių įvairesnių ir daržovių be jokių pagardų. Bet man labai kojų raumenis skauda, degina, lyg tirptsta. Vaikštau mažai, pasiringau daugiau gulimą režimą, nes galva svaigsta, skauda. O šiaip, nevalgyti nėra sunku 🙂 Tai klausimas būtų apie kojų raumenų skausmą, ar yra kam taip buvę? nuo ko tai galėtų būti? Ačiū.

    Patinka

  27. Labas vakaras 🙂

    Kai apsinuodijame, tai ir nesinori valgyti – organizmas stengiasi apsivalyti. Tokiu atveju reikia gerti kuo daugiau skysčių.

    Dėl raumenų skausmų jums gali atsakyti tik jūsų šeimos gydytojas. Juk priežastys gali būti labai įvairios.

    Ir jei dėl negalavimų renkatės gulimą režimą, ypač jei tai užsitęsia – būtinai mankštinkitės, nes raumenys labai greitai atrofuojasi. Mankštintis galima ir gulint: galite pakelti ir nuleisti kojas ir rankas, palankstyti jas, pritraukti, lengvai papurtyti, pamasažuoti. Jei daug gulite, raumenis gali skaudėti ir dėl to, kad mažai judate.

    Linkiu jums kuo greičiau pasveikti! 🙂

    Patinka

  28. Sveiki. Aš taip pat šiuo metu badauju, tai įdomu paskaitinėt apie tai, o iki šiol nelabai domėjaus. Nors prieš penkerius metus esu tris savaites nieko nevalgęs. Bet tada tiesiog mirkau vandeny. Tik va po to per staigiai pradėjau viską valgyt. Tai buvo problemų. Buvo įdomus jausmas: jautiesi toks išbadėjęs, taip norisi prisikirst tai sūriai, tai riebiai, tai šiaip skaniai, o po poros kąsnių nebeskanu. Pats nebežinai ko nori.
    O šįkart tai netyčia pradėjau: pavakary apsižiūrėjau, kad dar nebuvo laiko papusryčiaut, tai ir pasinaudojau tuo. Po kelių dienų pradėjau daugiau tuo domėtis, paguglinau. Pirmiausia papuolė paskaityt E.Ostapenkos prisiminimus, kad badavimas be vandens tris kartus veiksmingesnis. Tai apsidžiaugiau,kad dar negėriau, ir nutariau ilgiau negert. Ir va jau 7 paros nei valgęs, nei gėręs, o vis dar sisioju, ir iš nosies kažkas bėga, nors slogos iki tol nebuvo. Gal sinusitas bėga,jis tai tikrai buvo. Papuolęs į jūsų tinklalapį lyg ir turėčiau suprast, kad be vandens negerai. Nežinau. Nesu skaitęs jokių storų knygų. Ir nesu sutikęs nė vieno gydytojo, kuris nors patylėtų išgirdęs apie ilgesnį badavimą. Visi sako, jog tai savęs žalojimas.
    Fizinio darbo tai beveik nedirbu, nes silpna, kai kada tiesiog pasėdėt norisi. Ir dar iš anksčiau pamenu, kad sausai badaut daug lengviau- pirmomis dienomis mažiau juntamas alkis.
    Gal jau šiandien pradėsiu vandenį gurkšnot… Bet kad visai neblogai jaučiuosi. Nors iki tol laaabai nesveikai maitinausi. Tik tiek, kad labai daug obuolių valgiau. Bet ir toliau valgysiu kas patogu ir skanu… Vakar atsirado daug entuziazmo, nes netikėtai pastebėjau dingus žandikaulio sąnario skausmui. Jį jau beveik du mėn. skaudėjo po danties traukimo, tiksliau šaknies skaldymo kirstuku.
    Tai va kiek įspūdžių. Gal norinčiam pabadaut bus įdomu paskaityt.

    Patinka

  29. Labas, Vytai 🙂

    Labai dėkoju, kad pasidalinote savo patirtimi :)!

    Jūs labai teisingai sprendžiate šį klausimą – ieškote informacijos iš daugelio šaltinių ir stebite – kas jums asmeniškai tinka. Kiekvienas žmogus knygose aprašo savo patirtį, kuri nebūtinai tiks kiekvienam. Todėl visada pravartu atsargiai bandyti ir stebėti savo būseną.

    Gydytojai.. taip, retas pritaria badavimui, nebent koks progresyvus specialistas, kuris sveikatą supranta kaip sveikatos palaikymą, o ne vis naujų vaistų išrašymą, kilus menkiausiam negalavimui..

    Dėl vandens badavimo metu – tai labai individualu. Aš aprašiau savo patirtį, bandžiau ir be vandens, bet badauti be vandens man sunku. Matyt, tam tikroms medžiagoms pašalinti vanduo yra būtinas.. Kažkam gal gerai be vandens – tai labai individualu. Nors visų mūsų organizmas vienodai surėdytas, bet kiekvieno yra veikiamas skirtingų faktorių: mitybos įpročiai, judėjimas, gyvenimo būdas, moralinės nuostatos, žalingi įpročiai, vaistų vartojimas, gyvenama aplinka, paveldėti organizmo ypatumai ir t.t.. Todėl esame skirtingai “užsiteršę“ – vieni mažiau, kiti daugiau, skirtingomis medžiagomis, ir pan.

    Todėl reikia stebėti savijautą badaujant ir, kaip teisingai pastebėjote – po badavimo pradėti teisingai maitintis ir gyventi, kad daugiau neterštume organizmo. Kitaip bus užburtas ratas: teršimas-valymas, teršimas-valymas…

    Ačiū, Vytai! Sėkmės jums :)!

    Patinka

  30. Esu vyresnio amziaus, turiu nemazu problemu su kraujo spaudimu. Labai nepatinka gerti tiek tableciu. Bandau badavimu spresti problema. Noreciau suzinoti ka daryti su tabletem kai badauju? Negerti, kaip ir rizika, o geriant tikriausiai negaunu tokio rezultato kaip kad badauciau be ju?
    Aciu. 🙂

    Patinka

  31. Labas, Laima 🙂

    Kad galėtume išgydyti kažkokią ligą, reikia sužinoti tos ligos priežastis ir nuo jų ir pradėti – panaikinti priežastis, kurios sukelia ligą. Tam reikia žinių. Todėl reikėtų pasigilinti – kas gali kelti kraujospūdį, susirinkti apie tai visą įmanomą informaciją. Šiuolaikinė medicina, deja, pagrinde medikamentinė – vaistais tiesiog slopinami ligos simptomai, o priežastys, sukėlusios ligą, pasilieka.

    Žinoma, daugiausia atsakymų galime rasti liaudies medicinoje. Badavimas nėra panacėja nuo visų ligų, o kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, sergant lėtinėmis ligomis, gali net pabloginti situaciją, nes suaktyvėja šlakų valymas. O badaujant vartoti vaistus tikrai nėra gerai, nes kartu daromi nesuderinami dalykai. Bet kokius vaistus gerti tuščiu skrandžiu negalima.

    Galbūt, pabandykite mono dietas – jos taip pat padeda pavalyti organizmą. Galite pagerti ir organizmą valančių žolelių arbatas. Pakoreguokite ir mitybą – kad ji būtų sveika, teisinga, pilnavertė. Gyvenimo būdas, psichologinė pusiausvyra taip pat turi reikšmę. Žodžiu, susirgus reikia visapusiškai peržvelgti ir keisti gyvenimą – juk ankstesnis gyvenimo būdas ir sukėlė ligą – reiškia, reikia jį koreguoti.

    Jūs jau ieškote būdų pasveikti, reiškia, tikrai atrasite. Galite paieškoti žolelių, reguliuojančių kraujospūdį, galite paieškoti kitų būdų – pvz., yra taškinis masažas, homeopatija ir pan. Čia galite paskaityti apie gydymo būdus:
    http://www.ruvi.lt/2011/01/17/kaip-gydomes/

    O čia apie organizmo užterštumo etapus:
    http://www.ruvi.lt/2013/09/09/apie-organizmo-uzterstuma/

    Ir plačiau apie organizmo valymą:
    http://www.ruvi.lt/2012/02/02/kodel-reikia-valyti-organizma/

    Organizmo valymas pagal Ajurvedą:
    http://www.ruvi.lt/2011/02/09/organizmo-valymas-pagal-ajurveda/

    Laima, aš jums linkiu sveikatos!

    Patinka

  32. Labas, Laima 🙂

    Mes nesusergame per vieną dieną, todėl ir pasveikti reikia laiko ir – kantrybės.. Jei ieškosite – tikrai atrasite, o kai atrasite jums tinkančius būdus ligos priežastims pašalinti – gana greitai pajusite ir sveikatos pagerėjimą. Sėkmės jums! 🙂

    Patinka

    1. Labas, Roma 🙂

      Pabadavus pasivalys šlakai iš organizmo, o dėl sąnario – reikėtų ieškoti priežasties, kodėl jis pradėjo skaudėti: peržiūrėti mitybą, gyvenimo būdą, paveldimas ligas, fizinį krūvį.. Liga neatsiranda per vieną dieną, dažnai tai būna virtinės įvairiausių pažeidimų mityboje ir gyvenimo būdo pasekmė. Gerai, kad ieškote įvairių būdų pasveikti – kas ieško, tas atranda, tik reikia kantrybės ir supratimo, kad tam reikia laiko. Linkiu jums sveikatos!

      Patinka

  33. O man įdomu ar yra gydytojų (ar ne gydytojų, bet žmonių, praktikuojančių badavimą ir suprantančių apie jį), kurie prižiūrėtų badaujantį žmogų? Nes vieną dieną pabadauti nėra problemų, kaip tik dabar galvoju pabandysiu 3, bet ilgiau badauti viena kažkaip neišdrįsčiau, nes gal reikės kokio patarimo, gal iškils kokių klausimų ir pan. Žinau, kad Latvijoje yra bado klinika, o kaip pas mus?

    Patinka

    1. Labas, Jogaile 🙂

      Jei dar nepasitikite savimi – žinoma, ieškokite gydytojo-dietologo, jis patars ir dėl priežiūros, ir dėl klinikos, jei tokia yra (pabandykite pasiieškoti per paiešką internete) .

      O su laiku ateis pasitikėjimas ir galėsite apsieiti be pagalbos. Jei nėra rimtų ligų, nieko blogo atsitikti negali, ypač dėl trumpalaikių – paros ar trijų dienų badavimo.

      Jei organizmas labai užterštas, gali prasidėti galvos skausmai ar silpnumas, todėl visada geriau badauti per išeigines dienas.

      Sėkmės jums! 🙂

      Patinka

Parašykite komentarą