Filmą “Namai“ (“Home“) peržiūrėjus..

Pimiausia džiugina tai, kad tokius filmus pradėjo rodyti Lietuvoje. Panašaus pobūdžio filmų yra daug, bet visi jie keliauja pagrinde internete, todėl juos dažniausiai žiūri tuo besidomintys žmonės. Puiku, kad jis pateiktas plačiąjai auditorijai.

Žinoma, pirmieji įspūdžiai sunkūs, keliantys beviltiškumo ir kaltės jausmus. Pirma mintis – na ir pridirbom.. bet be tokių faktų ir realybės vaizdų mes niekuomet nedrįstume ir gal net nelabai galėtume pažiūrėti tiesai į akis. Susikurtas komfortas neskatina galvoti, kokia kaina jis pasiekiamas. O ir aplinka (turiu omeny valdymo sistemą) skatina visapusiškai vartoti, lygiuotis į vis didesnių materialinių “vertybių“ pirkimą, kaupimą. Kaip burtažodis veikia reklamininkų paleistas žodis “naujas“..

Pirkdami daiktus, tikrai nesusimąstome, kokiomis sąlygomis jie pagaminti ir kokį kelią jie nueina, kol pasiekia mus. Ir.. ar apskritai jie mums tikrai reikalingi. Ir tie skaičiai, pateikti filme, kuriuos girdžiu jau ne iš pirmo šaltinio: 20% planetos žmonių sunaudoja 80% visų Žemės resursų.. Arba – pusė pasaulio turtų yra 2% žmonių rankose.. Įspūdingi faktai, verčiantys susimąstyti.. juk žinome – kieno rankose resursai ir pinigai, to rankose ir valdžia. Todėl už tokią padėtį Žemėje pirmiausia atsakinga tokia maža saujelė žmonių, nes jie ir diktuoja pasaulio ir valstybių valdymo sąlygas, kurioms paklūsta dauguma.. Jų rankose visi įtakos įrankiai.

O mes visi? Tenkinamės tuo, kas “lieka“, ką jie mums duoda nuo savo gausybių stalo – duonos ir žaidimų.. Tikime viskuo, ką mums skiepija ir žaidžiame pagal primestas grobuoniškas taisykles, kurių pagrindinis tikslas – greitas pelnas bet kokia kaina, konkurencinė kova.. Vartojame nemąstydami.. Dėl to ir aliname Žemę, kasdien paliekame kalnus šiukšlių ir didiname erozijos teritorijas.. Kaip taikliai pastebėjo vienoje diskusijoje Marius – valdantieji naudojasi mūsų silpnybėmis..

Išeitis? Jų, kaip matome, yra. Yra ne viena, ir tai rodo faktai. Grobuoniško valdymo periodas, besitęsiantis iki šiol, praėjo visas savo vystymosi stadijas ir parodė, kad veda žmoniją tik į krizes.. dabar dar ir į ekologines.. Ir tie, kurie taip valdo, ir mes turime vienintelius namus – Žemę. Ji jau visais įmanomais būdais rodo, kad priėjome visas grobuoniško jos resursų vartojimo ribas. Dėl jos ir dėl visų mūsų turime susitelkti bendram darbui ir kurti naują, optimalią visiems gyvavimo sistemą.

Visi ir viskas šioje Žemėje yra susaistyta tarpusavio ryšiais, kurių jau negalime neigti. Gimsta Bendradarbiavimo visų labui, naujų idėjų era. Labai įkvepia pavyzdžiai filmo gale, kai drąsūs žmonės savo darbu įrodo, kad kiekvienas planetos gyventojas, gyvendamas humaniškumo principais besiremiančioje valstybėje, gali gyventi laimingai. Juk tam reikia tikrai nedaug – bendradarbiavimo dvasios ir sąžiningumo. Tokie filmai priverčia susimąstyti ir drąsiau imtis visiems keisti pirmiausia savo realybę, o reiškia, ir savo, ir mūsų visų ateitį. Gerbti kiekvieną žmogų ir tausoti visų mūsų namus – Žemę. Viskas mūsų rankose, viskas įmanoma. Perfrazuosiu posakį : “Galime kurti ir gėrį, ir blogį – darbo apimtis ta pati“..

O kokios jūsų mintys po šio filmo peržiūros?

14 minčių apie „Filmą “Namai“ (“Home“) peržiūrėjus..“

  1. Dėje dar nežiūrėjau, bet reiks atsisiųsti. Oj aš labai gerą straipsnelį panašia tema skaičiau. Kestučio Griniaus – Krizės priežastys va linkas dėja veikia tik kai PC įjungtas 🙂 o jis kiaura dieną veikia 😀 taip, kad pažiūrėkit kam įdomu viski kas skaite labai didelį įspūdy padarė.
    Skaityk

    Ai beje kaip aš vertinu tavo straipsnelį. Na viskas čia labai teisingai, toks jau tas gyvenimas. Bet nemanau, kad čia kažkas yra labai blogo. Juk kažkas turi valdyti turtą. Pačios sistemos kūrėjai visada yra turtingiausi. Pažiūrėjus pro jų akinius argi mes ne taip pat elgtūmės. Na gal ir nebūtume visi tokie godūs bet.. Na bent jau tikrai savęs nenuskriaustume :D. Bet kažkaip neidomu taip gyventi nebėra ko siekti, nebėta tikslų, tik vieni malonumai. Kurį laiką smagu, bet pabosta manau.

    Patinka

  2. Katik pažiūrėjau. Filmas verčia susimastyti. Kiek daug sužinojau visko kaip veikia viskas. Jo labai teisingai pasake reikia pereiti prie saulės energijos. Pakelti akis i dangu 🙂 Žeme dar galima išgelbėti. Svarbu, kad žmonės pradėtų galvoti netik apie save.

    Patinka

  3. Tai tuose filmuose ir paskaitose, kurių klausiau apie globalizaciją, pabrėžia – sąmoningumas, sąmoningumas, kiekvieno žmogaus sąmoningumas.. Tik supratę, kaip esam valdomi ir supratę kiekvienas savo neribotas galimybes turime šansų visi suklestėti ir išgelbėti mūsų Žemę nuo griovimo.
    lp, tu teisingame kelyje..
    Kiekvienas gali būti savo gyvenimo kūrėju, o ne tik grupelė išrinktųjų, kurie nuolat skiepija mums nepilnavertiškumo jausmą..

    Patinka

  4. Aš galiu pasakyti tik tokį dalyką “aš niekada nebuvau su banda“. Man yra nepriimtina daug dalykų ką daro visi. Darau tai, kas man įdomu. Aišku būna, kad tenka daryti ir tai ko nenoriu, bet dažniausiai darau ką noriu pvz. mokausi tai kas man įdomu. Ir buvau gal pasimetęs kurį laiką nežinojau kur eiti tiksliai. Bet visada žinojau, kad noriu moytis. Ir žmoniškumas bei moralė man yra labai aukštoj vietoj.

    Žiurėk tada tokia situacija. Kokia tavo nuomonė apie išsilavinimą dėl diplomo? Man tai čia yra apsurdas. Laiko švaistymas. Čia va tas bandos jausmas ir pasireišikia. Na aš nelabai noriu šia tema viešai kalbėti 😉

    Bjaurus Post’as, bet teisingas 😀

    Patinka

  5. Labas rytas. Filmo nemačiau, bet pagal išsakytas mintis numanau apie ką jis. Pritariu, tik, kaip jau minjau anksčiau, aš pats netikiu, kad žmonija pataps sąmoninga ir va taip ims ir pakeis viską, netikiu, taip, gal būt kažką, kažkiek, bet tikrai nemanau, kad kažką globalaus padarys. Gal skamba pesimistiškai, bet taip nėra, tik tiek, kad nematau, nerandu nieko, kas leistų galvoti kitaip, pavienių žmonių sąmoningumas, entuziasmas nė trupučio negali būti atsvara masėms… belieka pačiam stengtis gyventi kuo teisingiau…

    Man kiek užkliuvo, kad kaip lp rašo, kad filme kalbama “… reikia pereiti prie saulės energijos… “… ar tai nėra pagrindinė filmo tema, ar kok spagrindinis akcentas? nes jei taip, tai ir pats filmas yra komercinis, taip, kalbantis apie tikras problemas, nieko nemeluojantis, tačiau reklamuojantis saulės energetiką, o tai milžiniški pinigai, siaubingi, įtakingos suinteresuotų grupės ir tt…

    Patinka

  6. Labas rytas 🙂
    Filmas geras, tik pritrūko aiškaus įvardinimo, kas toliau.
    Tas “mes, mes..“. Taip, turim ką turim. Ir žinoma, kiekvienas turim pradėti nuo savęs. Taip, labai daug gali iniciatyva, gimusi laiku.
    Bet pirmiausia turėtų būti kreipimasis į tuos 2 ar 20 procentų, kurių rankose valdžia. Juk tai jų politikos padariniai. Trūksta aiškesnio, drąsesnio paskatinimo tiems, nuo kurių tai realiai dabar, šiandien priklauso..
    Kitaip jis ir liks tiesiog gražus filmas, sukeliantis kaltės jausmą.. Na, mažiau šiukšlins kažkas ar sukurs grupelę dar vienų žalesnių žaliųjų. Kas toliau? Tokioje situacijoje JAU REIKIA GLOBALIŲ SPRENDIMŲ IR KONKREČIŲ VEIKSMŲ ŠIANDIEN, DABAR, o ne asmeninių pasigraudenimų.

    Patinka

  7. Tas tiesa, kad reikia pradėti nuo savęs. O dėl saulės energijos tai čia tokia pradeinė nuomoni tik pamčius filma buvo paskubėjau. Bet afrikoje tai čia butų puiki idėja kaip būtų galima sutaupyti naftą ir jos dar labiau nepaskleisti į aplinką. Nes kaip žinome nuo to visas klimatas ir šyla, tirpsta ledynai ir pan. Bet čia tikrai ne geriausias sprendimas yra kurkas perspektyvesnių. Juolabiau kai pagalvoji apie tai, kad 2% žmonių sunaudoja 80% resursų. Tai ką tada gali padaryti eilinis žmogelis. Na aišku bent jau neteršti ten kur jis gyvena. Sprendimų yra bet ne nuo mūsų jie priklauso.

    Patinka

  8. lp, taip, saulės energetika variantas tam tikroje vietoje, tam tikrau laiku ir tam tikram tikslui, bet ne panacėja…

    Ruvi, mes ir esame tie 20%, mes- vakarų pasaulis, mes ir suvartojame 80%, na, ir žinoma tarp mūsų tie 2%…

    Patinka

  9. Na čia viskas suprantama. Truputėli gaila, bet nieko. Nors skurstančius tai užjaučiu. Bet tada mes taip ir netobulėtume jei būtume viskuo aprūpinti. Ruvi skaitei tą straipsneli kur daviau, ten apie tai ir rašo, pradžiai dėl ko atsirado krizė, o paskui apie elitą.

    Patinka

  10. Man patiko Mariaus M komentaras, kuriame jis netiki, kad žmonija ką nors pakeis, bet ir pats pateikia atsakymą ką reikia daryti: pradėti keisti nuo savęs. Aš taip pat visaip mąsčiau, kaip galima būtų sužlugdyti esančių sistemą. Paprasčiausias būdas: sumažinti jų įtaką sau asmeniškai kuo labiau sumažinus vartojimą ir su tuo susijusią priklausomybę. Tai galima padaryti padarius šiuos dalykus:
    Kuo greičiau pereiti prie alternatyvios energijos, kad nereikėtų mokėti (arba mokėti kuo mažiau) už elektrą, šildymą, karštą vandenį.
    Kuo mažiau oficialiai pirkti prekių, paslaugų. Tuo tarpu stengtis kuo daugiau susikurti, pasidaryti patiems. Taip pat susitaisyti ir prižiūrėti senus daiktus, o ne keisti juos naujais.
    Galų gale atsikratyti įvairių nereikalingų mokęsčių.
    Yra ir radikalių būdų: tiesiog išvykti ir gyventi miške. Tačiau aš asmeniškai nemanau, kad daugelio technologinių išradimų reikia atsisakyti. Nes jie mums leidžia mažiau laiko skirti mechaniniams darbams ir daugiau kūrybiniam. Tas išlaisvina ir suteikia galimybę įgyvendinti įvairias svajones.

    Patinka

  11. Ačiū, DNR, kad konkretizuoji 🙂
    Aš gal emocingai žiūriu į šitą reikalą, todėl sunkiau išreikšti mintis.. Puikūs pasiūlymai. Mes daugelį jų įgyvendinome, tik dėl miško vis neapsiprendžiam 🙂 Aš dar noriu mieste pabūti..
    O technologijas neigti neprotinga, sutinku. Tuo labiau, kad ant slenksčio jau naujos, tausojančios, ekologiškos technologijos, kurios atvers dar didesnę erdvę žmogaus kūrybiškumui ir gyvavimui harmonijoje su gamta 🙂

    Patinka

  12. Tik ka paziurejau si filma.Visas filmas bauginantis,bet pabaiga nuteikia optimistiskai,viska dar galima pataisyti.
    Keista,bet kazkodel tikiu, kad zmonija ateis i prota ir imsis konkreciu veiksmu.
    Zinoma galima sakyti,ai,tie 20 procentu ir turi viska sutvarkyti,bet pradeti reikia ir nuo saves,tas tiesa.
    Beje,esu macius ir Lietuvoje,mazam miestelyje,zmogus pasistates ta vadinama lekste ir vasaros metu taip panaudoja saules energija 🙂 Manau,tai jau sveikintina 🙂

    Patinka

Parašykite komentarą