Medicinos istorija ir ką turim šiandien

Medicinos pažanga didžiuliais žingsniais eina į priekį, o sergančių žmonių nemažėja. Ar medicinos progresas gali padėti išgydyti visas ligas? Pirmiausia pažiūrėkime, kaip gi viskas prasidėjo ir vystėsi. Nuo pradžių pradžios žmogus patirdavo traumas, sužeidimus, susidurdavo su virusais, bakterijomis, parazitais, aplinkos poveikiu. Gydydavosi tuo, kas tuo metu buvo prieinama ir kuo buvo tikima – žolėmis, užkalbėjimais. Taip atsirado žolininkai ir kerėtojai, piktų dvasių varytojai.

Egiptiečiai jau buvo sukaupę daug žinių, kadangi mumifikuodavo kūnus. Jie darydavo nesudėtingas operacijas, bet labiausiai tikėjo dievų gydomąja galia. Senovės kinai tikėjo, kad kūnai yra valdomi šviesos ir tamsos. Jei viena jėga – šviesa ar tamsa – įveikia kitą, manė, kad įsigalėdavo liga. Kad atsatytų pusiausvyrą, naudodavo akupunktūrą. Antikiniai graikai ypač rūpinosi sveikata. Jų sukurti medicinos pagrindai gyvavo 2 tūkstančius metų. Didžiausias to meto nuopelnas – Hipokrato (460 – 377 m.pr.m.e.). Jis pradėjo nagrinėti žmogaus fiziologiją ir suskirstė žmogaus kūno skysčius į 4 grupes, tai: kraujas, gleivės, geltonoji tulžis, juodoji tulžis. Žmogui susirgus, stengėsi atstatyti šių skysčių pusiausvyrą kraujo nuleidimu, vidurių išvalymu ir t.t.. Taip pat išskyrė 4 temperamentų tipus: cholerikas, flegmatikas, sangvinikas ir melancholikas. Gydytojai buvo vadinami asklepidais sveikatos dievo Asklepijaus garbei. Aristotelis (384 – 322 m.pr.m.e.) teigė, kad medicina turi būti pagrįsta žiniomis ir tyrinėjimais. Vystėsi anatomija.

Romėnų medicina naudojo skysčių pusiausvyros atstatymą, žmonės laikėsi higienos ir sportuodavo. Žymiausias gydytojas – Klaudijus Galenas (129 – 199 m.e.m.). Paskaitų metu tyrinėjimams skrosdavo gyvulius. Romoje buvo ligoninės, kuriose darydavo operacijas. Kadangi tuo metu buvo operuojama be narkozės, pacientai dažnai žūdavo nuo skausminio šoko. Plačiai naudojo gydymui žoles, taures, aliejus. Maudymasis pirtyje atliko sanitarinį vaidmenį- neleido plisti ligoms. Islamų medicinoje žinios buvo perduodamos iš kartos į kartą. Žymiausias gydytojas – Razijus (850-932 m.e.m.) pirmasis aprašė tymų ir raupsų skirtumą. Ankstyvais viduramžiais medicina apie tūkstantį metų nepažengė į priekį.

Viduramžiais žmonija kentėjo nuo maro ir raupsų epidemijų. 14 amžiuje nuo maro mirė ketvirtadalis Europos gyventojų. Pradedamos atidarinėti ligoninės su slauga, operacinėmis. Buvo pradėtas daryti vizualus šlapimo tyrimas, net kaukolės preparacijos. Renesanso laikotarpiu Leonardas da Vinčis skrodžia lavonus ir tyrinėja žmogaus anatomiją, daro anatominius piešinius. Išrandamas termometras, bet plačiai nenaudojamas. Tuo metu atrandamas ir parakas – taigi daugėja karų, atsiranda daug sužeistų ir vystosi chirurgija. Atliktas pirmas audinių sužeistąjam persodinimas. A.Vezalijus parašo knygą – anatomiją. Paracelsas taiko chemines medžiagas ligų gydymui. Pradedami naudoti švirkštai.

17 amžiuje V.Harvėjus nustato didijį ir mažąjį kraujotakos ratus. Levenhukas sukuria mikroskopą- atrandamos bakterijos, įvairių ligų sukelėjai. 18 amžiuje raupų epidemijos metu mirė penktadalis Londono gyventojų. E.Dženeris išranda skiepus nuo raupų. Raupai galutinai įveikti 1962 metais. 19 amžiuje medicininio patikrinimo rezultatai imti lyginti su skrodimo rezultatais. Taip medicina tampa mokslu. Tai medicinos suklestėjimo amžius- atrandamas aspirinas, daugelis skiepų, antiseptikai. Perpilamas kraujas, atrandamos 4 jo grupės. Didžiausi medicinos pasiekimai- 20 amžiuje. Vystosi anastezija, genetika, farmakologija. A.Flemingo atrandamas penicilinas, Bantingo insulinas. Atrandami ir tobulinami diagnostiniai prietaisai, organų persodinimas, dirbtinis apvaisinimas.

Matome, kokį ilgą atsiradimo ir vystymosi kelią praėjo medicina, kol šiandien tapo tuo, kuo ji yra. Pažangūs gydytojai teigia, kad šiuo metu medicina išgyvena krizę, nes, iš esmės, “padalino“ žmogaus kūną į dalis, kurias gydo atskiri specialistai ir nežiūri į žmogų kaip į visumą. Medicina tapo ligų medicina, simptomų medicina, bet ne sveikatos medicina. Medikų darbas labai svarbus ir nelengvas, bet gaila, kad dažnai pačios medicinos ir farmacijos krypties sumenkinamas. Medicina gelbėja žmogų, slopina simptomus, tuo pačiu iškreipdama žmonių suvokimą iki primityvaus supratimo: negalavimas – tabletė. Daugeliui žmonių yra didelė naujiena, kad, norint būti sveikam, reikia įdėti asmeninių pastangų. Gal mūsų tinginystė ir gimdo visus tariamai greitus ir lengvus būdus – pažadus greitai “atgauti“ sveikatą?

Tai ir ieškom tų panacėjų – stebuklingų tablečių, brangiausių klinikų, retų žolelių ar užpilų ant egzotiškų gyvūnų kūno dalių, bėgiojam į grupinius gydymo seansus pas stebukladarius ar pripuolam prie kokios madingos organizmo valymo ar stiprinimo programos. Tai nėra blogai, aš tik noriu pabrėžti žodį “pripuolam“. Kad būtume sveiki, turime nuolat rūpintis savo sveikata. Kiekvienas medikas mums pasakys, kad sveikata yra normalus visų organizmo sistemų funkcionavimas, o ligų priežastys- individualūs sisteminiai organizmo sutrikimai. O kadangi sisteminiai, tai ir sutrinka visas organizmas, o ne vienas atskiras organas. Rašiau daug apie tai, kas mus susargdina- tai neteisinga mityba, gyvenimo būdas, žalingi įpročiai.

Pas medikus žmonės dažnai ateina tokios būsenos, kad išties – medicina bejėgė.. Gyvename skubėjime, o kūnu ir dvasia sugebam apkerpėti. Ta mūsų dvasinė tinginystė atvedė į mygtukus, pultelius, važiavimą, sėdėjimą, pramogas, piliules, valgymą ir gėrimą kas papuola – ir viskas sveikatos sąskaita. Parodaksalu, bet visas tas išorinis blaškymasis atvedė žmones į totalinę tinginystę: viskas daroma tik tam, kad reiktų kuo mažiau judėti, galvoti, kurti, svarstyti. Patys nuo tos tinginystės ir kenčiam. Ir pas gydytojus einame eilinės piliulės, o ne patarimo, kaip atstatyti sveikatą – nes taip lengviau.

Tai ar tam medicina nuėjo tokį ilgą vystymosi kelią, kad mes taptume vis didesniais ligoniais? Manau, kad tikrai ne. Kokiu keliu ji besivystytų, mes patys galime savo sveikatą valdyti žymiai daugiau, nei mums kartais atrodo. Tuo labiau, kad turime tokį išlavintą protą ir tiek daug informacijos ir patirties, kauptos tūkstantmečiais. Medicinos pasiekimai gali padėti mums išlikti sveikais ilgaamžiais. Jei tik piliulės gydytų, mes visi būtume sveiki. Kaip ir visose gyvenimo srityse, viskas susiveda į asmeninį kiekvieno žmogaus sąmoningumą. Yra daugiau būdų išvengti sveikatos sutrikimų, nei gydyti pasekmes. Mąstykime, darykime išvadas gyvenkime sveikai ir būsime sveiki 🙂

9 mintys apie „Medicinos istorija ir ką turim šiandien“

  1. Šiuolaikinė “medicina“ persekioja du prieštaringus tikslus – žmonių gydymą (norisi tuo tikėti) ir pelno siekimą (nepaneigsi). Didžioji dalis problemų (jei ne visos) kyla dėl šių dviejų tikslų nesuderinamumo (pvz. kai sveikas gyvenimo būdas tiesiogiai kenksmingas farmacininkų bei daktarų verslui). Tokiu būdu klesti ir toliau vystomi pagrinde tik “quick fix“ metodai, nesprendžiant sveikatos problemų iš esmės.

    Patinka

  2. Labas rytas 🙂 Sutinku. Čia, Hadrian dar ir iš tos serijos, kai vieno darbas prieštarauja kitam : vieni susargdina, kiti gydo, ir visi turi verslą.. Vartotojiška visuomenė 😦
    Ir tos prieštaravimų grandinės apraizgiusios visas gyvenimo sritis, padaro gyvenimą labai sudėtingą ir painų. Daugybė specialybių, panaikinus šitą sistemą, tiesiog netektų prasmės.
    Gaila, bet tai jau apėmė visas sritis – vartojam vieni kitus beatodairiškai..
    Yra viltis, kad persisotinsim ir atsipeikėsim 🙂

    Patinka

  3. Reziumuosiu, kaip aš visą tai supratau: reikia nuolatos rūpintis sveikata, kad po to nereiktų rūpintis susirgimais. O susirgus gydyti ne simptomą, o priežastį. Ir viskas bus gerai 🙂

    Patinka

  4. Labas rytas 🙂 Na taip, tą ir norėjau pasakyti. Labai taikliai tu čia su simptomu ir priežastimi. Ir dar tik galėčiau pridurti, kad dabar gydo vieną sustreikavusį organą – t.y., slopina simptomą, ir šita kryptis, anot pažangių medikų, yra labai ydinga.
    Visada yra sisteminis pažeidimas, nes organizmas – sistema. Savireguliacinė sistema. Medikų užduotis, pašlijus sveikatai būtų atstatyti organizmą iki tokio lygio, kad jis reguliuotų sutrikimus pats (nekalbu apie būtinus chirurginius būdus).
    Teko sutikti tokių medikų – nedavė tablečių, o liepė padirbėti organizmo atstatymui 🙂 Pradžioj nustebino, o paskui buvau labai dėkinga 🙂
    P.S. nuolatinis rūpinimasis sveikata tėra sveiko gyvenimo būdas, palaikantis savireguliacines organizmo savybes 🙂 Tuomet ir nesergam, nes organizmas “pats susitvarko“ 🙂

    Patinka

  5. Medicina nuvarys žmoniją į kapus, nes medicina stoja prieš evoliuciją, prieš atranką, sustato greta stiprius ir silpnus, suteikia jiem vienodas galimybes išgyventi ir sulaukti palikuonių. Įvairiausios alergijos, vėžiai, genetiškai perduodamos ligos tiesiog veši ten, kur medicina yra pasiekusi aukštą lygį, kuo toliau, tuo daugiau žmonių kurie negalėtų gyventi, negalėtų net gimti be rimto medicinos įsikišimo…

    Patinka

  6. Manau, kad žmogui turėtume taikyti kitokius atrankos kriterijus, nei gyvūnams 🙂 .. Juk esam mąstantys..
    Yra nuostabių pažangių medikų pasaulyje ir Lietuvoje, su kurių mintimis visiškai sutinku. Net turint silpną genetinį rinkinuką, įmanoma, skiriant daugiau dėmesio silpnai sričiai, gyventi maksimaliai sveikai ir be tablečių, t.y,. palaikyti savireguliacinius organizmo pajėgumus. Tai sistema, kiekvienam pritaikoma individualiai: mityba, fizinis krūvis, fitoterapija, vitaminai ir mikroelementai, gal ir specifinės procedūros..
    Kaip teisingai pabrėžė mūsų sveiko gyvenimo būdo propaguotojas D.Kepenis – gyvuoja ligų medicina, o turi būti SVEIKATOS medicina. T.y., sutrikus sveikatai, į žmogų turėtų būti žiūrima kaip į sistemą ir padėti atstatyti tos sistemos darbą. Turim įprasti gyventi sveikai, juk tai vienintelė sąlyga būti sveikiems.
    Dabar gi ne tiek perduodamas tas genetinis silpnas rinkinys, kiek perduodamas netikęs gyvenimo ir mitybos būdas, kuris ir sveiką žmogų padaro ligoniu.
    Kiek atlikta tyrimų apie šiuolaikinį maistą, nesveiką gyvenimo būdą.. ką mes apie tai žinome? Nieko. O be to, jei ir sužinom, tai tam yra GALINGA atsvara – farmakologijos pramonė, maisto pramonė su jos chemizavimu, alkoholio, tabako propagavimas tiesiais ir užslėptais būdais.. Kuriamas toks gyvenimo modelis, kuris bukina žmogų ir atpratina galutinai mąstyti (kimšk viską skrandį negalvodamas, gerk, rūkyk, kimšk tabletes saujomis, dirbk kaip arklys, paskui sėsk prieš teliką, atsipalaiduok su butelaičiu, linksminkis, negalvok, mes už tave pagalvosim..)
    Mąstymas, sąmoningumas – vienintelis šansas pokyčiams visose srityse. Jūs teisingai, Mariau rašote – medicina pasiekusi aukštą lygį, o ligos veši.. Todėl kad slopina, o ne nurodo priežastį.
    Žmonės iki tiek paveikti tos propagandos, kad net mirties akivaizdoje nesiryžta keisti gyvenimo būdo – ne kartą tai mačiau..
    Teisingai sakote – didžiausia blogybė, kad viskas pajungta verslui..

    Patinka

  7. Laba rytas. Na, ne taip jau mes nuo tų gyvūnų skiriamės, ne taip jau toli ir pažengę esam, o ir klausimas ar pažengę į priekį…, gal greičiau kažkur nuklydę į šoną, labai jau viską griaunam ir einam prieš prigimtį… Nereikia nusisukti nuo evoliucijos, ne vieną milijoną metų mes paklusome jai, evoliucija mus formavo, ir ne medicinos, o evoliucijos nuopelnas, kad esam būtent tokie, kokie esam, o medicinai, tai tikrai, mokslinei, juk viso labo tik ~100 metų. Manau, kad kapitalistinė pasaulio dalis, nemaža dalimi dėl medicinos, yra ta silpnoji žmogaus evoliucijos dalis, kuri pasmerkta, kol kas pinigai dar gali priešintis evoliucijai, bet ar ilgam?
    Na, o ne tokiu neapibrėžtu ir ne tokiu globaliu mastu, jūs, Vilte, viską labai teisingai rašote, ir jei medicina išties būtų tokia labiau “sveikatos medicina“ kuri padėtų žmogui, o ne remontuotų jį, gal ir aš kiktaip apie tai rašyčiau…

    Patinka

  8. Pritariu, Mariau..
    Man taip pat keista, kad žmonės evoliuciją supranta kaip sugebėjimą kurti techniką ar daryti mokslines išvadas.
    O gerinti santvarką, kiekvieno asmeninį gyvenimą, sugebėjimą bendrauti, tobulėti fiziškai ir dvasiškai, asmeninę saviraišką, harmoningą bendruomeninį darbą? Juk tai taip pat turi evoliucionuoti, sutinkat?
    O dabar tas mūsų vystymasis – techno mišinys su instinktais.. Nu graudu 😦 Tai išorinė pusė, todėl labai smagu, kad tiek daug žmonių, o ypač jaunų žmonių yra sąmoningi ir mąstantys 🙂 Esu tikra, kad kai paskeis karta, išeis stagnatoriai, viskas pajudės visose srityse, neišvengiamai 🙂 Ir būsim ne tik sveiki, o ir visapusiškai entuziastingi žmonės..

    Patinka

Parašykite komentarą